Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 rad, jak zatočit s bolestí zad

Bolesti zad se můžete zbavit úplně jednoduše. Stačí se řídit našimi tipy.
5. března 2011 | 16:41

Nic nás tak často netrápí jako bolest zad. Je to naše daň za to, že chodíme po dvou a náš životní styl je zoufalý. Proto je třeba si začít záda hýčkat dřív, než se zhroutí úplně.

Celé dny sedíme shrbené u počítače, nosíme spoustu kil, máme ochablé svaly a minimum pohybu. Není divu, že je bolest zad nejčastějším problémem, se kterým chodíme k lékaři. Jenže najít příčinu je těžké. Většinou je jich totiž několik najednou. A tablety nebo injekce sice na chvíli zaberou, ale můžete se vsadit, že do pár týdnů bude bolest zpátky. Poradíme vám, co dělat, když už se ohlásí první nepříjemné pocity i jak potížím předejít.

1. Při nošení tašek si rozdělte rovnoměrně zátěž

Pokud musíte zvedat těžké věci, vždy jděte nejprve do podřepu a při tom si hlídejte rovná záda. Každodenní maličkosti, jako například spadlé klíče na zemi, můžete klidně zvedat s nataženýma nohama. Při nakupování si věci rozdělte do tašky tak, abyste na každé straně měli přibližně stejnou váhu.

2. Řiďte auto ve správné pozici

Sezení v autě je pro záda mor, zvlášť když strávíte denně za volantem několik hodin. Pokud musíte řídit, mějte ruce na volantu tak, aby byly v loktech mírně ohnuté. Správná pozice nohou je, když jsou při sešlápnutí pedálů mírně pokrčené.

Extra tip: Při delších jízdách si zpětné zrcátko nastavte o něco výš. Budete tak nuceni při pohledu do něj změnit trochu pozici.

Spěte na správném polštáři

Třetinu života strávíme v posteli. To je skvělé, protože během spánku se umí namáhaná záda nejlépe uvolnit. Jenže jim k tomu musíme pomoct elastickou zdravotní matrací, která se přizpůsobí naší váze i pohybu, ale i speciálním polštářem. Typ s anatomicky tvarovanou podporou krku se postará o to, že je krční páteř podepřená rovnoměrně a záda tak nejsou zbytečně zatížená.

3. Vyberte si chytře jídelníček

I odborníci přiznávají, že gumoví medvídci můžou udělat zádům radost. Jsou totiž ze želatiny, která podporuje vývoj chrupavkové tkáně. Ještě lepší jsou ovesné vločky plné zinku. Tento stopový prvek potřebují meziobratlové destičky na budování tkání. A když si naservírujete vločky s mlékem, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Mléko obsahuje vápník a bílkoviny, které podporují tvorbu kostní hmoty.

4. Noste správné boty

Vysoké podpatky jsou šik, ale na dlouhou chůzi nejsou nic moc. Je to, jako byste šla celou dobu dolů z kopce, což škodí kříži. Ideální je neustále výšku bot obměňovat a jehly střídat s klínkem nebo nízkou podrážkou. V každém případě na botách nešetřete a kupujte si kvalitní obuv, která nezatíží nohy ani záda. Ideální je co nejčastěji chodit bosí po nerovném povrchu.

5. Kupte dobrou podprsenku

Prádlo vás nesmí nikde škrábat, tlačit ani se zařezávat. Obvod podprsenky by vás měl pevně objímat a po celou dobu nošení zůstávat v rovině těsně pod lopatkami. Jen tak může správně fixovat ňadra, rozložit váhu prsů a výrazně ulevit krční páteři.

První pomoc při potížích

Tlak: Nechte si jemně masírovat body, ve kterých cítíte největší bolest. Při masáží použijte tělové oleje s levandulí, třezalkou nebo borovicí, jež vám pomůžou ještě snáz odbourat napětí. Není kolem vás nikdo, kdo by vás namasíroval? Nevadí. Vezměte si tenisový míček a jezděte s ním po bolestivých místech. (Pokud na ně dosáhnete.) Tím aktivujete kožní receptory, které vyšlou signál pro uvolnění křečí. Anebo si pořiďte masážního pavouka či různé pomůcky, jež zádům uleví.

Teplo: Horká koupel s bylinkovým vývarem podpoří prokrvení, takže působí proti křečím svalů a nervů. Vodou zalijte 50 gramů směsi lučních květů (může to být heřmánek, meduňka, třezalka…) a nechte půl hodiny vařit. Potom květy přeceďte přes sítko a tekutinu nalijte do teplé vody ve vaně. Dejte si dvacetiminutovou lázeň. Buďte uvolněná a relaxujte, bolest tak bude moct snadněji ustoupit. Máte-li místo vany sprchový kout, nechte si proud teplé vody působit na záda. Pozor, na akutní a silné bolesti pomáhá suché teplo. V takovém případě by vám koupel uškodila.

Náš tip: Prokrvení, které mírní bolest, podporuje i lampa s infračerveným světlem. Chilli: Toto ostré a pikantní koření obsahuje látku, jež zabraňuje bolesti. Ne nadarmo se přidává do termomastí a náplastí na záda, které je mají prohřát a uvolnit.

Chlad: Pokud vaše potíže odstartovalo podráždění nervů (například při ischiasu) nebo zánět, pomůže chlad. Ten snižuje prokrvení a tlumí přenášení bolesti přes nervové tkáně. Zabalte pár ledových kostek do vlhké utěrky a položte na bolestivé místo.

Praktické cviky

Poloha vleže se zdviženýma nohama
Při silných bolestech se vám tato poloha postará o příjemnou úlevu. Lehněte si na záda na zem, nohy si dejte například na židličku nebo nízký stolek, aby stehna a lýtka byla v pravém úhlu.

Kočičí záda
Klekněte si na zem na všechny čtyři. Ruce jsou vytažené z ramen, špičky prstů směřují dopředu. Postupně se nahrbujte obratel po obratli. Držte hlavu rovně a dívejte se dopředu. V této pozici vydržte dvě až čtyři vteřiny. Pak se pomalu uvolněte a cvičení opakujte ještě třikrát. Uvolníte si tak svalstvo zad.

Protažení loktů
Tento cvik vám pomůže snížit napětí v horní části zad. Ruce předpažte, překřižte je a položte dlaně na ramena. Lokty táhněte vpřed. Vytahujte oba lokty přímo dopředu od těla. Při tom zvolna otáčejte hlavou doleva a doprava.

Autor: vin, KNbr