Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sexem ke zdraví: Promilujte se k dlouhověkosti

24. dubna 2012 | 18:30

Milování naštěstí neslouží jen k rozmnožování, zbavuje nás stresu, zbystřuje smysly i kreativitu a má pozitivní účinky na psychiku. O sexu se právem říká, že je to lék. Dozvíte se, proč...

Už jste se někdy zamysleli nad tím, co vyvolává ty příjemné pocity, které většinou zažíváme bezprostředně při milování? Odborníci tvrdí, že vzrušení jako takové způsobují neurotransmiterové systémy, které přenášejí vzruchy do mozku.

Aktivují se ve chvíli, kdy lidé začnou myslet na sex nebo jsou správným způsobem stimulovány jejich erotogenní zóny. Tím se zvýší hladina hormonů v krvi, které vyvolají sexuální vzrušení.

Sex posiluje imunitu

Lidé, kteří mají bohatý sexuální život, jen málokdy skolí chřipka nebo jiné virové onemocnění. Říká se, že sex je výborným prostředkem na podpoření imunity, protože zvyšuje hladinu protilátek, které jsou nutné k tomu, abychom odolávali nejrůznějším onemocněním.

Milování je skvělé k prokrvení celého těla, a to má za následek řadu léčivých účinků. Stoupá vnitřní teplota, zrychlují se pulz a průtok krve, napínají se svaly.

Sex je nejen příjemný, ale i zdravý.
Autor: profimedia.cz

Sex prodlužuje život a zvětšuje prsa

Orgasmus v nás nevyvolává pouze povznášející pocit, dokonce prý prodlužuje životnost našich orgánů. Když dojde k vyvrcholení, nastává v těle hned několik chemických reakcí. Cirkulace krve dosahuje maxima a bohatě okysličená krev, která se dostane k jednotlivým orgánům, podpoří jejich činnost a životaschopnost.

Američtí vědci dokonce tvrdí, že následkem častých orgasmů může dojít i ke zvýšení IQ. Další dobrou zprávou je, že ženám se po orgasmu zvětší prsa až o 25 procent, bohužel, je to jen dočasný stav. Když vzrušení opadne, prsa se zase vrátí do původní velikosti.

 

Čemu ještě prospivá SEX:

* Hubněte tím nejpříjemnějším způsobem – za půlhodinku žhavého sexu spálíte podle odhadu až 350 joulů, to je pro představu stejně, jako při patnáctiminutové intenzivní jízdě na kole. Procvičíte při něm veškeré svalstvo, od stehen, hýždí, břicho i ruce.

* Pokožka zbožňuje sex – zvýšené hladiny hormonů způsobují zvlhčení pokožky, takže vypadá zdravější.

* Poradí si s nespavostí – je prokázáno, že endorfiny a oxytocin působí jako sedativa, která mají uvolňující efekt. Navíc, dobrý sex nás příjemně unaví.

* Zbaví vás depresí – zvýšená hladina endorfinů nedovolí našim negativním myšlenkám vyplouvat na povrch. Sex zlepšuje hladinu hormonu štěstí, takže dobrá nálada na sebe nenechá dlouho čekat.

* Posílíte srdce – odborníci tvrdí, že lidé, kteří mají pravidelný sex, trpí dvakrát méně srdečně-cévními onemocněními.

* Zlepšíte paměť – vyplavením hormonů podpoříte svou koncentraci i paměť.

* Ženám prospívá k pravidelné menstruaci – vzrušení udržuje ženské hormony v rovnováze, a to napomáhá k pravidelnému menstruačnímu cyklu.

Po sexu necítíme bolest

Sex je také přirozeným analgetikem. Je prokázáno, že endorfin, hormon štěstí, účinně dokáže tlumit bolest. Proto také často několik hodin po milování najdeme na svém těle modřiny nebo škrábance, ale nedokážeme si vzpomenout, jak jsme k nim přišli. Ženám se při milování také zvyšuje tvorba estrogenu, který tlumí například předmenstruační bolesti.