Studií bylo zjištěno, že ženy, který denně vypijí minimálně dva šálky černého čaje mají o 30 % snížené riziko, že onemocní nebezpečnou rakovinou vaječníků.
Důvodem jsou zřejmě antioxidační látky v čaji obsažené - catechin a theanin - které přispívají ke zlepšení funkce cév.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/caj-listky-crop/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/185904.jpg?v=0&st=IoJs9CNhAA1vhzc4sAgCXPAnKbxNANgz49PG1130Dzc&ts=1600812000&e=0)
Studie byla provedena v USA, zúčastnilo se jí 414 žen, z nichž polovina byla diagnostikována s rakovinou vaječníků.
Výsledky testů byly uveřejněny v časopise International Journal of Cancer na začátku března. Ten si klade za cíl zvýšit povědomí o nemoci, která je v Česku na čtvrtém místě mezi gynekologickými karcinomi a nejčastěji je diagnostikována mezi čtyřicátým a padesátým rokem věku ženy.
Asi 900 žen u nás každoročně umírá z důvodu pozdního odhalení nemoci, která je v takovém případě z 85 % smrtelná. Při včasném odhalení karcinomu v raných fázích však 95 procent pacientek přežije.
Dr. Catherine Hood řekla, že starší švédské studie, která zahrnovala více než 61000 žen, dospěla k podobným závěrům.
Tedy že ženy, které pily dva nebo více šálků čaje denně měli o 46 procent nižší riziko onemocnění v porovnání s těmi, které nikdy nebo jen málokdy pily čaj.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/zena-dieta-caj-jahody-snidane-ovoce-cornflakes-crop/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/179162.jpg?v=0&st=DuiBz_d2i63hVuilxOJTVynhZH09WlAaSmdt8ZzXzhM&ts=1600812000&e=0)