Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řekněte rakovině kůže jasné: NE!

1. července 2008 | 14:13

Také se už těšíte na dovolenou a sluníčko, které vás ohřeje a opálí do bronzova? Jak konečně budete vypadat sexy a zdravě a ne jako nízkotučný sýr? Pak pro vás lékaři mají hodně špatnou zprávu: Zdravě se opálit je podle nich nemožné.

Slunce je lék i zbraň
Sluníčko k životu potřebujeme. Bez něj by na naší planetě neexistoval život a je významné i pro tělo a psychiku člověka. Sluneční záření podporuje tvorbu vitaminu D důležitého pro kvalitu a tvrdost kostí, dobrou náladu a obranyschopnost organismu. Ovšem MUDr. Kateřina Klauzová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze varuje: "Na tvorbu vitaminu D stačí náš každodenní pobyt venku a ozářená plocha velikosti obličeje." Slunce má totiž současně nebezpečnou sílu. Na vině je ozónová díra, vyšší intenzita slunečního záření, ale také ignorování rad lékařů.

Nadměrné slunění zabíjí
Dnes se už ví, že pobyt na slunci bez řádné ochrany může mít smrtelné následky. Z jediného mateřského znaménka poraněného sluncem může vzniknout rakovina kůže. "Při každém razantním opálení dojde k drobným chybám ve struktuře DNA pokožky, sníží se její obranyschopnost. Postupem času se vše načítá. Kůže vám opravdu nic neodpustí," nabádá MUDr. Klauzová. Za posledních patnáct let vzrostl počet tohoto zhoubného onemocnění u nás téměř o 90 procent. Ročně postihne na patnáct tisíc našinců.

Děti v ohrožení
V čekárnách kožních ordinací dnes můžete potkat nejen staré lidi, ale i třicátníky a malé děti. Právě ty jsou ohroženy nejvíce. "Pokožka má dobrou "paměť". Vědecké studie dokládají přímou spojitost mezi vznikem kožní rakoviny a působením slunečního záření v dětství, a to hlavně v první dekádě života. Nejnebezpečnější je spálení, ale i mírné zčervenání kůže, zejména opakovaně," říká MUDr. Štěpánka Čapková z dětského kožního oddělení Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Míra opalování a ochrany do 18 let věku je tedy pro vznik nemoci rozhodující.

15 rad, jak minimalizovat riziko rakoviny kůže

1. Nevystavujte se slunci mezi 11. a 15 hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější.

2. Noste sluneční brýle a pokrývku hlavy. Letní klobouk ochrání obličej i krk.

3. Mezi nejohroženější partie patří rty, oči, nos, uši, krk, ramena a výstřih. Na ně používejte tzv. blokátor nebo voděodolnou tyčinku s co nejvyšším ochranným faktorem (nejlépe SPF 30).

4. Krémy na kůži aplikujte nejméně půl hodiny před vstupem na slunce. Mazat se na pláži je pozdě!

5. Zjistěte, jaký jste fototyp – je to základ pro správný výběr ochranných prostředků. (viz tabulka)

6. Ideálně tři týdny před dovolenou a v jejím průběhu užívejte tablety beta-karotenu, který zlepšuje odolnost kůže vůči slunci (např. Bioaktivní Karoten). Pomáhá i mrkvová šťáva.

7. Pro delší pobyt na slunci zvolte vyšší faktor. Mažte se každé dvě hodiny a krémem nešetřete, nanášejte ho v množství 2mg/cm2.

8. Děti do jednoho roku neopalujte vůbec, chraňte je oděvem a pobytem ve stínu, děti do 3 let mohou na sluníčko jen mimo 11.00–15.00, a to vždy pouze při chůzi, hrách... Chraňte je krémy s ochranným filtrem nejméně 15

9. Kůži chraňte oděvem – tmavé barvy zacloní lépe, ale zahřívají se. Vlhké látky propouštějí mnohem více UV záření, tričko do vody vás proto dostatečně neochrání.

10. Užíváte-li nějaký lék, nesluňte se vůbec.

11. Po pobytu na slunci potřebuje kůže zvláčnit a ochladit, i když vypadá normálně. Výborně se hodí emulze s Aloe Vera nebo krémy s vyšším obsahem kolagenu.

12. Na slunci nepijte alkohol, ale vodu! A čím více, tím lépe.

13. Opalovací prostředky do velkého vedra vůbec neberte, vysoké teploty je znehodnocují.

14. Pokud možno se nikdy nespalte. Opakované spálení v dětství, ale i později v životě, je hlavní riziko vzniku kožní rakoviny a nejnebezpečnějšího kožního nádoru, tzv. melanonu.

15. Sledujte svou kůži, každé měnící se "znaménko" vyžaduje odborné vyšetření. Většina nádorů kůže je úplně vyléčitelná, pokud se diagnostikuje včas!

Co to je SPF?
Zkratka SPF (LSF) určuje ochrannou účinnost tzv. sunscreenu - látky, která pomáhá zvyšovat obranyschopnost kůže proti nebezpečnému UV záření. Číslo faktoru udává, kolikrát déle můžete být na slunci, aniž by pokožka zčervenala, ve srovnání s případy, kdy ochranný krém nepoužijeme. Vždy ale záleží na fototypu kůže a intenzitě záření.

Co dělat při spálení?

* přikládejte chladivé obklady např. z borové vody, černého nebo zeleného čaje
* spálené místo potřete bílým jogurtem nebo tvarohem
* pomohou i 1–2 tablety Acylpyrinu nebo Ibalginu
* spálení do puchýřů vyžaduje odbornou léčbu kortikoidními (hormonálními) přípravky

Autor: VEB