Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina kůže: Vyšetření vám zachrání život

5. května 2011 | 17:10

Nepodceňuje ho ani herečka Zlata Adamovská (52). Tři stovky lidí ročně zemřou v Česku na rakovinu kůže. A nemocných přibývá… Podle odborníků za to může především touha se rychle opálit u moře a tenčící se ozonová díra. Smrt je ale ve většině případů zbytečná. Pokud se rakovina kůže zachytí včas, je naděje na uzdravení téměř stoprocentní.

Proč roste počet pacientů s rakovinou kůže? Na to se Blesk zeptal přednosty Dermatovenerologické kliniky FNKV Petra Arenbergera. „Lidé víc cestují za sluníčkem do Středomoří, Afriky, Tichomoří a Asie, a i to hraje roli při zvyšování počtu nových případů kožní rakoviny.“ Podle něj ale jeden z podstatných faktorů je také trend ztenčování ozonové vrstvy nad naším územím.

Důležité je přijít včas

Přijít včas k lékaři znamená přežít, tvrdí odborníci. Proto je potřeba se často prohlížet a chodit na pravidelné kontroly. „Když je nádor malý, je šance na přežití prakticky stoprocentní,“ tvrdí dermatoložka Monika Arenbergerová. Zároveň však důrazně varuje: „Pokud přijdete

Melanom
Autor: melanomy.cz

pozdě, třeba ve fázi metastáz, je šance na přežití už jen čtyřicetiprocentní.“

Co přesně hledat?

Nebezpečná znaménka hledejte podle mezinárodního pravidla ABCDE (viz tabulku). Zjednodušeně řečeno, nebezpečné je takové pigmentové znaménko, které začne měnit svoji barvu nebo tvar, svědí nebo krvácí. Věnujte pozornost i každému novému útvaru na kůži, který se rychle mění.

Do stanu v Praze a Ostravě

Nechte si znaménka zdarma vyšetřit ve speciálním stanu. Kdy a kde? V Terminálu 2 Letiště Praha-Ruzyně 9. a 10. května a v Shopping parku Avion v Ostravě 13. května.

Co by nás mělo přivést k dermatologovi?

• světlá kůže, mnoho pih
• větší množství mateřských znamének (víc než 25)
• kožní nádor v rodině
• spálení sluncem v dětství
• pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku
• nově vzniklé nebo měnící se pigmentové znaménko

Jak probíhá vyšetření znamének

Dermatolog prohlédne znaménka buď speciální lupou, nebo modernějším digitálním dermatoskopem. A určí jeden ze tří možných postupů:

1. Pokud jsou znaménka v pořádku, doporučí lékař kontrolu opět za rok

2. Pokud je nějaké znaménko větší nebo tmavší, domluví se s pacientem, že je potřeba ho častěji sledovat nebo odstranit

3. V případě, že je znaménko asymetrické, barevné, vystupující nebo krvácí, okamžitě pošle pacienta na odstranění; poté se musí odebraná tkáň vyšetřit, jestli není zhoubné povahy

Prevence

- chraňte sebe a děti vhodnými opalovacími krémy
- nevystavujte se sluníčku mezi 11. až 15. hodinou
- ženy by měly používat denní krémy a make-upy s ochranným faktorem
- pokud máte nějaká znaménka, natírejte si je krémem s vyšším faktorem
- neopalujte se v solárku
- pokud máte hodně světlou pokožku, noste dlouhé rukávy a nohavice

Kožní nádory v Česku

• Tři stovky lidí zemřou ročně v Česku na rakovinu kůže
• Podle Ústavu zdravotnických informací je 19 nových případů na 100 000 obyvatel
• Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let; nejvyšší nárůst tohoto onemocnění je u mužů nad 50 let a dívek a žen ve věku 10 až 29 let

Méně ozonu, více melanomů

Každý úbytek ozonu znamená zvýšené množství UV záření dopadajícího na zemský povrch. I velmi malé odchylky v množství ozonu se mohou odrazit na lidském zdraví. „Například 10% úbytek ozonu znamená 20% nárůst UV záření na zemském povrchu a 40% nárůst vzniku kožní rakoviny,“ vypočítává Arenberger. Světová meteorologická organizace zaznamenala v posledních měsících nad Arktidou rekordní úbytek ozonové vrstvy o 40 % a ten se projevil i nad Českem ztenčením ozonu zhruba o pětinu.

Autor: Iva Dvořáková, Klena