Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Padají vám vlasy? Pomůže olejová kůra s medem a žloutkem

Padají vám vlasy nebo vás trápí lupy? Návštěvu dermatologa neodkládejte!
17. března 2011 | 14:57

Seriálovému poručíku Kojakovi pleš vynesla nesmrtelnost. Jenže ne každý právě o tohle stojí. Vypadávání vlasů je nemoc a varovný signál před ještě vážnějšími zdravotními komplikacemi. Kvůli tomu, že si na většinu vlasové části hlavy nevidíme, všimneme si některých nepříjemných projevů až po čase, nebo když nás na to upozorní okolí. A právě včasná léčba může hodně zachránit.

Denně vypadne člověku normálně asi 40 až 100 vlasů. Rozsáhlejší padání už signalizuje, že něco není v pořádku. Jestli je padání přirozené, nebo chorobné, může rozhodnout jen kožní lékař.

V dospělosti se posune vlasová hranice nad čelem směrem dozadu asi 96 % mužů a 80 % žen. Teprve když vlasy prořídnou nad touto linií a ve spánkové oblasti, jde o androgenetickou alopecii, tedy o plešatost. Uvádí se, že jí trpí až 15 % bělochů mužského pohlaví. U černochů je uvedený typ plešatosti méně častý, u mongoloidní rasy (Asiatů) je vzácný.

Plešatost je...

Jedná se o nadměrnou ztrátu vlasů. „Ta je ovlivněna mužskými pohlavními hormony,“ vysvětluje dermatolog Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Jelikož se mužské hormony tvoří i u žen, mohou trpět plešatostí i ony, zpravidla po klimakteriu (přechodu - pozn. red.),“ tvrdí Arenberger. Léčba Některé přípravky dokážou padání vlasů pozastavit. „Mě se osvědčily například produkty Regaine a Neocapil,“ vypočítává doktor Arenberger.

Lupy

Tvorba lupů je nejčastějším vlasovým problémem. Olupování pokožky nastává při pityriáze (lupovitosti), při onemocnění kůže a při dalších kožních onemocněních. Nejvíce se lupy tvoří mezi pubertou a 30. rokem, později lupů ubývá. Lupovitostí trpí až 30 % populace. Tvorbu lupů zvyšuje tučná strava.

Příčiny lupovitosti

Na vznik lupů má vliv řada faktorů − vrozená dispozice, zvýšený mazotok, ale i stres. „Lupy se mohou vyskytovat jako průvodní znak lupénky nebo u poruchy imunity,“ říká doktor Arenberger.

Kde hledat pomoc?

Nejprve se doporučuje vyzkoušet šampony z drogerie. Když nezaberou, je na řadě koupě volně prodejných léků a speciálních šamponů. „Nezaberou-li ani ty po 4 týdnech pravidelného mytí, je třeba navštívit dermatologa a poradit se o vhodné léčbě,“ doporučuje Arenberger.

Co možná nevíte:

● vlas denně vyroste o 0,35 mm

● životnost zdravého vlasu je 2 – 7 let

● tloušťka vlasu je 0,08 mm

● na 1 cm2 hlavy roste asi 600 vlasů

● do délky 2 m narostou vlasy za 20 – 30 let

Recepty z přírodních zdrojů

  • Kúra z ricinového a olivového oleje proti padání vlasů: Rozetřete 3 stroužky česneku a smíchejte se 3 lžícemi medu, lžící ricinového oleje, 3 vaječnými žloutky a 5 lžičkami olivového oleje. Masku naneste na suché vlasy, vmasírujte ke kořínkům a nechte hodinu působit pod teplým ručníkem. Při velkém úbytku vlasů si masku dávejte 3x týdně.
  • Rozmarýnový nálev proti lupům: Do litru vařící vody přidejte 50 g listů rozmarýnu. Nechte přikryté vyluhovat po dobu 30 minut a pak přeceďte. Vychlazeným nálevem propláchněte vlasy.
Autor: Iva Dvořáková