Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři: Solárium vás ohrozí stejně, jako výbuch atomové bomby!

Hodláte si lehnout do solária? Pak na vlastní nebezpečí - čím jste mladší, tím větší riziko rakoviny kůže vám hrozí!
30. července 2009 | 06:56

Dvacet minut v soláriu je pro kůži stejně náročných jako celý den na pláži u moře. Trubice do vás přitom pouští až patnáctkrát silnější UV záření, než je v poledne u Středozemního moře.

Světová zdravotnická organizace potvrdila, že co se rizika rakoviny týče, je solárium stejně nebezpečné jako kouření, azbest, arzen nebo vzdálený výbuch atomové bomby!

Podle lékařů už je potvrzeno, že ti, kteří se chodí do solária opalovat před 30. rokem života, zvýší riziko vzniku rakoviny kůže až o 75 procent. K tomu dodávají, že může existovat i souvislost mezi umělým sluncem a rakovinou očí.

Statistiky prováděné v Británii ukázaly, že za posledních dvacet let stoupl počet lidí s rakovinou kůže, která byla způsobena opalováním v solárních studiích vzrostl z 9500 na 25 500. Na základě těchto zjištění v Británii uvažují o tom, že uzákoní zákaz návštěvy solárních studií pro mladší 18 let. Padl i návrh, aby na každém přístroji bylo stejné varování, jako například na krabičce cigaret – že ohrožuje vaše zdraví.

Názor lékaře: Solárium ano, či ne?

„Za přiměřené považuji pouze ojedinělé návštěvy solária. Pravidelné používání může kůži poškodit zdravotně (nádory), ale je nevhodné i po estetické stránce, kdy člověka dělá uměle starším. Doporučuji vyhnout se zejména turbo variantám solárií, které kůži zatěžují UVB složkou a představují pro citlivou pokožku velké riziko,“ říká MUDr. Monika Arenbergerová, dermatoložka z FN Královské Vinohrady.

Druhy UV záření a jeho vliv na kůži

Kůže hnědne kvůli UVA a UVB záření. Spálení kůže a vznik rakoviny má na svědomí hlavně UVB záření, předčasné stárnutí kůže a vznik sluneční alergie zase především UVA. Klasická solária využívají UVA záření, solária turbo používají k urychlení pigmentace i příměs UVB. UVA spektrum poškozuje DNA v buňkách a urychluje její stárnutí, postupně oslabí imunitu kůže, a tím se podílí na vzniku kožních nádorů.

I přes varování se chystáte do solária?

Neumíte si návštěvu solária odepřít? Pak byste rozhodně měli zredukovat počet opalování na minimum a dodržovat základní zásady:

1. Při první návštěvě si nastavte dávku záření podle fototypu.

2. Pokud máte pigmentová znaménka, která jsou tmavá nebo měnící se, je nutné je přelepit nebo překrýt krémem s vysokým ochranným filtrem.

3. Používejte vhodnou kosmetiku před i po opalování. UV záření kůži vysušuje.

4. Solária nejsou vhodná pro osoby do osmnácti let. Kůže je tenčí než u dospělého a ještě se vyvíjí pigmentační i imunitní systém.

Jak dlouho můžete být v soláriu?

Lidé s velmi světlou kůží typu typu I by se měli soláriím vyhnout úplně. Ostatní se musí poradit s obsluhou nebo dermatologem, protože doba opalování je jen doporučená. Mezi opalováním by měla být alespoň jednodenní pauza.

372432:gallery:true:true

 

Autor: ida, vyr