Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Půl milionu mužů: Hromadná obřízka jako prevence proti AIDS!

Masaj
10. května 2009 | 11:19

Půl milionu mužů z Bostwany bude muset stáhnout kalhoty a naposledy přetáhnout předkožku. Poté sexuálně aktivním pánům lékaři v rámci prevence epidemie choroby AIDS odříznou kůži kryjící žalud.

Podle řady studií se totiž přenos viru HIV po obřezání výrazně snižuje. Zdravotníci z jihoafrické Botswany doufají, že se jim po obřízce podaří šíření smrtelného viru oslabit. Celosvětově se jedná o největší hromadnou obřízku ze zdravotních důvodů.

Obřezáno má být více než 460 tisíc mužů a lékaři budou zákroky vykonávat příštích pět let. „Řada studií prokázala, že obřezaní muži jsou dva až třikrát méně náchylní k nákaze virem HIV,“ uvedla autorka projektu Janet Mwambonová.

„Kvůli výhodám preventivního účinku obřízky pro veřejné zdraví, se bude ministerstvo zdravotnictví snažit zasáhnout osmdesát procent všech dospělých mužů v Botswaně,“ dodala Mwambonová.

A vláda už rozjela mediální kampaň, v níž vyzývá pány k dobrovolné obřízce provedené urologem. „Všechny základní a okresní nemocnice už přijímají objednávky zákazníků, jimž pak zákrok provádějí,“ dodala Mwambonová, podle níž je v Botswaně zákrok schopno provést na padesát specialistů.

Autor: Famous, oj