Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se dožít 100 let: Tipy na dlouhověkost

Dobrá nálada je pro dlouhověkost důležitá
2. srpna 2011 | 09:44

Dnešní průměrná Češka se podle statistik může těšit na oslavu 80. narozenin, průměrný Čech se pak dožije 75. let. Dnešní děti by se podle některých optimistických prognóz mohly běžně dožívat stovky. Blesk.cz vám přináší 10 tipů pro dlouhověkost a pevné zdraví.

1. Budík nařizujte s rozumem

Studie amerických psychiatrů prokázala, že lidé, kteří si v noci dopřejí více než 8 hodin spánku, umírají častěji předčasně. Podobně jsou na tom i nespavci, kteří v peřinách stráví jen čtyři hodiny. Ideální doba spánku pro dlouhověkost se pohybuje kolem 8 hodin denně.

2. Chce to úsměv

Podle průzkumu univerzity Mayo hrozí optimistům až o polovinu menší riziko předčasného úmrtí. Závěr odborníků dává smysl. Ti, kteří mají pozitivní náhled na svět, bývají méně ve stresu, mají nižší krevní tlak než pesimisté a lépe se vyrovnávají s životními změnami. Zdravý je i pravidelný srdečný smích.

3. Milujte se pravidelně

Lidé, kteří se pravidelně oddávají postelovým radovánkám, trpí méně stresem, jsou šťastnější a spokojenější. Všechny tyto faktory pomáhají snížit krevní tlak a předcházet tak mrtvici a srdečním chorobám.

4. Přestaňte kouřit

Mluvit o tom, že kouření škodí zdraví, by bylo nošením dříví do lesa. Ne nadarmo se říká, že cigarety jsou hřebíčky do rakve. I dlouhodobý silný kuřák, který se svým zlozvykem skoncuje, si prodlužuje život.

5. Pijte červené víno

Dejte si denně dvě deci červeného. Přiměřená konzumace kvalitního vína chrání před srdečními onemocněními, kornatěním cév, cukrovkou a má protirakovinné účinky.

6. Jezte antioxidanty

Antioxidanty, které najdete v barevném ovoci a zelenině, dokážou chránit proti tzv. volným radikálům. Právě teď se můžete nadopovat ostružinami, borůvkami a brusinkami, které jsou na ně obzvlášť bohaté.

7. Jez do polosyta, pij do polopita

Moudrost našich předků potvrzují i moderní průzkumy. Dospělé ženy, které si od svých 18 let udržují přibližně stejnou hmotnost, snižují více než o polovinu riziko vzniku srdečních nemocí, vysokého krevního tlaku, žlučových kamenů nebo cukrovky než ty, které přibraly kolem 10 kg.

8. Bavte se

Nečinnost zkracuje život. Lidé, které nebaví práce a spěchají předčasně do důchodu, si škodí. Pro dlouhověkost jsou důležité koníčky, silné sociální vazby a pravidelné aktivity.

9. Pořiďte si zvířátko

Majitelé domácích mazlíčků, obzvlášť psů, se dožívají v průměru vyššího věku. Důvodem je pravidelný pohyb, který si díky procházkám se psem dopřávají, a také psychická pohoda. Chovatelé psů a koček se méně často cítí osaměle a depresivně.

10. Zacvičte si

Aktivnější lidé žijí déle. Pravidelný pohyb pomáhá udržovat zdravou hmotnost, posiluje kosti a přispívá i psychickému zdraví. Na ranních rozcvičkách u otevřeného okna tedy opravdu něco je.

Autor: zuf