Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Snadná cesta k dlouhověkosti? Zkuste ájurvédu!

Ajurvéda je prý zaručenou cestou k dlouhověkosti. Vyzkoušejte jí i vy!
19. května 2012 | 16:50

Miliony lidí na celém světě vyhledávají nejrůznější alternativní způsoby regenerace a ozdravění organismu. Věří mnoho tisíciletí staré tradiční východní medicíně. Mezi takové určitě patří i ájurvéda.


Ájurvéda je celý medicínský systém, který má své kořeny v Indii. Vznikl více než pět tisíc let před naším letopočtem a stále se zdokonaloval.

Dnes jej uznává jako oficiální metodu léčby i Světová zdravotnická organizace. Ájurvéda bývá často označovaná za matku moderní medicíny.

Systém ájurvédy se dodnes vyvíjí a rozšiřuje a ve světě se mu věnuje stále více lékařů.

Ajurvéda v praxi

Její terapii tvoří doporučení v oblasti stravování, chování, praktikují se masáže, léčba speciálními oleji a bylinkami. Velmi důležité jsou detoxikační a očistné kúry, zejména proto, že podstatnou součástí ájurvédského přístupu ke zdraví je strava.

Ajurvéda
Autor: Profimedia.cz

Naučte se meditovat – léčíte se tím

Zásadní součástí ájurvédy je i meditace. Začíná se uvolněním na nějakém příjemném a pohodlném místě, kde vám je dobře a kde to máte rádi. U meditace můžete sedět v klasickém „tureckém sedu“ nebo ležet či normálně sedět na židli. Důležité je, abyste se cítili uvolněně. Své myšlenky pak nechte volně plynout, nemyslete na minulost ani na budoucnost a soustřeďte se jen na přítomnost a svůj dech.

Pančakarma vás omladí

Ájurvéda v praxi zahrnuje i velmi příjemné detoxikační masáže, při nichž se používají přírodní bylinné oleje, teplé bylinné koupele, podávají se jemná rostlinná projímadla k pročištění střev a celé trávicí soustavy. Další možností je aplikace speciálního oleje do nosu k pročištění nervového systému nebo procedura širodhara.

Ajurvéda
Autor: Profimedia.cz

Při ní teče nepřetržitý jemný pramének teplého bylinného oleje na čelo – i tímto způsobem se uvolňuje nervový systém a snižuje se krevní tlak. Celkově ájurvédské metody přirozeně a nenásilně pročistí tělo, odstraní toxiny, organismus se zregeneruje a navodí se v něm rovnováha. Zmiňovaným ajurvédským terapiím se říká pančakarma, která vás prý omladí až o pět let.

ZÁSADY ÁJURVÉDSKÉHO STRAVOVÁNÍ:
❱ Při jídle si dopřejte čas a nevěnujte se ničemu jinému.
❱ Jíst byste měli jen tehdy, když máte hlad.
❱ Večeře by měla být velmi lehká a netučná.
❱ Sladká a těžší jídla jezte jen dopoledne.
❱ Nepijte kávu ani alkohol.

KDY JE VHODNÁ ÁJURVÉDSKÁ TERAPIE:
❱ pro zdravé lidi k regeneraci a omlazení organismu a jako prevence různých nemocí
❱ jako léčba pro zvýšení potence a plodnosti
❱ prakticky u všech chronických nemocí – nosních, ušních, očních a kožních, u chorob kostí a kloubů, při nervových onemocněních

Autor: Silvie Risová, Kema