Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Alice Bendová (36): Každá matka má mít chůvu

23. srpna 2010 | 14:56

Modelka a herečka Alice Bendová (36) je maminkou Vašíka (2,5) a tříměsíční Alice. Autorce knihy Výchova podle slavných maminek Markétě Behinové například prozradila, jak prožívala obě těhotenství, jak dokáže skloubit kariéru a mateřství, a nebo, proč by si každá žena měla dovolit chůvu.

Sexbomba, která zazářila v českém hitu Kajínek, prozradila, že obě těhotenství se neobešla bez nevolnosti a bolestí. Když čekala Vašíka, bylo jí špatně od žaludku naštěstí jen první tři týdny. Zato ale těžce nesla nesnesitelné bolesti zad, které jí trápily skoro neustále. Když nosila malou Aličku, bolesti páteře ustoupily. Naopak ale trpěla nevolnostmi do pátého měsíce.

„I po psychické stránce jsem druhé těhotenství vnímala úplně jinak,“ vzpomíná na nedávný požehnaný stav Alice. „Poprvé jsem nevěděla, co mě čeká. Každý den byl krok do neznáma. Ale to je asi přirozené,“ popisuje své pocity herečka.

Alice se během druhého těhotenství nepřestala věnovat naplno ani kariéře, ani synovi. Přijala zajímavé pracovní nabídky, dále natáčela pořad Hádej, kdo jsem. Požehnaný stav ji neomezil ani v pohybu. I těsně před porodem zvedala malého Vašíka, který v té době vážil téměř dvacet kilo, jako by se nechumelilo.

„Nechtěla jsem, aby syn pocítil jakoukoli změnu. Říkala jsem mu, že Alička není moje a tatínkovo mimi, ale i jeho,“ popisuje přípravu syna na malou sestřičku Bendová.


Jak po dobu těhotenství, tak i po porodu se děti hodně liší. Zatímco Vašík byl v noci každou chvíli vzhůru a dožadoval se kojení, jeho tříměsíční sestřička, která se jmenuje po mamince, naopak celou noc prospí. „Jsem to já, kdo ji musí budit, aby se alespoň trochu najedla,“ přiznává herečka.

Máma i žena v jednom

Být mámou si Alice užívá. Ale nikdy by jí nechtěla být úplně na plný úvazek. Ač jsou děti nadevše, každá žena si musí udělat i čas sama na sebe. „Naštěstí s manželem máme hlídací babičky. Když byl Vašík sám, vždy jsem domohla chvíli najít čas na relaxaci. Teď to za chvíli bude tak, že mi někdo pohlídá jedno dítě, abych se naplno mohla věnovat druhému,“ plánuje herečka.


Alice si pevně stojí za tím, že žena by si měla vždy najít chvíli pro sebe, bez dětí. „Všechny matky by si měly dopřát chůvu, i když na to nemají dost peněz. Tím myslím, že se vždy jde ochudit se o nějakou jinou finanční část. Jendou týdně si pak paní na hlídání může žena dovolit,“ přemítá filmová hvězda.


A na co si Alice jako máma potrpí? „Snažím se, aby děti jedly zdravé věci, nosily kvalitní oblečení, což nutně nemusí být drahé,“ vypráví. „Být dobou mámou a manželkou je rozhodně honička. Pokud chci zároveň zvládat i svou práci.“ Alici mateřství naučilo jednu podstatnou věc. Ořezat nepodstatné věci a stanovit si priority. A hlavně dítě neomezovat.

„Když žena zbytečně nelpí na nesmyslných zákazech a hloupostech, pak se snad o ní dá říct, že je dobrá máma. Já neříkám, že jsem ta nejlepší. Zcela jistě ale vím, že jsou pro mě děti na světě to nejdůležitější!“

 


 

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp