Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejlepší rady pro sexy a zdravé opálení

10. června 2009 | 13:30

Připravte se na sluníčko a udělejte si zásobu správných opalovacích krémů. Jen tak budete opálená, a ne spálená!

Před dovolenou

Pokožka
Nejdůležitější je chránit pokožku. Na obličej používejte ochranné krémy s vitaminy C a E, protože pomáhají buňkám bránit se proti agresivním slunečním paprskům. Při péči o tělo jde hlavně o hydrataci. Hodně se mazejte, nejlépe vyhlazujícími tělovými mléky, abyste pokožku zpevnila a zjemnila. Extra porci péče dopřejte drsnějším místům na těle, na ty se skvěle hodí výživné oleje. Vmasírujte je hned po sprchování do ještě vlhké pokožky.

Vlasy
Před dovolenou se vyhýbejte zatěžujícím procedurám, jako jsou trvalá a silné odbarvování, a častému fénování. Raději sáhněte po kúrách a maskách a pořádně vlasy ošetřujte. Tyto produkty obsahují ceramidy a jiné výživné látky na posilnění a vyhlazení struktury vlasů. Pak už jim nic neublíží. Místo odbarvování použijte méně drastickou metodou a sáhněte po zesvětlujícím spreji.

Dekolt
Pokud si troufnete, začněte se ráno sprchovat studenou vodou. Nezní to příliš lákavě, ale zvýšíte tím obranyschopnost organismu. Pro prokrvení a vyhlazení si „bubnujte“ bříšky prstů po dekoltu. Určitě pomůže, když budete na toto místo dvakrát denně používat speciální krémy, které vaší pokožce vrátí jemnost.

Na sluníčku

Pokožka
Nejen zdravou, ale i pevnou pokožku byste si měla zajistit, když použijete na opalování dobré přípravky. Právě u opalování totiž platí všeho s mírou. S mírou je pro nás opalování dokonce zdravé, ale když ji neznáte, je slunění nebezpečné.

Po slunění

Nezapomínejte pečovat o pokožku nejen během opalování, ale i po něm. Byla vystavena zátěži a potřebuje zklidnit. Speciální přípravky ji regenerují a hydratují.

Každý člověk reaguje na sluneční paprsky jinak. Obecně ale existují čtyři různé druhy pokožky, podle nichž určíte, jak dlouho byste měla zůstávat na sluníčku.

I FOTOTYP

Znaky: zrzavé vlasy, zelené oči, světlá pleť a pihy

Pokud máte tento typ kůže, na slunci raději příliš dlouho nezůstávejte, ideální je 10 minut. Pokožka je hodně citlivá, rudne a nehnědne. U moře sáhněte i po ochranném faktoru 50, v Čechách si vystačíte s SPF 30.

II FOTOTYP

Znaky: plavé či blonďaté vlasy, zelené nebo modrošedé oči, broskvová pleť

I v tomto případě se raději slunečním paprskům příliš nevystavujte. Opalujte se přibližně 20 minut. Pokožka sice občas zhnědne, většinou ale rudne. Když si k moři vezmete SPF 50, nic tím nezkazíte, vystačíte si ale i s SPF 40. Na tuzemskou dovolenou si přibalte SPF 25.

III FOTOTYP

Znaky: hnědé vlasy, přirozená barva pleti s jemným hnědým nádechem, hnědé oči

Celkem normální fototyp. Opalovat se můžete až půl hodiny, hnědnete dobře, jen občas máte sklon ke zrudnutí. S vaším typem pleti si k moři do kufru přibalte SPF 20 až 25 a k rybníku SPF 15.

IV FOTOTYP

Znaky: tmavě hnědé až černé vlasy, tmavě hnědé oči, olivová pleť

Největší výhrou v letních měsících je fototyp IV. Tři čtvrtě hodinky koupání ve slunečních paprscích. Většinou „chytnete“ hnědou barvu a nezrudnete téměř nikdy. Můžete používat přípravky s nižším faktorem, každopádně ale něco používat musíte. K moři si vezměte SPF 20, a pokud se rozhodnete pro dovolenou v Čechách, sáhněte po SPF 10

LETNÍ KOKTEJL

Autor: připravily: mif, soki, lena