Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakovina: Jak ji odhalit a jak s ní bojovat?

27. února 2010 | 05:00

Nádor v organismu může tiše a potají růst až několik let, než dá o sobě vědět a člověk začne mít zdravotní potíže. Může postihnout v podstatě kteroukoliv část lidského těla. Lékaři postupují u každého pacienta v léčbě individuálně.

Kde vás rakovina může zasáhnout?

Plíce

Tři čtvrtiny pacientů přichází s touto diagnózou už v pokročilém stadiu. Na rakovinu plic si zadělávají hlavně kuřáci. Pokud je nádor podchycen včas, je účinná metoda léčby operace. Pacienti s rozšířenějšími nádory většinou podstupují ozařování v kombinaci s chemoterapií.

Kůže

Ročně tuto diagnózu zjistí lékaři asi u 1300 lidí. Počet případů astronomicky roste, za posledních třicet let se zvýšil o 420 procent. V létě příliš hazardujeme s opalováním, v zimě s návštěvami solárií. Léčba záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru. Většinou se chirurgicky odstraní, v pokročilejším stadiu je léčba doplněna imunoterapií.

Počet případů astronomicky roste, za posledních třicet let se zvýšil o 420 procent.
Autor: www.melanoma.cz

Prsa

Za rok zemře na nádor prsu téměř 1700 žen, většinou zbytečně. Češky totiž zanedbávají prevenci, na mamograf u nás chodí jen 51 procent žen. Od 45 let mají ženy mamografi cké vyšetření podstoupit každé dva roky. Chirurgická léčba spočívá v odstranění části tkáně s nádorem nebo celého prsu. Po operaci, někdy i před ní, se může naordinovat biologická léčba nebo hormonální léky.

Infografika - rakovina prsu
Autor: profimedia.cz

Ledviny

Rakovina ledvin postihne v Česku ročně asi 2800 lidí. Nádor v ledvině roste v těle velmi dlouho bez příznaků, mnoho jich lékaři najdou jen náhodou díky vyšetření na jinou chorobu. Chirurgové většinou odstraní nemocnému postiženou ledvinu nebo její část. Pokud má nádor metastázy, přistoupí se k biologické léčbě.

Tlusté střevo a konečník

V Česku přibude ročně asi 4600 nemocných s touto diagnózou a téměř 2300 lidí zemře. Přitom tento typ rakoviny je na začátku vyléčitelný. Bohužel více než polovina nemocných přichází do ordinace už pozdě. Pokud je rakovina odhalena včas, přistoupí se k operaci. Pokročilý nádor bez metastáz je ozářen a léčen chemoterapií a poté operován. Pokud jsou metastázy, kombinuje se chemoterapie a biologická léčba.

Děloha

Sem patří rakovina čípku, které lze před zahájením pohlavního života u dívek předejít očkováním. Pokud je nádor odhalen včas, doporučuje se operace, někdy doplněná ozařováním. Nádory děložního těla se projevují krvácením z rodidel v menopauze nebo nepravidelným krvácením mimo cyklus. Léčba je chirurgická, u pokročilejších stadií doplněná ozařováním.

Nádor děložního čípku je po rakovině prsu druhým nejčastějším typem rakoviny u žen. Ročně je jen v České republice diagnostikováno asi 1 200 případů, z nichž ročně 400 žen umírá.
Autor: vsecomuzu.cz

Mozek

Tomuto typu rakoviny podlehne každý rok téměř 600 lidí. Lékaři zvažují léčbu podle rozsahu a agresivity nádoru. Pokud to jde, přijdou na řadu neurochirurgové, ale někdy nelze rozrůstající se rakovinu odstranit a pacient podstoupí ozařování a chemoterapii.

Hlava a krk

Každý rok nádory v hlavě a krku onkologové potvrdí u 1600 lidí. Rakovina začne růst například v hlasivkách, hrtanu nebo hltanu a odtud se šíří dál do organismu. Léčí se většinou operativně nebo ozařováním, což se pak doplní například biologickou léčbou.

Nejobvyklejší metody léčby

Chirurgický zákrok

Cílem je vyjmout zhoubný nádor z těla. V některých případech se používá ke zmenšení a oslabení nádoru před ozařováním či chemoterapií, které jsou pak účinnější. Samotná operace postačí pouze u včas odhalených nádorů, např. tlustého střeva.

Radioterapie

Základním principem je cílené opakované ozařování nádoru. Záření poškozuje nádorové buňky a snaží se šetřit okolní zdravé tkáně v těle. (Ozářením kombinovaným s podáváním hormonů se léčí např. pokročilá rakovina prostaty, u které ještě nebyly zjištěny metastázy.)

Chemoterapie

Spočívá v podávání látek, které ničí rychle se dělící buňky. Pacienti ji dostávají injekcemi, v kapačkách a tabletách. Většinou jde o velmi toxické látky, které kromě nádorových buněk likvidují i všechny ostatní rychle se dělící tkáně – vlasové váčky, výstelku střeva a podobně. Většině pacientů je po chemoterapii špatně a přijdou o vlasy. (Chemoterapie se nasazuje buď po, nebo před operací či ozařováním. Např. u pokročilé rakoviny plic, která se šíří dál do těla.)

Biologická léčba

Nádor je v těle závislý na přísunu kyslíku a živin, proto si kolem sebe vytváří síť cév, které ho zásobují. Biologická léčba blokuje tvorbu jeho nových cév, a tím nádoru zamezí přísun živin a ten odumírá. (Tuto metodu využívají lékaři např. v kombinaci s dalšími postupy u rozsáhlých nádorů plic s metastázami.)

Hormonální léčba

Růst některých nádorů lze zpomalit hormonálními léky. Hormony mají své nezastupitelné místo v léčbě nádorů prsu a prostaty. Jsou velmi účinné a pro pacienta šetrné, protože mají mnohem méně vedlejších účinků ve srovnání s drastičtější chemoterapií.

Kdy jít k doktorovi

● Pokud najdete na těle bulku, obraťte se na lékaře. Ten vás pošle na vyšetření.

● Když objevíte na pokožce něco podezřelého, třeba změny na mateřském znaménku, vyhledejte dermatologa.

● Ženy by měly každý rok navštívit gynekologa kvůli stěru z děložního čípku, který odhalí možnou rakovinu.

● Každé dva roky máte nárok na preventivní prohlídku u lékaře, který by měl zhodnotit i onkologická rizika a zkontrolovat kůži a konečník. Pokud k tomu máte dispozice, tak provést klinické vyšetření varlat či prsů.

● Od 45 let ženy chodí jednou za 2 roky na mamograf kvůli prevenci nádorům prsu.

● Od 50 let se kvůli včasnému záchytu rakoviny tlustého střeva provádí test na skryté krvácení ve stolici. Další možností je kolonoskopie (vyšetření sondou).

Autor: 

Autor: sim