Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zahoďte brýle, vidět pomůže laser

10. října 2011 | 13:49

Snad každý, kdo nosí brýle, má chuť se jich jednou provždy zbavit. Jediná možnost je operace očí. Nabízí ji spousta klinik, je bezpečná, ale musíte si ji zaplatit z vlastního.

Pravděpodobnost, že se po zákroku vyskytnou vážnější komplikace, je mizivá. Dnes je laserová operace otázkou několika minut a zrak se po ní „vrátí“ o několik let zpátky!

Celkový počet pacientů, kteří si nechali dioptrie odstranit, se odhaduje na 90 milionů celosvětově a asi sto tisíc v Česku. Kdo zákrok podstoupil, nemůže si ho vynachválit.

Pro koho se hodí?

Ideální je objednat se na ni mezi 18. a 40. narozeninami, ale není problém nechat si oči odoperovat kdykoli. „Pouze v případě, že pacient před půl rokem neměl žádné dioptrie, a nyní má -0,5, doporučujeme počkat.

V ostatních případech je čekání zbytečné,“ říká primářka kliniky DuoVize v Praze Lucie Valešová. Dnes se dá pomocí femtosekundového laseru řešit téměř každá oční vada od krátkozrakosti přes astigmatismus po dalekozrakost.

První krok

Před samotným zákrokem je třeba projít vstupní konzultací, kde vám lékaři provedou různá vyšetření a řeknou, jaká metoda je pro vás nejlepší. "Před konzultací dva dny nenoste kontaktní čočky, a v den, kdy na ni půjdete, se nemalujte. Připravte si otázky, na které chcete slyšet od lékaře odpověď," říká Lucie Valešová.

Laserová operace očí nebolí.
Autor: Profimedia.cz

Za dvacet minut hotovo

Laserová operace se provádí ambulantně a trvá kolem dvaceti minut. „Celý zákrok je provedený v jednom kroku, pouze femtosekundovým laserem VisuMax.

Ten pracuje u metody NeoLASIK 3D Elite podle speciálního režimu, který umožňuje upravit zakřivení oční rohovky v jednom kroku bez nutnosti aplikovat na oko ultrafialové pulsy excimerového laseru,“ vysvětluje primářka výhody nejmodernějších přístrojů. Až půjdete na zákrok, nezapomeňte si s sebou vzít brýle a pokud možno někoho, kdo vás pak doprovodí domů.

Některým dětem brýle nevadí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Jako po maturitě

Bojíte se bolesti při operaci? Nemusíte. Zvlášť pokud zvolíte ty nejmodernější, NeoLASIK a NeoLASIK HD, nebudete cítit téměř nic. „Ale počítejte s tím, že po zákroku se budete cítit jako po důležité zkoušce – zažijete směs euforie, úlevy a velké únavy. Po návratu domů je nejlepší na dvě až tři hodiny usnout.

Soustřeďte se na dvě důležité věci: nesahejte si na oko a nemněte je. Kapejte si pravidelně kapky podle rozpisu, který jste obdržela po zákroku. Pozor! Pokud budete spát, kvůli kapkám se nebuďte. Spánek se zavřenýma očima je první den pro oko důležitější než kapky. Pokud nebudete mít žádné obtíže, není důvod zakazovat televizi nebo počítač,“ říká Lucie Valešová.

Pozor na nepříjemnosti

V prvních měsících vás večer můžou oslňovat pouliční lampy a protijedoucí auta. Může se také stát, že uvidíte trochu zamlženě, ale to se časem srovná.

Kolik zákrok stojí?

Obvykle od 12 do 35 tisíc. Cena záleží nejen na klinice a přístrojích, které používá, ale i na typu zákroku a vaší vadě.

Jak operaci očí zvládla Iva Kubelková a jaké mýty o laserových operacích kolují, čtěte: ZDE>>

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: Majka Vinická, Kbak