Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Lékaři žádají zákaz opalování v soláriích pro děti a mladistvé

V soláriích se nesetkáte s UVB zářením, ale se zářením UVA , které pokožku sice nespálí, ovšem proniká pod její vrchní část do další vrstvy.
4. srpna 2009 | 15:15

Výskyt rakoviny kůže v ČR stále stoupá a bohužel se posunuje do mladších věkových skupin. A právě pravidelné návštěvy solárií před 30. rokem zvyšují riziko melanomu o 75 procent.

Včera jsme vám přinesly šokující výsledky kontroly solar studií Českou obchodní inspekcí, při které jich nevyhovělo osm z deseti.

Celý článek včetně adres studií, která ohrožují vaše zdraví, najdete ZDE.

Nejen kvůli těmto alarmujícím výsledkům požadují lékaři z České ministerstvo zdravotnictví o vydání vyhlášky.

"Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku, která zakáže mladistvým do 18 let návštěvu solárií, protože jsou pro ně ze zdravotního hlediska nebezpečná," řekl v pondělí deníku Právo Petr Arenberg, předseda České dermatovenerologické společnosti a přednosta dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dále informoval o tom, že stejné impulsy k zákazu návštěv solárií pro mladistvé do 18-ti let, dali už kožní lékaři v Německu, Skotsku a některých státech USA.

Pozor! Při slunění v soláriu se můžete lehce spálit. I zde platí: před sluněním i po něm používejte speciální přípravky na opalování určená pro solária.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Jejich podnětem se budeme velmi rychle zabývat. Zřejmě už tento týden se sejdeme k prvnímu jednání. Máme velký zájem na ochraně dětí a mladistvých před zdravotním poškozením. Navíc se již můžeme opřít o výzkum mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která škodlivost solárií prokázala," vyjádřil se k návrhu deníku Právo hlavní hygienik Michael Vít.

Zatím však není jasné, zda k takovému zákazu bude třeba změnit zákon, nebo postačí vyhláška ministerstva zdravotnictví. "Naši právníci to zjišťují," řekl Vít.

"Zjistili jsme, že ve věkové skupině 10 až 17 let navštěvuje solária pravidelně každý desátý a mezi osmnáctým až osmadvacátým rokem věku se toto číslo u žen dokonce zpětinásobuje," sdělil dále Arenberger.

Problémem však je, že obranyschopnost kůže dětí a mladistvých ještě není dostatečně vyvinuta a ta je proto vůči ultrafialovému záření vnímavější než kůže dospělých. Arenberger dále řekl, že bylo prokázáno, že ultrafialové záření v závislosti na dávce provokuje v dětské pokožce tvorbu mateřských znamének. „Zvýšený počet mateřských znamének představuje pak větší riziko vzniku melanomu, tedy rakovinového nádoru kůže,“ upozorňuje dále Arenberger.

Česká dermatovenerologická společnost už vypracovala i návrh pravidel, podle kterých by lidé mladší 18-ti let neměli do solárií vůbec přístup a ti starší by před vstupem do solária museli podepsat formulář, ve kterém by byla uvedena všechna rizika, která s sebou opalování v soláriu přináší.

317123:gallery:true:true

Autor: INT, lena