Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

5 skvělých tipů pro božský spánek. Vyspěte se do růžova!

12. července 2012 | 12:45

Už jste vyzkoušela snad úplně všechno. Vynechala večerní kofein, všechno pozhasínala i vypnula, vaše ložnice je tmavá a útulná, vyhýbáte se strašidelným filmům, ale stále ne a ne usnout? Zkuste naše zaručené tipy!


Nedostatek spánku způsobí, že se druhý den cítíte, jako byste se procházela v mlze. Chronický, dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje nebezpečí cukrovky, depresí, kardiovaskulárních chorob a dokonce i příbytků na váze. Takže co s tím?

1. Zablokujte odpolední zlozvyky!

Když budete pít kávu, nebo čaj před spaním, moc si nepomůžete, naopak. Dávejte si ale také pozor na ostatní nápoje, které po poledni pijete. Kontrolujte si zadní štítky. Pokud na etiketě naleznete informaci, která se chlubí energeticky posilujícím účinkem, zapomeňte na to!

kafe
Autor: Profimedia.cz

2. Super jídlo = super spánek

Odpoledne už nejezte těžké a tučné potraviny (ale jindy byste taky neměli!). Plný žaludek ruší váš spánek, stejně tak jako prázdný. Je tedy potřeba najít zlatou střední cestu. Potraviny, která vás ale zaručeně uspí? Zkuste celozrnné těstoviny, čerstvou zeleninu, na kostičky nakrájené kuřecí maso, rajčatovou omáčku a parmazán. Tato večeře obsahuje příjemnou kombinaci bílkovin a aminokyselinu tryptofan, která vás v podstatě „převádí“ do spánkového režimu.

3. Sklenku vína? Ano, ale dříve

I když tvrdíte, že se vám dobře spí, pokud si dáte před spaním skleničku, či dvě, zkuste se jí zbavit. Způsobuje totiž, že se vám sice hezky spát, ale v druhé polovině spánkového cyklu zvyšuje riziko probouzení se a spíše než poklidný, je váš spánek velmi nekvalitní. Pokud si ji ale přesto nechcete odpustit, dejte si sklenku s večeří, kolem šesté hodiny odpolední a pití před půlnocí zkuste omezit.

Spánek je velmi důležitý a ovlivňuje naše fungování během dne
Autor: Profimedia.cz

4. Zacvičte si

Trocha jógy zklidní vaši mysli, ustálí váš dech a sníží svalové napětí. Zkuste si lehnout na záda s pokrčenými koleny a kotníky u sebe. Položte si ruce dlaněmi dolů podél těla, zavřete oči, pomalu e nadechněte nosem a počítejte do čtyř. Pak vydechněte a počítejte znovu, ale pozpátku. Pokud budete toto cvičení praktikovat každý den 10 minut, budete se cítit uvolněně i lépe usínat.

5. Vypněte mobil, kupte si budík

Potřebujete odeslat poslední e-mail, než usnete? Ne tak rychle. Vyřizování věcí na telefonu vás může úplně odtrhnout od spánku a navíc, když necháte mobil zapnutý a někdo vám bude odpovídat, pochopitelně zachytíte, když zavibruje. Vůbec nejlepší bude, když telefon buď vypnete, nebo ho v tichém režimu zanecháte v jiné místnosti. Abyste se ráno vzbudili, kupte si budík, který nemá funkci „odložit“. Bez zbytečného odkládání vstávání, budete po zbytek dne čilejší.

Spánek je velmi důležitý a ovlivňuje naše fungování během dne
Autor: Profimedia.cz

Autor: Eva Dvořáková, Klena