Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina prsu: Aspirin sníží riziko úmrtí o 50 %

Vědci čekají, jestli jejich objev potvrdí i další kliniky.
20. února 2010 | 05:00

Ženy s rakovinou prsu, které berou aspirin alespoň dvakrát týdně mohou zdvojnásobit své šance na přežití, říkají vědci.

Studie více než čtyř tisíc žen, které braly z nějakého důvodu aspirin, snížila jejich riziko úmrtí o 50 procent a stejně tak i riziko, že se rakovina rozšíří.

"Je to první studie, která prokázala, že užívání aspirinu může významě snížit riziko rozšíření a následné smrti u žen, kterým byla rakovina prsu včas diagnostikována," říká doktorka Michelle Holmes z harvardské lékařské fakulty, která studii publikovala. "Jestli naše poznatky potvrdí i další kliniky, aspirin se může stát další jednoduchoU a bezpečnou metodou, která ženám trpícím rakovinou prsu pomůže žít delší a zdravější život," dodala Holmes.

Studie probíhala od roku 1976 a trval třicet let až do roku 2006. Podobně účínné budou pravděpodobně i ostatní léky z této třídy nesteroidních antiflogistik jako je ibuprofen nebo naproxen. Pro tyto léky se však nenasbíralo dostatek dat, které by to potvrdily.

Vědci si nejsou úplně jistí, jak aspirin vývoj nádoru ovlivňuje, ale domnívají se, že to způsobují jeho protizánětlivé účinky.

"Aspirin je ve srovnání s chemoterapií relativně neškodný a bez nežádoucích účinků, navíc může předejít rakovině tlustého střeva, kardiovaskulárním nemocem a mrtvici," stálo ve vědecké zprávě.

Podle doktorky Holmes by pacienti neměli brát aspirin během chemoterapie nebo ozařování, kvůli nežádoucím účinkům. Protože aspirin může způsobit krvácení do žaludku, měl by být brán za dohledu lékaře.

Autor: INT, oj