Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senzační novinky ve zdravotnictví

11. listopadu 2010 | 10:05

VIDEO: Superrychlá 3D operace oka, dialýza v soukromí domova, nové vakcíny... Jaká je budoucnost zdravotnictví? Jaké nové moderní léčebné postupy se zavádějí v nemocnicích v Česku i ve světě? Blesk.cz vás seznámí s těmi nejzajímavějšími novinkami.

Superrychlá 3D operace oka

Operace očí 3D laserem byla u nás poprvé provedena před pár týdny. Poslední novinkou je metoda NeoLASIK 3D Elite. „Jedná se o nejdokonalejší, nejšetrnější a nejbezpečnější metodu bez použití nože,“ vysvětluje operatér MUDr. Josef Hycl z brněnské oční kliniky NeoVize. Na rozdíl od běžných laserových operací tento přístroj pracuje v prostorovém 3D režimu, který umožňuje upravit zakřivení oční rohovky v jednom kroku. Operace se provádí pacientům od -1 do -10 dioptrií včetně astigmatismu. Zákrok trvá jen 30 sekund a stojí 29 000 Kč za oko (s doživotní zárukou).

Video se připravuje ...
Průběh operace oka • VIDEO: oční klinika Neovize

Dialýza v soukromí domova

V České republice je téměř 6000 pacientů, kteří po selhání funkce ledvin potřebují dialýzu. Pouze 8 % z nich je však léčeno metodou peritoneální tzv. domácí dialýzy. „Je stejně účinná jako dialýza v nemocnici,“ říká Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze. V Česku se tato bo-hužel využívá málo a lékaři ji pacientům moc nenabízejí. Vše přitom platí pojišťovna!  Specialisté domácí dialýzu však doporučují. Pacienti pak nejsou závislí na docházení 3x v týdnu do nemocnice jako v případě konzervativnější metody léčby – hemodialýzy. Nemocný se při domácí léčbě může připojit k přístroji na noc a přes den se může věnovat své práci.

Zuby rentgenují trojrozměrně

Novým špičkovým digitálním rentgenem se může pochlubit Stomatologická klinika Fakultní nemocnice v Plzni. Ten patří k nejmodernějším svého druhu na světě. „Možnost trojrozměrného zobrazení čelisti pacienta nám významně pomáhá při analýze těžších případů i při plánování léčebného postupu, říká primář Daniel Hrušák ze stomatologické kliniky. „Při výběru nového rentgenu pro nás byla důležitá i šetrnost k pacientovi, aby zátěž rentgenovým zářením byla co nejmenší,“ doplnil Hrušák.

Optické vyšetření koronárních tepen

Na interní kardioangiologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se používá nová diagnostická metoda k vyšetření koronárních tepen – optická koherentní tomografie. Ta je založena na vysoké rozlišovací schopnosti viditelného a infračerveného světla, které je přivedeno do tepny. „Přístroj umožňuje s vysokou přesností zjistit, zda jsou cévy poškozené a v jakém rozsahu, jestli hrozí ucpání nebo se zužují,“ řekl MUDr. ……. z FN u sv. Anny. Tento moderní přístroj usnadní léčbu kardiovaskulárních onemocnění, která patří k nejrozšířenějším zdravotním chorobám u nás.

Nová vakcína proti meningokokovi

Meningokok je zákeřná bakterie, která dokáže zcela zdravého člověka usmrtit do 24 hodin. Celkem se vyskytuje 5 meninogkokových séroskupin, které tuto nemoc způsobují. Do České republiky dorazila první vakcína Menveo, která ochrání proti 4 séroskupinám. I když je meningokokové onemocnění vzácné (napadá zhruba sto lidí ročně), odborníci doporučují očkování nezanedbávat. „Nová vakcína chrání proti séroskupině Y, která je sice vzácná, ale způsobuje vysokou úmrtnost hlavně u 15–19letých chlapců až 50 procent,“ dodává doktorka Pavla Křížová ze Státního zdravotního ústavu Praha. Nejvíc jsou ohroženi mladí od 11 do 19 let. K příznakům onemocnění patří vysoká teplota s rychlým nástupem, bolesti hlavy a zvracení. Pokud se s léčbou nezačne okamžitě, hrozí pacientovi trvalé následky a v nejhorším případě i smrt.

Krásnější bradavky

Zatímco úprava velikosti a tvaru prsů patří k nejčastějším zákrokům plastické medicíny, ženy možná ani nevědí, že si mohou nechat vylepšit i vzhled bradavek a prsních dvorců. Jejich »oprava« je přitom docela snadný výkon. „Tzv. vpáčené bradavky patří mezi docela častý problém,“ říká doktor Karel Urban z Kliniky plastické chirurgie Esthé. „Tento stav může vzniknout při vývinu prsů nebo jako následek onemocnění prsů. Proto je vhodné i vyšetření mammologa,“ upozorňuje doktor Urban. „Často se jedná o kosmetický problém, který může znepříjemňovat intimní život mnoha ženám,“ upozorňuje doktor Urban a dodává, že operace nevyžaduje žádnou speciální přípravu a nejčastěji se provádí v místním znecitlivění a bez hospitalizace. „Úspěšné jsou jednoduché operace, při kterých se nepřeruší mlékovody a možnost kojení je zachována,“ dodává Urban.

Vpáčená bradavka před rekonstrukcí a po plastické operaci
Autor: scom, archiv zdravotnických zařízení

ZE SVĚTA

Krevní buňky z kůže

Možná už si nebudou muset zdravotníci stěžovat, že je stále málo dárců krve. Vědcům z Kanady se podařilo vyrobit krevní buňky z kůže. Specialisté ještě budou muset provést zkoušky na zvířatech, aby se ujistili, že buňky jsou opravdu bezpečné a že mohou nahradit krevní buňky vzniklé přirozenou cestou. Potom mohou přijít na řadu klinické zkoušky na lidech. Autoři objevu doufají, že by to mohlo být v roce 2012. V případě úspěchu by takto získané krevní buňky mohly pomoci například pacientům s leukemií, nebo pro pacienty vyžadující krevní trans-fúze.

Bude mít rýma utrum?

Britští vědci vyvíjejí nové lékové preparáty, které mají natolik posílit imunitu člověka, že budou likvidovat i vir rýmy. S klinickým testováním chtějí začít během dvou let. Nové preparáty budou viry ničit přímo uvnitř buněk. Rýmu by měl zastavit nosní sprej se speciální bílkovinou TRIM21, která silně posílí protilátky a obranný mechanismus. „Výhodou je, že jeden lék může být účinný proti celé řadě různých virů,“ tvrdí doktor Leo James, který výzkum vede.

Autor: Iva Dvořáková, lenak