Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proměnlivé počasí škodí zdraví! Co radí lékařka?

Nové neschopenky jsou pro pacienty hůře srozumitelné a doktory obírají o čas
9. července 2009 | 15:57

Současné proměnlivé počasí, kdy se v rychlém sledu střídají během jednoho dne dešťové přeháňky a sluníčko, vítr a bezvětří a také chlad a teplo, působí nepříznivě na lidský organismus. Co radí lékařka?

Kolísání tlaku během několika hodin ovlivňuje hlavně lidi s nemocným srdcem, vysokým nebo nízkým tlakem, pacienty s nemocnými klouby a také ty, kteří se léčí z depresí. Ve čtvrtek to uvedla praktická lékařka Jana Uhrová.

"Přichází víc těch, kteří si stěžují na tlaky na prsou, závratě, potivost, klouby je víc bolí, zhoršili se také lidé s depresí. Pacientů je víc a jejich stav kolísá podle změn tlaku vzduchu," shrnula.

Sami pacienti podle Uhrové dost přesně popisují, jak se jejich stav v průběhu dne mění. Například žena, která se u ní léčí se závratěmi, dnes při vyšetření popsala, že se jí chvílemi víc motá hlava, a jakmile se počasí trošku změní, uleví se jí. Tak se to prý střídá celý den.

"Když celý den prší, je to jasné, lidi bolí klouby. Ale teď, jak se střídá počasí během dne, je pacientům najednou dobře a cítí se i psychicky líp, a najednou jako by to na ně padlo, jak se náhle počasí změní. Oni cítí na svém těle velice přesně, jak se tlak mění," vysvětlila lékařka.

S pacienty jejich obtíže probírá. S počasím se musejí smířit, to změnit nemohou, měli by tomu ale přizpůsobit své chování. Varuje je před tím, aby si sami například zvyšovali dávky léků, nebo je naopak vysazovali. Je to rizikové pro jejich zdraví.

"Naše rady tedy jsou, aby bez ohledu na to, co hlásí meteorologové - když na sobě cítí, že jim není úplně dobře, a nemusí to být hned bolest na prsou, ale třeba se jim hůře dýchá, jsou unavenější a motá se jim hlava - tak aby zůstali raději doma v klidu. A počkali, až potíže odezní. Jejich tělo jim to samo signalizuje a měli by mu vyhovět," dodala.

Pacientům také radí: pokud by se jim náhle hodně přitížilo, mají zavolat záchranku. "Měli jsme v tomto počasí akutní infarkty, srdeční selhání a zhoršení dušnosti," vysvětlila lékařka.

V tomto ročním období trápí pacienty také alergeny, což nesouvisí tolik s výkyvy počasí. Problém mají astmatici, je více alergických rým a alergických zánětů spojivek. "Radíme nevycházet z domu a když vycházet, tak ne do rozkvetlé louky," podotkla.

Po současném proměnlivém počasí se očekávají opět vedra. Uhrová doporučila pro následující dny lidem s chronickými obtížemi, aby v horku raději zůstali doma a ve stínu. Často jsou to senioři, takže by si měli práci na zahrádce přiměřeně dávkovat, pracovat jen ráno a večer, ne v době prudkého slunce.

Autor: ČTK