Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Solárium ji téměř připravilo o zrak

ilustrační foto
19. října 2009 | 14:48

Touha po bezchybně opáleném těle přivedla třiadvacetiletou manažerku až na operační stůl.

Mladá britka Sam Laing navštěvovala solária už od puberty. Protože ale nechtěla mít pleť okolo očí světlejší, nepoužívala nikdy ochranné brýle, které by její oči ochránily před nebezpečným UV zářením.

Tohle neuvážené rozhodnutí ji teď může dokonce stát zrak.

Díky dlouhodobému vystavování očí ultrafialovým paprskům jí spojivková tkáň v obou očích přerostla přes rohovku a obě její oči jsou tak pokryté tenkou lesklou blankou.

Sam se bude muset, pokud nechce úplně oslepnout, podrobit chirurgickému zákroku, při kterém jí lékař blanky operativně odstraní. Záleží ale na tom, jak moc je povrchová vrstva rohovky narušena.

"Diagnóza lékařů pro mě byla zničující," řekla Sam, která pracuje jako manažerka jednoho zákaznického centra ve městě Sunderland.

"Byla jsem překvapená. Věděla jsem, že návštěvou solárií se zvyšuje riziko rakoviny kůže, ale netušila jsem, že se mi může stát i něco s očima," podivuje se ještě dnes.

Sam sama přiznává, že je "tanorektička", to znamená, že je na opalování se v soláriích závislá.

"Nesnáším světlou pleť. Do solária jsem chodila už jako holka. A když mi bylo devatenáct, opalovala jsem se v něm i třikrát týdně. Bylo pro mě důležité, jak vypadám," uvádí Sam a dodává: "Bohužel jsem ale nikdy nepoužívala ochranné brýle, myslela jsem si, že bych pod nimi měla světlejší pleť a vypadala bych jak panda."

ilustrační foto
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Když ji oči začaly svědit a měla je stále zarudlé, byla přesvědčená, že jde jen o podráždění z únavy. Když se však zarudnutí začalo šířit z bělma i do hnědé duhovky oka, navštívila v nemocnici očního lékaře.

Diagnóza zněla jasně. Jde o pterygium, onemocnění, kdy spojivková jizevnatá tkáň přerůstá na rohovku. Tím obvykle trpí hlavně muži žijící v oblasti rovníku.

Lékaři nejdřív odstraní spojivkovou jizevnatou tkáň z rohovky levého oka, které je v horším stavu. Stejnou operaci pak po dvou až třech týdnech provedou i na oku pravém.

"Nejhorší je, že i když se lékařům podaří blanky úspěšně odstranit, hrozí recidiva. Pterygium má prý totiž tendenci se opakovat. A i v budoucnu budu muset na slunci nosit tmavé sluneční brýle," říká smutně Sam, která se konečně rozhodla, že s opalováním v soláriích definitivně končí.

"Jen doufám, že to, co se mi stalo, poslouží jako varování pro ty, kteří si myslí, že jediné, na čem v životě záleží, je snědá pleť," dodává.

Autor: lena, INT