Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 nejčastějších nemocí, které nás trápí a jak s nimi bojovat - 1. díl

Migréna
1. května 2009 | 09:04

Pomineme-li dědičné faktory, má na vzniku většiny nemocí "zásluhu" náš životní styl. Bohužel lidí s civilizačními chorobami přibývá. Jaké nemoci nás mají ve své moci? A jak se jim vymanit?

Kouření, alkohol, stres, nedostatek pohybu, hafo práce. Nebýt těchto neřestí, pohodlnosti a rychlého tempa, měli by doktoři méně práce a pacienti méně problémů.

My vám dnes přinášíme prvních 5 nejčastějších chorob, se kterými se potýká většina z nás včetně rad, jak se jim bránit, případně, jak s nimi bojovat.

1. Diagnóza: CUKROVKA

Podle některých vědců je už tato nemoc ve fázi epidemie. Je nevyléčitelná, ale dá se s ní žít. Musíte se ale úzkostlivě sledovat a dodržovat správnou životosprávu, hýbat se a v neposlední řadě myslet na pravidelný přísun inzulínu. Až v 90% je cukrovka dávána do souvislosti s obezitou. Prvními příznaky tohoto chronického onemocnění je velmi časté pití, močení (až 10 litrů denně) a snižování váhy. Varovným znamením, že v těle není něco v pořádku, mohou být i časté infekce močového měchýře, nebo gynekologické záněty.

CO VÁM HROZÍ: Pokud pacient nedodržuje předepsanou dietu a nehlídá se, může se nemoc rozvinout v další závažné komplikace. Diabetickou nohou trpí až 25 % "cukrovkářů". Diabetoložka Tatiana Tomečková upozorňuje na závažné následky, jakými jsou gangrény a amputace. Diabetikům se velmi špatně hojí rány. Nebezpečným zdravotním důsledkem cukrovky je také zužování cév, neodstatečné prokrvení oční sítnice a postižení ledvin.

STATISTIKA: V roce 2007 se u nás cukrovkou léčilo 755 000 lidí (ve světě celkem více než 200 milionů). Odborníci předpokládají, že za pár let bude mít toto onemocnění každý desátý člověk bez ohledu na věk.

JAK SE BRÁNIT: Diabetu I. typu příliš předejít nejde, protože je do určité míry dědičný. Zda budete mít cukrovku II. typu, můžete z velké části sami ovlivnit správnou životosprávou. Udržujte si optimální hmotnost, vyhýbejte se nezdravým pokrmům, nepřejídejte se, nekuřte, vyhněte se přílišné konzumaci alkoholu a dopřejte si dostatek spánku.

NOVINKY: K posledním novinkám v léčbě diabetu patří inhalace inzulínu, pacient si už nemusí píchat injekce. Mezi diabetiky se už také osvědčila inzulínová pumpa. Jedná se o přístroj, který je vybaven aplikačním systémem k podávání potřebné dávky inzulinu. Ten se do podkoží břicha, hýždí, stehen nebo paží přivádí speciální kanylou přes infuzní set. Podle lékařů si pacient může dávky upravovat podle aktuálního stavu sám a odpadají neustálé aplikace izulinovými pery. I když je pumpa dražší, investice do ní se vyplatí, protože snižuje výskyt komplikací diabetu.

2. Diagnóza:
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Dalo by se říct, že předpisového tlaku (120/80) je jako šafránu. Zato hypertenze postihuje každého čtvrtého a někteří o problému ani neví. Většinou se projevuje bušením srdce, bolestí hlavy, zhoršením zraku, únavou, nervozitou. S vysokým krevním tlakem úzce souvisí i zvýšená hladina cholesterolu. Zjednodušeně řečeno, tukové pláty se ukládají na stěnách cév, ty se ztlušťují, vznikají krevní nánosy, tvoří se krevní sraženiny, které brání normálnímu průtoku krve.

CO VÁM HROZÍ: ucpání cév v mozku má za následek mrtvici. Vysoký krevní tlak může narušit oční cévy a způsobit až slepotu. Srdci hrozí infarkt.

STATISTIKA: Muži jsou hroženi až dvakrát častěji než »něžné« pohlaví. Hypertenzí trpí asi 35% celé populace.

JAK SE BRÁNIT: Změňte nezdravý jídelníček a pokud vás trápí nadváha, nasaďte odtučňovací kúru. Kouření se katastrofálně nepodepisuje jen na rakovinách, ale přispívá i k poškození cév. Bezpečně vám tlak »vyjede« nahoru po častém pití kávy a alkoholu.

3. Diagnóza: KŘEČOVÉ ŽÍLY

Za vznikem modrofialových provazců stojí obezita, sedavý způsob života, nebo naopak taková práce, kdy stojíte dennodenně na nohou v nevhodné obuvi. Rovněž nošení extrémně vysokých podpatků tomuto onemocnění nahrává. Na vzniku křečových žil se podílí i vysoký krevní tlak. Mezi prvními projevy jsou napětí, tíha dolních končetin, únava a bolest v lýtkách. Později vznikají okolo kotníků otoky, večer se přidají nepříjemné křeče.

CO VÁM HROZÍ: bércové vředy, trombóza, záněty žil, v nejčernějším scénáři se píše o plicní embolii.

STATISTIKA: Po třicátém roce života trápí křečové žíly každou druhou ženu a každého čtvrtého muže.

JAK SE BRÁNIT:Sportujte, najděte si vhodnou sportovní aktivitu a zbavte se přebytečných kil. Při sezení nekřižte nohy, spěte s mírně podloženými končetinami, večer je střídavě sprchujte studenou a teplou vodou.

NOVINKA: K nejnovějším metodám odstranění žil patří VNUS Closure. Tenká cévka se zavede z malého vpichu u kotníku nebo pod kolenem do žíly až do třísla. Na jejím konci jsou pak umístěny elektrody, které na základě energie vysílaného ze speciálního přístroje tzv. zataví žíly. „Bohužel tato metoda není pro každého pacienta s křečovými žilami. Až po sonografickém vyšetření lékař určí, jaká metoda odstranění bude nejvhodnější,“ říká MUDr. Milan Bartášek z kliniky Laser Esthetic.

4. Diagnóza:
ŽALUDEČNÍ VŘEDY

Porci nezdravého životního stylu si „vyžírá“ i žaludek. Nepravidelnou stravou, která navíc překypuje pokrmy z rychlých občerstvení, si zakládáme na pořádné nepříjemnosti v podobě žaludečních vředů. „Defekty“ žaludeční sliznice vznikají i v důsledku kouření, častého pití alkoholu, dráždí jej kořeněná jídla, některé léky a v neposlední řadě stres. Kromě žaludku může být ale postižen také dvanáctník. Bolesti v horní části břicha přicházejí u pacientů postižených žaludečním vředem záhy po jídle.

CO VÁM HROZÍ: krvácení, projevuje se hlavně zvracením krve, šířením vředu do okolních orgánů, nejčastěji do slinivky břišní. Hrozí také proděravění trávící trubice a následné vylití obsahu do dutiny břišní.

STATISTIKA: Až 5 % populace postihuje během života vředová choroba. Podle odborníků ale tato čísla stoupají.

JAK SE BRÁNIT: Jezte pravidelně a alespoň jednou denně si dopřejte "pořádné" teplé jídlo. Nepřejídejte se ale k prasknutí. Pravidelný přísun představuje pět porcí, kde jsou v potravinách obsažené všechny potřebné látky. Žaludku se jistě uleví, když ho ušetříte kouření a nadměrné konzumace alkoholických drinků.

ALTERNATIVNÍ LÉČBA: Žaludku může ulevit gel, jehož účinné látky se získávají z aloe vera. Žaludku prospěšné jsou i brambory, které obsahují vitamin C a mají zásaditou, nikoliv kyselou povahu. Uvařte si dvě brambory denně ve slupce a rozmačkejte, mléko k nim nepřidávejte. Při problémech s vředy se doporučuje jíst proso, které je zbaveno slupek.

5. Diagnóza: MIGRÉNA

Bolesti hlavy trápí více ženy než muže. Na jednoho chlapa připadají až tři dámy. Je to proto, že ženy prochází hormonálními výkyvy v době menstruace a menopauzy. Bohužel jsou mezi námi tací, pro které je migréna pravidelným utrpením. Nesnesitelné bolesti tvají 4 – 72 hodin. Je to opakující se bolest, která většinou vystřeluje do jedné poloviny hlavy. Ohlásí se poruchami vidění, závraťemi nebo i zvracením. Někteří pacienti jsou alergičtí na pachy, dráždí je zvuky a světlo.

CO VÁM HROZÍ: Pokud máte bolesti stejné několik let, pravděpodobně se jedná o migrény, jestli je máte delší dobu a jejich intenzita a projevy jsou různé, může za nimi stát stres. Přesto je ale rozumnější navštívit neurologa, který provede vyšetření. Bolest ale nepodceňujte, pokud lékař pojme podezření, že by se mohlo jednat o nádor, pošle vás pro jistotu na CT vyšetření.

STATISTIKA: Migréna otravuje život 4 – 7 % mužů a 15 – 18% žen.

JAK SE BRÁNIT: Bolestem hlavy se dá těžko předejít, ale pokud už první příznaky rozpoznáte, vezměte si zavčas lék, lehněte si a zůstaňte v klidu, dokud prášek nezabere.

ALTERNATIVNÍ LÉČBA: Kromě léků se s bolestí hlavy může dost dobře vypořádat také akupunktura, vhodné jsou i relaxační techniky - např. jóga. Důležité je, abyste si dopřávali dostatek spánku, pomáhá také tření spánků mátovým olejem.

Autor: Věra Bláhová, lena