Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Alternativní medicína: Podvod, nebo skutečný zázrak?

  • Jsou alternativní postupy prospěšné anebo nám ještě více ubližují?
    18. března 2013 | 10:10

    V dnešní době je těžké se rozhodnout, jaké medicíně vlastně věřit. S naším komplexním průvodcem to doufáme, budete mít snazší! Alternativní medicína se vám možná zdá neškodná a bezpečná. Potom, co svět obletěla zpráva, která potvrdila, že pacienti, kteří podstupovali akupunkturní léčbu, trpěli problémy jako je omdlévání a točení hlavy, to však už není tak jednoznačné. Jsou tedy alternativní postupy prospěšné anebo nám ještě více ubližují?

  • AKUPUNKTURA: Je prokázáno, že pomáhá od bolesti

    Ilustrační foto. Sonnymu má akupunktura pomoci ovládnout své chování. Platí ji daňoví poplatníci.
    Autor: Profimedia.cz

    Jak to funguje: Jedná se o zavádění tenkých kovových či ocelových jehliček do určitých míst na těle (do akupunkturních bodů) pro úlevu od bolesti a jiných problémů.

    Od jakých stavů pomáhá: Problémy spojené se zažíváním, stresem nebo menopauzou, senná rýma, ekzémy a svrab, bolesti zad, artritidu a ischias

    Výhody: V dnešní době existuje spousta lékařů a fyzioterapeutů, kteří jsou vyškolenými akupunkturisty.

    Nevýhody: Není to pro žádné choulostivce! Dále pak také okolo tří stovek pacientů potvrdilo problémy jako omdlévání a točení hlavy, které je trápily po dokončení léčby. A dokonce v jednom případě zůstala jehla v těle pacienta.

    Cena: Cena jednoho sezení se pohybuje asi kolem 500 Kč.

    Pomáhá to?

    Ne: Skeptici trvají na tom, že to, co se považuje za její výhody, je vlastně součástí našeho přirozeného hojícího procesu těla, který by se spustil i nehledě na akupunkturu.

    Ano: Nedávná studie zjistila, že přirozená látka proti bolesti zvaná adenosin se uvolňuje během akupunktury. A opravdu to zabírá, u artritidy a chronické bolesti hlavy bylo zjištěno, že jehly fungují až dvakrát lépe než tradiční léky.
    Paul Robin, ředitelka oddělení tradiční čínské medicíny na univerzitě říká: „Lidé utrácejí jmění za prášky na bolest, ale několik akupunkturních sezení může rovněž zmírnit bolest anebo ji úplně odstranit.“

  • REFLEXNÍ TERAPIE: Ožehavé téma k diskuzi

    Masáž reflexních bodů pomůže
    Autor: profimedia.cz

    Jak to funguje: Reflexní terapie je založena na teorii, která říká, že body na chodidlech, dolní polovině nohou, dlaních, obličeji a uších korespondují s odlišnými oblastmi na těle. Na tyto body se pak vyvíjí tlak s cílem v těle obnovit rovnováhu.

    Od jakých stavů pomáhá: Menopauza, alergie, artritida, uleví od stresu, bolesti, pomáhá s uzdravováním zranění, nespavost, syndrom dráždivého tračníku

    Výhody: Tato terapie vám pomůže navodit pocit pohody a relaxace.

    Nevýhody: Špatné pro ty, kteří nenávidí dotyk na chodidlech od někoho jiného!

    Cena: Okolo 300 Kč

    Pomáhá to?

    Ne: Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by reflexní terapie mohla léčit zdravotní potíže. Přesvědčení, že body na chodidlech odpovídají bodům na celém těle, není přijímané jako mainstreamová medicína.

    Ano: Výsledky z ročního studia přínosů této terapie ukázaly, že zlepšuje cirkulaci krve a snižuje krevní tlak. Příznivé účinky na spánek byly rovněž potvrzeny.

  • HOMEOPATIE: Podobné se léčí podobným

    Homeopatika jsou jedním z alternativních způsobů léčby
    Autor: profimedia.cz

    Jak to funguje: Látka, která by ve větší dávce vyvolala určitou nemoc či problém, je v malé dávce vlastně lékem na tutéž chorobu. To znamená, že homeopat vám na léčbu chřipky předepíše lék založený na cibuli, která způsobuje slzení očí a pocit v nose podobající se rýmě.

    Od jakých stavů pomáhá: astma, ekzém, alergie, únavový syndrom, hormonální problémy, migrény, zažívací a střevní potíže. Homeopatie se rovněž používá spolu s tradiční léčbou rakoviny, odstraňuje totiž stavy úzkosti, zmírňuje bolest a únavu.

    Výhody: Je to bezpečné, bez vedlejších účinků a vhodné i pro děti

    Nevýhody: Může to být buď a nebo – i zkušení specialisté mnohdy předepíší určitý lék, ale zlepšení se bohužel nedostaví.

    Cena: Okolo 1000 Kč za první sezení.

    Pomáhá to?

    Ne: Existuje mnoho teorií, proč homeopatika nezabírají, mezi těmi nejpopulárnějšími je však ta týkající se placebo efektu. Skoro 40 % pacientům, kterým je dána místo normální pilulky pouze ta placebo (obalená cukrem), se stav zlepší, protože věří, že jim udělá dobře.

    Ano: Homeopati tvrdí, že jejich léčba dosáhla velkého úspěchu i u malých dětí a miminek, která jsou ještě příliš mladá na to, aby měla vyvinutý placebo efekt.
    Homeopatička Miranda Parsons říká: „Většina lidí má po skončení léčby stále zdravotní obtíže, ale pokud je to aspoň o 50 % lepší a i se tak cítí, tak pak už ušli dlouhou cestu.“

  • BYLINKÁŘSTVÍ: Uzdravení pomocí rostlin

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jak to funguje: Místo toho, abyste si v lékárně kupovala echinaceu a doufala v blahodárný účinek, zajdete ke specializovanému herbalistovi, který vám předepíše léky založené čistě na rostlinách.

    Od jakých stavů pomáhá: Menopauza, syndrom dráždivého tračníku, artritida, autoimunitní onemocnění, srdeční, cirkulační a emocionální potíže

    Výhody: Možnost důkladného vyšetření vašeho těla.

    Nevýhody: Není zde žádný certifikát, podle kterého byste věděla, že jde opravdu o specialistu, kdokoli totiž může tvrdit, že je bylinářem.

    Cena: jde o velké cenové rozpětí

    Pomáhá to?

    Ne: Skeptici říkají, že rostliny a byliny se berou v tak malém množství, že jsou vlastně neefektivní.

    Ano: Je dokázáno, že léky složené z bylinek účinkovaly proti depresi u 50 % pacientů pozitivně, zatímco konvenční antidepresiva působily jen u 33 % z nich.

  • REIKI: Síla energie

    Akupresura
    Autor: Shutterstock.com

    Jak to funguje: Reiki je učení práce s vesmírnou energií a je to bezpečná, nenásilná forma uzdravování. Tato léčitelská metoda pochází z Japonska a východních filozofií. Staví na existenci vitální energie v těle a příslušných energetických center a drah, kterými může zmiňovaná energie proudit.

    Od jakých stavů pomáhá: Reiki dokáže aktivovat samoléčebný mechanismus našeho organismu, zmírňuje bolest, zvyšuje energii, umožňuje hlubokou relaxaci a navozuje pocit harmonie.

    Výhody: Reiki se věnuje stále více lidí, tudíž by nemělo být těžké, vyhledat specialistu – tzv. „Mistra reiki“. Další z výhod je to, že energii lze posílat i na dálku!

    Nevýhody: Reiki energii sice může přijímat každý, avšak předávat ji může pouze člověk zasvěcený do určitého stupně reiki od reiki mistra.

    Cena: Jedno sezení se pohybuje přibližně okolo 500 Kč, cena kurzů je cca: 1. stupeň: 1000 Kč, 2. stupeň: 2000 Kč, 3. stupeň: 4000 Kč.

    Pomáhá to?

    Ne: Někteří považují tuto metodu jen za bláhové mávání rukama a existenci energických čaker a vesmírné energie zpochybňují, není zde totiž žádný způsob, jak je vědecky prokázat.

    Ano: Mnoho lidí má s reiki pozitivní zkušenosti jak na sobě samém, tak i na druhých. Druhou stránkou věci je však také nezbytnost v danou věc věřit!

Autor: luh
Klíčová slova:  zdraví, alternativní medicína
Diskuse ke článku
.