Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vědci tvrdí: Káva vám osvěží dech!

Káva - ilustr. foto
30. června 2009 | 07:04

Káva dokáže způsobit pěkně nepříjemný dech. Izraelští odborníci ale teď zjistili, že naopak výtažek z černé kávy působí jako prevence zápachu z úst – halitózy.

Kávové boby totiž obsahují látky, které brání bakteriím v ústech tvořit plyny způsobující onen nepříjemný zápach. A objev by mohl vést ke zcela novým a revolučním kávovým bonbonům či kapslím, které by nahradily klasické mátové přípravky na zlepšení kvality dechu.

Profesor Mel Rosenberg z Univerzity v Tel Avivu původně zkoumal, jak a proč káva způsobuje špatný dech. Jenže zatímco ústa chvíli po konzumaci kávy nevydávají zrovna libý zápach, v laboratorních podmínkách byla situace jiná. Bakterie působící vážný zápach úst byly při testech ovlivněny kávou tak, že přestaly produkovat plyny působící nepříjemný zápach. A produkce byla snížena až o 90 procent.

„Očekávali jsme, že káva bude působit špatný dech, ale uvnitř tohoto kouzelného nápoje je něco, co působí zcela opačně,“ uvedl k závěrům své studie profesor Rosenberg. Ten se teď zaměřuje na přesnou detekci účinné látky a její izolaci tak, aby mohla být využita při výrobě zubních past, ústních vod i bonbonů a žvýkaček.

Černá káva bez cukru by mohla mít stejný efekt, zatímco slazená a zvláště mlékem ochucená káva má přesně opačný vliv a působí nepříjemný zápach úst. To je podle Rosenberga způsoben fermentací cukrů a rozkladem bílkovin.

Autor: Famous, jos