Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete mít krásnou a zdravou pleť? Hydratujte ji!

Základem zdravé a krásné pokožky je její hydratace!
16. července 2012 | 10:25

Krásná žena v sobě snoubí krásu vnější i vnitřní. Jdou spolu ruku v ruce a jsou zakořeněné hluboko v nás. Důležitá je harmonie těla i duše.  To je skutečná krása. Ke krásné pokožce vede překvapivě snadná cesta: její hydratace.


Pro správné fungování většiny buněk a systémů v organizmu je třeba kromě jiného i dostatečné množství vody. Pokožka se skládá až ze 70% vody. Pro její správnou funkci je přiměřený obsah tekutin velmi důležitý. Správná hydratace plní nejen kosmetický efekt, ale je nezbytná i pro správné fungování kůže jako celku.

Nedostatek vody v organismu může nastat při sníženém přísunu vody a tekutin nebo jejich zvýšeným výdejem. K dehydrataci kůže může dojít při nedostatečném fungování kožní bariéry a zvýšených ztrátách vody přes kožní povrch.  K takovému stavu inklinují lidé se suchou kůží nebo lidé s kožním onemocněním jako je atopický ekzém.

Krásná pokožka = hydratovaná pokožka

V kůži se nachází 6 až 8 litrů vody. Jakákoliv nerovnováha v hydrataci může mít za následek nesprávnou funkcí kůže. Dehydratovaná kůže nemůže plnit svoji ochrannou funkci, je suchá, popraskaná a může způsobovat i pnutí a pálení. Na suché kůži se dříve vytvářejí vrásky a chybí jí přirozená elasticita. Tady se dostáváme k jádru celého problému, dehydrovaná kůže nevypadá svěže a zdravě a tudíž ani krásně.

Koupel nestačí

Základem zdravé a krásné pokožky je její hydratace!
Autor: Profimedia.cz

Samotná koupel, ale hydratuje pokožku jen po velmi krátkou dobu. Koupelí v obyčejné vodě jsou odplaveny nejen nečistoty, ale i látky, které mají za úkol vodu v kůži udržet. Proto kvalitní hydratační krém obsahuje nejen tekutinu, ale i látky ze skupiny lipidů a další substance, které pomáhají vodě snadněji proniknout hlouběji do kůže a zůstat tam delší dobu.

"Pokud trpíte suchou kůží, doporučuji i speciální hydratační mýdla s vyváženým pH, která jsou připravena tak, že obsahují hydratační složku např. ve formě přírodních olejů," říká dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová.

Holení pokožce škodí

Pravidelné holení a následné používání antiperspirantů je dnes již zcela běžné. Prosté holení může mít na pokožku nežádoucí účinky. Nejčastěji zarudnutí a podráždění. Při holení jsou mechanickým poškozovány zejména buňky vytvářející keratin, který tvoří základ vlasů, nehtů a nejvrchnější vrstvy kůže. Výzkum účinků holení na celkový stav pokožky ukázal, že holení má za následek okamžité porušení bariérové funkce kůže, čímž umožňuje únik vody a přirozených zvlhčujících faktorů z tkání.

Výrazné zvýšení povrchové suchosti pokožky je patrné ještě čtyři dny po holení. Proto je důležité po holení opět pokožku hydratovat. Buď tělovým mlékem, které dokáže vodu v pokožce udržet, nebo antiperspiranty které obsahují až čtvrtinu hydratační složky. Klinické studie ukázaly, že se díky svým vlastnostem dají aplikovat již v krátké době po oholení a tím napomoci regeneraci kožní bariérové funkce.

Důležitý je i životní styl

"Kromě hydratační lokální péče, která pomáhá dotvářet ochranný kožní film, nesmíme zapomínat i na zásady zdravého životního stylu. Patří k nim dodržování pitného režimu, omezený přísun kávy a alkoholu, abstinence kouření a pobyt na čerstvém vzduchu bez smogu a jiných škodlivin," uzavírá dermatoložka Arenbergerová.

Základem zdravé a krásné pokožky je její hydratace!
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema