Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cítíte se vyčerpaní? Může za tím být vážný zdravotní problém!

Nemůžete ráno vstát, zkuste zjistit příčinu únavy!
26. srpna 2011 | 06:12

Ranní vstávání dělá potíže kdekomu a i odpoledne můžete pocítit únavu. Ovšem pokud trpíte chronickým vyčerpáním, měla by vaše cesta vést rovnou k lékaři.

V ordinaci s tím to problémem nebudete zdaleka sama. Samozřejmě ve většině případů jde o následky životního stylu a špatného spánku. Příčinou ale může být i závažný zdravotní problém. Únava sama o sobě není nemoc, ovšem může být symptomem různých fyzických i psychických onemocnění a lékař by to měl včas odhalit, či vyloučit.


Podle příznaků si můžete sama odvodit, zda za vaší únavou je víc, než proflámovaná noc:

Celková únava, cítíte slabost a zadýcháváte se

Další příznaky: Otok kotníků a chodidel, nadýmání břicha, naběhlé žíly na krku. Bolest na hrudi po těžším jídle a cvičení.

Příčiny:
Kardiomyopatie a jiné srdeční komplikace. Nejčastěji dochází k zesílení srdeční stěny, zejména v levé komoře, která zásobuje tělo krví, tedy se zpomaluje i krevní oběh. Tím, že srdeční sval nepracuje správně, krev nedostatečně okysličuje organismus a tak způsobuje únavu. Dispozice může být dědičná, nebo vyvolaná infekcí a momentálním onemocněním srdce.

Léčba: Zabrat mohou léky známé jako ACE inhibitor, které ovlivňují cévy a zvýší průtok krve srdce. Dále pomohou Beta-blokátory, které ovlivňují srdečních arytmii, zlepšují relaxační schopnost srdce, snižují produkci škodlivých látek vznikajících v těle, jako odpověď na srdeční selhávání a zpomalují srdeční frekvenci.

Autor: Profimedia

Mžitky před očima, pocit omámení, mdloby

Další příznaky: Sucho v ústech, zácpa nebo průjem.

Možné příčiny: Na vině může být alergie, i když jen jako prvotní příčina. Pocit otupění vlastně způsobují antihistamika, která se při alergiích užívají. Léky působí na mozkové receptory a člověk se pak cítí ospalý.

Léčba: Problém je především u dříve vyvinutých léků na alergii, proto je lepší vyměnit je za novější, které jsou k organizmu šetrnější, i když také mohou způsobit o trochu nižší koncentraci na výkon.

891334:gallery:true:true

Únava a oslabení svalů (u mužů)

Další příznaky: Ztráta ochlupení, úbytek kostní hmoty (což vede ke zlomeninám), ztráta libida a problémy s koncentrací. Týká se to především mužů.

Možné příčiny: Může jít o nízkou hladinu testosteronu, způsobenou onemocněním známým jako hypogonadismus (porucha funkce mužských pohlavních žláz). Postihne asi pět mužů z 1000. Při poklesu testosteronu může dojít ke ztrátě svalové hmoty a proto se cítí muži unaveni, kdykoliv začnou vyvíjet nějakou aktivitu. Příčina není známá, ale může jít i o genetickou dědičnost.

Léčba: Příčiny lze odvrátit jen vzácně. Je však možná substituční léčba, která dokáže obnovit sílu svalové hmoty.

Sebemenší fyzická námaha je vyčerpávající

Další příznaky: Unavenost se časem ještě stupňuje, začínají problémy s viděním, máte žízeň a často se vám chce na záchod, trpíte na infekce, rány se vám špatně hojí, občas máte necitlivost či brnění v rukou nebo nohou.

Možné příčiny:
Nediagnostikovaná cukrovka typu 2, kterou často způsobuje obezita, což může vysvětlovat, proč se pacient cítí unaven. K únavě také může vést kolísání hladiny cukru v krvi. Diabetes 2. typu je způsobena neschopností těla produkovat dostatečné množství inzulínu. Příznaky mohou trvat jen několik týdnů, proto je třeba je co nejdřív řešit.

Léčba: Je třeba udržet hladinu glukózy v krvi, aby nevznikly další nebezpečné komplikace a z nich postižení, jako je slepota, poškození nervů, vředy a nakonec třeba i amputace končetiny. Léčba zahrnuje i pravidelné cvičení, zdravou stravu a prospějí i léky nak snížení vysoké hladiny krevního cukru.

670023:gallery:true:trueHubnutí, vysilující únava

Další příznaky: Jakákoliv fyzická aktivita je téměř nemožná, silně menstruujete, v noci se potíte, máte zvýšenou citlivost prsů, změnu nálad a ztrátu libida.

Možná příčina: Perimenopauza, což je etapa, která může trvat pět let a pomalu vést k přechodu (který u ženy běžně nastává mezi 40. a 50. rokem). Vaječníky pomalu přestávají produkovat hormon estrogen, který kontroluje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin v krvi. Pokud nejsou ve správné hladině, mohou způsobit únavu a přispět k úzkosti a napětí.
Ženy v perimenopauze mhou také silněji menstruovat, což má za následek pokles množství červených krvinek a může vést k anémii -  tedy časté příčiny únavy. Noční pocení, navíc může narušit spánek a tak způsobit následnou únavu během dne.

Léčba: Pomoct může pravidelné cvičení a snížení konzumace alkoholu. Zkuste jít spát a budit se každý den ve stejnou dobu. Obnoví to biorytmus v těle, které si zvykne na pravidelný odpočinek v noci a tak se vyrovná s únavou spojenou s perimenopauzou.

Únava, slabost a žízeň

Další příznaky: Sucho v ústech, vyschlé rty i oči, tmavá moč, problémy s močením (jen málo a s velkými přestávkami), bolest hlavy.

Možné příčiny: Dehydratace – více než 70% našeho těla je tvořeno vodou, a pokud tělo nemá dostatek vody na své fungování, projevuje únavu.
Při dehydrataci se také snižuje objem krve a srdce musí pracovat usilovněji, aby čerpalo stejné množství. Proto také dochází k únavě organismu. A pokud pociťujete žízeň, jde už o vážný stav dehydratace.

Léčba: Potřebujeme vypít přibližně tři litry tekutin denně – nemusí to být jen voda, tekutina je i polévka, či čaj a obsahuje ji spousta potravin, jako ovoce (hrozny a meloun) i některá zelenina je plná vody (okurka) a dokonce i sýry se z jedné třetiny skládají z vody.

788367:gallery:true:trueÚplná letargie a špatná nálada

Další příznaky: Velká únava, přestože jste schopna vykonávat nějakou činnost. Dále pocit chladu, také bledost a suchá kůže. Mohou i řídnout vlasy, zvýší se lámavost nehtů a můžete ztrácet hlas.

Možné příčiny: Nedostatečná činnost štítné žlázy, která produkuje hormony tyroxin a trijodtyronin. Ty mají na starosti regulaci metabolismu (jak rychle tělo spaluje energii).
Pokud štítná žláza nefunguje tak, jak má, metabolismus se zpomalí, proto přijde i únava. Postihuje to především ženy a příznaky přichází v období kolem menopauzy.

Léčba: Diagnóza se provádí na základě krevních testů, kdy se zkontroluje hladina hormonů. Doplnit je mohou různé léky k vyrovnání hladiny hormonů.

Spavost při sledování televize, či čtení knížky

Další příznaky: Pocit vyčerpání během dne a neschopnost se soustředit na běžné úkoly. Spánek přichází, kdykoliv je snížení fyzická aktivita, tedy i při jídle. Člověk chrápe, a když se probudí, cítí sucho a bolest v krku. Mívá výpadky paměti a ráno i častou bolest hlavy.

Možné příčiny: Spánková apnoe, kdy svaly a měkké tkáně v hrdle během spánku povolí a zkolabují. To vede k ucpání dýchacích cest, až po dobu deseti sekund, kdy není přívod vzduchu do plic. Postižený znovu začne dýchat často s chrápáním, nebo lapat po dechu – to se může stát i několiksetkrát za noc, ačkoli o tom člověk neví. Trpí tím čtyři ze 100 mužů a dvě ze 100 žen středního věku.
Tento stav může vést k rannímu vyčerpán, protože přerušuje pomalé vlny spánku a fázi spánku REM (která dodává sílu, znovuobnovuje a restauruje naše psychické procesy, které jsou unaveny bdělým životem). Pokud se apnoe neléčí, nastávají další dlouhodobá rizika, jako vysoký krevní tlak, a dokonce i deprese.

Léčba: Pomůže zhubnout a přestat kouřit, což udrží dýchací cesty otevřené. Také lze vyzkoušet spánek na boku, nikoli na zádech. Těžší případy spánkové apnoe by měly podstoupit léčbu s dýchací maskou, která zatímco pacient spí, dodává stálý vzduch do plic pod tlakem, aby nedošlo k uzavření dýchacích cest.

655163:gallery:true:true

Totální letargie ke konci dne

Další příznaky: Obtížné mobilizujete síly, abyste k večeru po pracovním dni ještě něco udělala. Máte často průjem nebo zácpu, postihuje vás nevolnost a zvracení, také nadýmání a křeče v břiše.

Možné příčiny: Až půl milionu lidí bylo diagnostikováno celiakií, tedy alergií na lepek. Způsobuje ji například nestravitelnost obilovin, jako jsou pšenice, ječmen a žito, tedy i potravin jako je chléb, těstoviny, cereálie, pečivo, pizza...
Imunitní systém brání střevní tkáni absorbovat tyto živiny, může tak následně způsobit osteoporózu a anémii, což pak způsobuje únavu.

Léčba: Praktický lékař by měl doporučit dietologa, který podá individuální poradenství a naplánuje přesnou bezlepkovou dietu.

Autor: INT, bak