Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mykóza a jak na ni

Zbavte se mykózy
9. června 2009 | 11:12

Onemocnění, které trápí alespoň jednou za život téměř každou z nás. Může se objevit u miminka, ale také ženy v důchodovém věku. Svědění, nesnesitelné pálení, nepříjemné pocity v nejintimnějších místech. To jsou nejčastější projevy mykózy.

Co je to za nemoc?
Mykóza je způsobená kvasinkami. Průběh tohoto onemocnění je většinou chronický a nejčastěji postihuje sliznici a kůži.

Co mykózu způsobuje?
Úplně neškodná kvasinka candida albicans, kterou najdete u většiny populace ve střevní flóře. Pokud jsou její hodnoty v organismu v normě, nic se neděje. Jen co se přemnoží, začnou zdravotní komplikace. Způsobuje totiž akutní a chronické kožní a sliznicové záněty. Nejrozšířenější a nejnepříjemnější je mykóza ženských pohlavních orgánů.

Jaké jsou její nejčastější projevy?
Projevy kvasinkové infekce můžou být různé, od trávicích těžkostí přes opakované gynekologické a urologické infekce, oslabení imunity, alergie až po kožní problémy. Na pokožce jsou zvlášť riziková místa v záhybech, mezi prsty, v podpaží, u žen pod prsy. Mezi typické projevy patří drobná mokvavá červená ložiska, praskliny a někdy i povlaky. Postižené bývají také nehty, sliznice očí, genitálie i pokožka hlavy.

Koho nejvíc ohrožuje?
Věková škála je velmi široká. Onemocnění je běžné i u novorozenců hned po porodu. Je to proto, že děti přijímají jen mateřské mléko, které je také stimulujícím faktorem. U starších lidí je rizikovým faktorem oslabený organismus. Během těhotenství překoná mykózu téměř každá druhá budoucí maminka.

Mnoho žen se jí ale nedokáže zbavit, vyskytuje se totiž znovu a znovu.
Příčin opakujícího se onemocnění může být několik. Například oslabená imunita, časté užívání antibiotik, ale i antikoncepce. Toto onemocnění si můžou navíc partneři vzájemně předávat i při sexu.

Je nutné nechat se vyšetřit lékařem?

V každém případě. Existují různé domácí recepty, ale mykózu, především tu, která se opakuje, nejúčinněji vyléčí odborník. Je potřeba udělat kultivační odběry a vyšetření, pomocí nichž lékař určí, jestli jde skutečně o mykózu nebo o jiné gynekologické onemocnění.

Jak se léčí?
Při léčbě se využívají takzvaná antimykotika. Za efektivní se považují ta, která obsahují nystatin, mikonazol, klotrimazol a ekonazol. Terapie je dlouhodobá a závisí na závažnosti infekce. V případě vaginální mykózy lékař předepíše lokální léčbu ve formě antimykotických mastí nebo tablet.

Pomůže ještě něco jiného?
V poslední době se u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami stále více osvědčuje enzymoterapie. Podpůrná léčba enzymovými léky tlumí účinky zánětu, ale hlavně podporuje imunitní mechanizmy, které jsou potřebné k likvidaci infekcí nejrůznějšího původu.

Můžeme se léčit i samy doma?

Raději to nezkoušejte. Pokud budete zdravotní problém ignorovat, bez lékařské pomoci si můžete přivodit chronické onemocnění, jehož léčba je mnohem komplikovanější a zdlouhavější.

JAK SE VYHNOUT ROZMNOŽENÍ KVASINEK

Na nemoc má velký vliv skladba jídelníčku. Nejhorší kombinací jsou sladkosti a alkohol. Sladké prostředí je ideální pro další množení kvasinek. Opatrné bychom měly být i při konzumaci sladkého ovoce, některých mléčných výrobků a úplně nevhodná jsou jídla s obsahem droždí a plísní.

Při kvasinkové nemoci je důležité dodržovat přísnou dietu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak se jí zbavit?
Především je důležité dodržovat přísnou dietu, která může trvat tři až šest měsíců. Cukr, med a droždí ze svého jídelníčku úplně vyškrtněte. Příznaky kvasinkové infekce pomáhá zmírnit čerstvá zelenina, potraviny s vysokým obsahem vlákniny a především pestrá, nekonzervovaná a chemicky neošetřená strava. Vynikajícími pomocníky k opětovnému nastolení rovnováhy ve střevní mikroflóře jsou probiotika. Grapefruitová jadérka, ať už v podobě kapek nebo tablet, chrání před všemi plísňovými nemocemi.

DOPORUČUJEME:

zeleninu:
- baklažán, papriku, hlávkový salát, petržel, pažitku, brokolici, ředkev, okurky, chřest, špenát, mrkev, řepu, rajčata, brambory, červené zelí, cibuli

ovoce:
- ananas, pomeranče, papáju, meruňky, broskve, nektarinky, avokádo

Nezapomeňte před každým jídlem všechno ovoce i zeleninu pořádně omýt, abyste odstranila případné plísně z povrchu.

Chřest
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

OMEZTE nebo raději vynechejte:

- houby, kypřicí prášky, potraviny, které obsahují droždí, hotové salátové omáčky, pivo, bílý chléb, smetanu, housky, sýr, šampaňské, sladkosti, kečup, hořčici, ovocné šťávy, sójové produkty, majonézy, melouny, víno

Zázračný česnek
Je doslova nenahraditelný při potlačování kvasinkových infekcí. Stačí užívat dva až tři stroužky denně, pokud možno systematicky během celého roku. Vhodné jsou i česnekové tablety.

V boji s kvasinkovými infekcemi vám pomůže česnek a biojogurty a kysané mléčné nápoje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dopřejte si přátelské bakterie
Vhodným doplňkem stravy jsou bakterie zlepšující střevní mikroflóru (například lactobacillus), biojogurty a kysané mléčné nápoje s probiotiky.

OTESTUJTE SE

Máte kvasinkovou infekci?

Díky malému testu si můžete ujasnit, jestli vás kvasinková infekce ohrožuje. Za každou odpověď si přičtěte jeden bod.

Trápí vás:
1. chronická únava
2. bolesti hlavy a migrény
3. chuť na sladké
4. náhle se objevující studená vlhkost a třes rukou
5. svědění sliznic
6. časté infekce
7. padání vlasů
8. nadýmání nebo jiné žaludeční a střevní problémy
9. alergie
10. zkažené zuby
11. chronické záněty nosních dutin
12. chronické záněty žaludku nebo žaludeční vředy
13. kopřivka, lupénka, chronické ekzémy, atopický ekzém
14. kvasinkové nemoci nehtů a kůže
15. časté kvasinkové onemocnění pohlavních orgánů
16. astma
17. onemocnění jako celiakie, cukrovka, revma, rakovina, oslabení imunitního systému
18. užíváte antibiotika, kortikoidy, hormony
19. jste v kontaktu s partnerem s kvasinkovou nemocí

VÝSLEDEK: Pokud jste v testu získala čtyři body nebo některý z problémů je pro vás výrazný, měla byste se domluvit se svým lékařem a začít zjišťovat stav kvasinek ve vašich střevech.

Autor: připravily: vin, hrd, lena