Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dívka trpí syndromem Šípkové Růženky! Spala v kuse dva měsíce!

15. června 2012 | 06:00

Stacey Comerford (15)  trpí tzv. Kleine-Levinovým syndromem. V podstatě se dá říct, že neustále spí. Tato nemoc způsobuje, že dívka spí až 21 dní v kuse!

Dívčin příběh je neuvěřitelný. Do širšího podvědomí se dostala šokujícím prvenstvím. Dokázala v kuse prospat dva měsíce! Zaspala devět důležitých zkoušek ve škole a dokonce promeškala i svoje narozeniny.

Stacey je jednou z tisíce lidí na světě, kteří touto vzácnou chorobou trpí. tato nemoc je známá hlavně pod "laickým" názvem: syndrom Šípkové Růženky.

Její matka, Bernie Richard (53) si zoufá: "Nikdy nevíte, co se stane. Jednou jsem jí dokonce našla, jak spí v kuchyni na podlaze. Když to na ni zkrátka přijde, vzbudí se akorát, aby si došla na záchod, nebo se napít. A pak prostě jen celé dny spí. Říkám tomu spánkový program."

A když to na Stacey "přijde", spí i dvacet hodin denně v kuse. Akorát se probudí, po paměti si dojde na záchod a zase spí. Její matka vypráví, že během tohoto stavu její dcera absolutně neví, co je za den a propadá hysterii. "Je to jako starat se o dvě různé osobnosti. Když je ve stavu spánku a bdění, nepoznávám ji. Ale už jsem si na to zvykla."

Stacey byla nemoc diagnostikována před rokem. Do té doby ji všichni lékaři vyprovázely se slovy, že je prostě jen náladový teenager.

Lékaři dívku léči stimulační drogou modafilinem. Ta jí pomáhá udržovat se vzhůru. "Je to skvělé! Je daleko více vzhůru a zatím vše funguje. Uvidíme ale, co bude dál."

Celá rodina doufá, že se Stacey brzy vrátí do školy. Za vším je ale zatím velký otazník. "Je to strašné, protože nemůžeme vůbec nic plánovat. Může se totiž stát, že dnes večer půjde Stacey spát a probudí se až příští týden," uzavírá její matka.

Autor: ema