Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po masturbaci chlupatí dlaně: Největší mýty o těle a zdraví

11. listopadu 2011 | 06:00

Už vám někdo ze známých řekl, že když se budete dívat zblízka na televizi, tak si zničíte oči? Je to jeden ze zažitých lidových nesmyslů o zdraví. Vzhledem k tomu, že jich mezi lidmi koluje hodně, rozhodli jsme se některé vyvrátit!

Když nemáte partnera, rychleji zestárnete

Nesmysl. Stárnutí se sice neodvratný, ale v podstatě složitý proces na kterém se podílí celá řada faktorů: genetika, způsob života, strava a podobně. Rozhodně rychleji nezestárnete jen proto, že jste se třeba ve 40 letech rozvedli!

Masturbace škodí a rostou po ní chlupy na dlaních!

Tenhle mýtus patří do tmářského středověku. Je to absolutní nesmysl. Jednak drtivá většina mužů i že masturbuje (přes 95 procent), jednak tím rozhodně neškodí svému zdraví. Zejména mladým pomáhá poznat jejich sexuální reakce, osamělým lidem slouží zase jako NEŠKODNÝ ventil pohlavního nutkání.

Akné způsobují bakterie a špína

Je to pravda jen zčásti. Samozřejmě, nevyčištěné a mazem zanesené póry se lehce zanítí a způsobí vyrážku, ale akné ve skutečnosti způsobuje hormonální činnost organizmu.

Akné není dobré dráždit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Máte penis menší než 25 cm? Jste out!

I ženy uznají, že to není pravda. Podle průzkumů se zjistilo, že muži v evropské populaci mají ztopořený penis dlouhý kolem 13 cm. Dá se jen dohadovat, z jakých zdrojů tyto pověsti o mužském údu vznikly... Faktem je, že například černoši mají opravdu průměrně svoji ´výbavu´ o několik centimetrů delší.

Myjte si hlavu každý den, budete mít zdravější pokožku na hlavě

Vůbec to není pravda. Příliš časté mytí hlavy nejenže provokuje vyšší tvorbu mazu, ale zároveň poškozuje i kvalitu vlasů!

Když kojíte, neotěhotníte!

Těhotenství ženám sluší
Autor: shuterstock.com

Je to pravda jen tehdy, když žena kojí jako o život. Tedy nejméně 6 x denně, přestávky si může dělat ve dne maximálně 4 hodiny, v noci pak 6 hodin. A stejně to ani tak není stoprocentní ochranou před početím. Mezi plozením a kojením je tahle souvislost: při laktaci se v těle ženy tvoří vyšší hladina hormonu zvaného prolaktin. Ten zase blokuje menstruaci. Žena tudíž nemá měsíčky,a proto se u ní netvoří vajíčka, která by mohla být spermiemi oplozena. Ale pozor, jen za výše uvedených podmínek  ´velkokojení´!

Jsem hubený, nemůžu mít vysoký cholesterol

Nesmysl. I štíhlí lidé můžou mít vysoké hodnoty cholesterolu v krvi. Nezáleží dokonce ani na věku. Hladina cholesterolu může také kolísat – například při dlouhodobém stresu je vyšší, stejně tak při poruchách činnosti štítné žlázy, roli hraje dědičnost.

Když sami nekouříte, nevadí, že sedíte mezi kuřáky!

Obrovský nesmysl. Pasivní kouření je podle nejnovějších poznatků dokonce stejně nebezpečné jako aktivní kuřáctví!

Antikoncepce ničí libido

Pravda jen částečně. Některá opravdu může chuť na sec omezit, podobně jako některá antidepresiva. Záleží na složení přípravku. V takovém případě je nutné zvolit buď jiný způsob ochrany před početím nebo prostě jiný hormonální preparát.

Antikoncepce
Autor: thinkstock.com

Bolavé klouby mají jen staří

Onemocnění kloubního aparátu patří mezi nejrozšířenější potíže moderní civilizace. Nemusí jít o revma, ale o mnoho dalších kloubních onemocnění. Opět záleží na genetice, výživě, vadí nedostatek i přebytek pohybu. Rozhodně ale neplatí, že revmatici jsou jen senioři!

Nikdy neocucávejte děcku dudlík, onemocní!

Je to nesmysl. Když vy sami jste zdraví a jste rodiče dítěte, dudlík olíznout občas můžete. Řada dětských lékařů tvrdí, že častý kontakt s „cizími“ bakteriemi naopak imunitu dítěte posílí!

Sklenice dobrího drinku nikdy neuškodí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tvorbu mateřského mléka podporuje pivo

Nebezpečný mýtus. Kojící žena by neměla pít ani pivo, ani žádný jiný alkohol. Ubližuje tak naprosto bezprostředně svému dítěti!

Záněty mandlí a angínu způsobují studené pokrmy a nápoje

Není to pravda. Tyto choroby způsobují z naprosté většiny viry nebo bakterie. Zmrzlinu nebo colu s ledem si proto klidně můžete dát i v zimě. Otázkou je, jestli pak nedomarodíte z podchlazení!

Neodkládejte močení, praskne vám měchýř!

Nesmysl. Tlak moči je při opravdu přeplněném měchýři tak velký, že tekutina unikne sama, bez vaší vůle. To se můžete kroutit a stahovat svěrače jak chcete.

Mořská voda způsobuje u žen mykózy

Hloupost. Naopak, slaná mořská voda působí blahodárně nejen na vaginální prostředí, ale proplachuje nosohltan, a další dutiny. Je doslova lékem!

Neseď blízko televize, zkazíš si oči!

Není to pravda. Oči si příliš blízko monitoru můžete hodně unavit. To způsobí zarudnutí, někdy dokonce zánět, ale rozhodně si tak nezhoršíte kvalitu zraku.

Dívejte se na televizi společně
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zuby si stačí čistit dvakrát denně

Nestačí. Správně bychom si je měli mýt po každém jídle! Když to není možné, pomáhají některé ústní vody. Je dobré nosit si i do práce kartáček a zubní pastu. Očista zubů vám zabere pár minut!

Pijte co nejvíc, budete dlouho mladí!

Myšleno vodu, pochopitelně. Není to tak docela pravda. Lékaři v poslední době varují před příliš velkým objemem nealkoholických tekutin. Mýtus nadměrného pití vody během dne vytvářejí hlavně modelky – ty vodou jednak zahánějí nesnesitelný hlad, jednak spoléhají na to, že svaly atrofované podvýživou voda ´vyplní´. Není to pravda!

Pití vody vás omladí
Autor: shuterstock.com

Jsou vám cítit nohy? Tak jste málo čistotní!

Není to pravda. Mnozí lidé, kterým opravdu nohy nevoní, si je můžou mýt denně i několikrát, používat speciální deodoranty a měnit si ponožky či nosit kvalitní koženou obuv – stejně se odéru úplně nezbaví. Můžou za něj totiž speciální bakterie, které jsou biologicky příbuzné těm, které způsobují zápach některých sýrů. Nespravedlivé je to, že na některé lidi tyto bakterie ´nesednou´, na jiné ano.

Když chcete dobře usnout, dejte si „panáka“!

Nesmysl. U řady lidí naopak alkohol zvýší krevní tlak, lidově řečeno, rozproudí jim krev a o klidném spánku nemůže být ani řeči. Nemluvě o vysokém počtu kalorií na noc!

Autor: Silvie Risová, Kbak