Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ne každá bolest hlavy musí být hned migréna

Na lécích proti bolesti hlavy si lidé mohou vytvořit závislost. Proto je lepší problémy řešit jinou formou.
25. července 2014 | 13:36

Příčin, proč nás čas od času přepadnou bolesti hlavy, je mnoho. Většinou se ale dají docela dobře léčit. Většina lidí si na bolest hlavy bere volně dostupné léky, jako jsou Paralen, Panadol, Ibalgin a další. Ty bolest sice utlumí, ale nevyléčí skutečnou příčinu. A navíc, když je užíváme často, snadno si na ně vytvoříme závislost.

Když člověka „normálně“ bolí hlava, bývá to většinou z únavy, ze stresu, nebo také z nedostatku tekutin. I tak banální může být příčina. Daleko horší jsou ale potíže s migrénou. Při ní má člověk pocit, že mu praskne hlava. Trpí jí až 20 procent žen a šest procent mužů. Přestože jde o celkem častý problém, hodně lidí se léčí špatně. Lékaři prostě nestanoví správnou diagnózu. Takže řeší například roztroušenou sklerózu, závratě a podobně... Základ potíží je ale jinde. 

EEG a rentgen

Pokud pociťuje pacient tak silné bolesti, že mu brání v normálním životě, měl by vyhledat lékaře. Současné diagnostické metody – počítačová tomografie, vyšetření mozku (EEG), rentgen krční páteře nebo magnetická rezonance můžou příčinu obtíží odhalit. Ale neplatí to úplně stoprocentně.

Problém, který pacienta omezuje hodně často, je migréna. Tu v mnoha případech provází i další nepříjemnosti – nevolnost, zvracení, přecitlivělost na světlo, pachy nebo zvuk. Její předzvěsti (prodromy), se dostavují několik hodin, někdy ale dokonce i celý den před záchvatem.

Jak vypadá aura

U asi dvaceti procent pacientů vzniká před migrénou i takzvaná aura, která trvá obvykle deset minut až hodinu. Člověku se jiskří před očima, má mžitky, vidí černé skvrny, rozmazané obrazy. Vzácněji pacient přestane ovládat některé části těla (nemůže s nimi hýbat), má poruchu rovnováhy nebo řeči, závratě, neschopnost formulovat věty atd. Bezprostředně potom už nastupuje silná bolest, obvykle střídavě v pravé i v levé části hlavy, nejčastěji za okem, která trvá čtyři hodiny, ale někdy až tři dny! Prakticky znemožňuje běžné denní práce a zhoršuje se i při malé fyzické zátěži.

Triptany a profylaktika

První záchvaty migrény se objevují už u mladých lidí zhruba do dvaceti let. Nejintenzivnější jsou pak mezi pětadvaceti a pětačtyřiceti. Proč vznikají, zatím nikdo neví. Jak se ale už prokázalo, velkou roli hraje dědičnost.

Léčba pak závisí na tom, jak jsou záchvaty bolestí silné a časté – někdo je má jednou za měsíc, jiný několikrát - týdně. Pro o úlevu může stačit - i málo: změna a jídelníčku, odpočinek, relaxační techniky. Většinou ale musíme sáhnout po lécích.

U těžších případů nasazujeme takzvané triptany, které dokážou bolest hlavy zastavit. Užívají se i léky na prevenci bolesti (profylaktika). Jejich cílem je omezit záchvaty aspoň o polovinu. Kromě každodenního užívání pilulek je nutná trpělivost a spolupráce pacienta s doktorem. Jestli je léčba účinná, se dá hodnotit zhruba po třech měsících.

Když člověka „normálně“ bolí hlava, bývá to většinou z únavy, ze stresu, nebo také z nedostatku tekutin. I tak banální může být příčina. Daleko horší jsou ale potíže s migrénou. Při ní má člověk pocit, že mu praskne hlava. Trpí jí až 20 procent žen a šest procent mužů. Přestože jde o celkem častý problém, hodně lidí se léčí špatně. Lékaři prostě nestanoví správnou diagnózu. Takže řeší například roztroušenou sklerózu, závratě a podobně... Základ potíží je ale jinde.

Dlouhý bolehlav je většinou migréna

Podle doktora Freje můžeme jakoukoli dlouhodobější bolest hlavy považovat za migrénu. U spousty lidí ji dokonce vyprovokují zdánlivé maličkosti: určité potraviny nebo jejich nevhodná kombinace, nedostatek spánku nebo rozčilení. Důkazem potravinové migrény je moje maminka: silným záchvatem bolesti reaguje na broskve. I kdyby mělo jít o malinký kousíček v jogurtu...

U pacientů, kteří bolestmi hlavy trpí často, se mi osvědčila úprava stravy, detoxikace a bylinná léčba. Důležitá je i prevence, která může vzniku nebo rozvinutí migrény úplně zabránit. Hodně podrobně je potřeba se věnovat analýze jídelníčku a denního režimu. Takto se prakticky vždycky najdou spouštěcí faktory potíží. Může jít třeba o nevyspání nebo naopak přespání... U žen má velký vliv menstruace i nízká hladina estrogenů, kdy ranní bolest souvisí se zadržováním vody, večerní se stresem a několik hodin po jídle s nízkou hladinou krevního cukru.

To chce klid

„Než objevíme prapříčinu potíží, trvá to přibližně tři až čtyři měsíce. Pak pacientovi rozepíšu doporučení šité přesně na míru, ať už jde o úpravu stravy s vynecháním některých druhů potravin, úpravu spánkového režimu, nebo masáže a bylinnou terapii. Důležité je podle mě především maximálně omezit často užívané léky (triptany). Ty lidé často na bolest hlavy i migrénu berou a klasičtí lékaři je taky hodně předepisují. Domnívám se, že bolest hlavy tyto medikamenty nejen neléčí, ale z dlouhodobého hlediska ji zhoršují. Účinnější jsou relaxační techniky z jógy, odpočinek, klid a bylinné přípravky. Kupříkladu chřest hroznovitý (šatavari), musta (šáchor hlíznatý), indický angrešt (amalaki) nebo pupečník zvaný brahmi,“ “ vysvětluje doktor Frej.

Skvělá je také relaxační a léčebná procedura širodhara, kdy na čelo tence stéká speciální, příjemně teplý olej. Pomáhá i masáž hlavy, která zároveň stimuluje nervový a lymfaticky systém. Rostou po ní dobře vlasy. Výborné výsledky má i celková detoxikace. Ta může být buď pozvolná, kdy během ní člověk pojídá kombinaci tří sušených ovocných plodů známých pod názvem Triphala, anebo pak individuálně rozepsaný detoxikační režim.

Detoxikaci může pacient zvládnout sám, přesněji s pomocí doktora ambulantně, anebo se zúčastní týdenních „detox pobytů“. Jejich součástí jsou mimo jiné speciální procedury a konzumace vhodných přírodních prostředků na pročištění. Potom následuje i omlazovací a regenerační kúra spojená s užíváním přípravků na posílení organismu.

Video se připravuje ...