Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exkluzivně video: Nové oči můžete mít jen za pár minut

24. července 2012 | 18:24

Naší kolegyni, grafičce Veronice, dioptrie znesnadňovaly práci. A tak se rozhodla podstoupit laserovou operaci. Byli jsme u toho.

Veronice se během tří let strávených u monitoru počítače výrazně zhoršil zrak. Diagnóza? Krátkozrakost - tři dioptrie na každém oku.

Vydali jsme se s ní na oční kliniku Lexum, kde podstoupila veškerá předoperační vyšetření i následný zákrok.

Nezapomenutelný zážitek

Samotná operace trvala pouhých dvacet minut a Veronika byla pořád při vědomí, pouze v lokální anestezii "rozkapáním", což bylo jediné, co zákrok trochu znepříjemnilo. V náručí celou dobu objímala plyšového psa. Ne kvůli strachu, bát se totiž není čeho - to jen proto, aby se nehýbala.

„Při operaci použijeme dva lasery. První umí pracovat v hloubce tkání, kde vytvoří jakousi lamelu, pod kterou budeme pracovat. Ten druhý dokáže změnit zakřivení rohovky a odstraní dioptrie,“
vysvětlil prof. MUDr. Martin Filipec, CSc., který ji operoval.

Video se připravuje ...
Veronika se přesvědčila, že operace očí laserem je pohoda • VIDEO: Blanka Konrádová

Téměř přírodní úkaz

„Připadalo mi, jako když sedím v 3 D kině. Byl to pocit jako při sci fi. Nic jsem necítila, ale viděla jsem různé světelné efekty. Až ke konci jsem ucítila trochu zápach, jako když se pálí kůže, a vnímala jsem, že se v oku cosi odlupuje. Ale nic mě nebolelo,“ řekla Veronika, jakmile seskočila z operačního stolu. Teď už znovu naplno pracuje a brýle má na stole jen jako talisman.

Více o této operaci se dočtete v magazínu Blesk zdraví č. 9/20012, který vychází 25. 7.


Autor: Michaela Jendruchová, Kbak