Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci odhalili recept na dlouhověkost

Lékaři už dnes nepochybují o tom, že pravidelné pití malého množství vína snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění nebo vzniku nádorových onemocnění.
25. června 2009 | 10:42

O tom, že je středomořská strava skutečně výjimečná svými účinky na lidské zdraví, vědí lékaři dlouho. A vlivem jídelníčku Řeků, Italů a Španělů na dlouhověkost se zabývá řada pracovišť po celém světě.

Experti z Harvardské univerzity ale teď přišli s prohlášením, že z tohoto hlediska nepůsobí blahodárně všechno ze středomořského jídelníčku, nýbrž jen některé složky. A jimi je sklenka červeného vína denně a pokrmy sestávající pouze ze zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a olivového oleje.

Olivový olej
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V rozsáhlé studii pak experti z Harvardu vyloučili, že by jakkoli pozitivně dlouhověkost ovlivňovala také konzumace masa, ryb, mořských plodů a mléčných výrobků, které jsou ve středomořské stravě také zastoupeny.

Profesor Dimitrios Trichopoulos tvrdí, že konzumace červeného vína, olivového oleje, zeleniny, ovoce, luštěnin a ořechů má „synergistický účinek“, protože látky obsažené v těchto potravinách harmonicky vzájemně fungují a zlepšují zdraví.

Špagety s olivovou omáčkou
Autor: z knihy Recepty ze života (15), vydavatelství Ringier Slovakia

Autor: Famous, lena