Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pouhý krevní test: Zachrání před rakovinou

Obyčejný krevní test by mohli zcela změnit přístup v léčbě rakoviny.
19. února 2010 | 11:24

Vědci představili jednoduchý krevní test, který může změnit léčbu rakoviny. Pomůže lékařům přesněji diagnostikovat nemoc a tak jim okamžitě poskytnout tu nejlepší a nejefektivnější léčbu.

Podle britského deníku Daily Express poskytne test také včasné varování v případě, že se nádor vrací a lékaři tak budou moci trpící rakovinou vrátit na účinnou léčbu daleko dřív, než tomu bylo doteď. Rychlejší a přesně zaměřená léčba mnohonásobně zvyšuje šanci pacientů na vyléčení. Experti tento test popisují jako "obrovský krok vpřed".

Šéf britského institutu pro výzkum rakoviny profesor Peter Johnson říká: „Je to další vzrušující krok v personalizované medíně. Jestli to bude použitelné pro různé druhy rakoviny jako střeva, prsu nebo prostaty, pomůže nám to zajistit pacientům lepší a rychlejší léčbu než kdy předtím.“

Krevní test byl zatím vyzkoušen pouze na šesti pacientech a ve dvou případech pomohl lékařům lépe přizpůsobit jejich léčbu. „Docela věřím tomu, že během pěti let bude možné tento objev zcela běžně používat,“ řekl vedoucí výzkumu Dr. Victor Velculescu z lékařské fakulty Univerzity Johna Hopkinse v Baltimoru.

Největší překážkou jsou momentálně náklady na test, který je založen na podrobném zmapování DNA. Skenování DNA jednoho pacienta vyjde asi na 100 000 korun. Nicméně náklady prudce klesají díky rechle se vyvíjejícím technologiím.

V České republice onemocní rakovinou zhruba 70 lidí ročně a téměř osmadvacet tisíc obyvatel na tuto nemoc zemře.

Autor: INT, oj