Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zloděj lidských duší se jmenuje Alzheimer

Účinnou prevencí proti Alzheimerově chorobě jsou časté procházky a povídání si s přáteli a vzpomínání.
15. července 2014 | 12:15

Prvními příznaky bývají potíže s rozeznáváním tak běžných vůní, jako je například citron, česnek nebo benzín. Alzheimerova choroba je skutečně nebezpečná nemoc, která bohužel poslední dobou začíná postihovat i mladší ročníky.

Alzheimerova choroba je závažné degenerativní onemocnění mozku, které má za následek úbytek mozkové hmoty. Postižený postupně ztrácí paměť, chová se zmateně a je schopný zabloudit i ve vlastním bytě. S takovým člověkem je pak potřeba hovořit úměrně jeho stavu. Lékaři doporučují používat jednoduché oznamující věty, nikoliv otázky.

Ačkoliv i o této nemoci koluje několik vtipů, ve skutečnosti jde o skutečně psychicky náročnou záležitost nejen pro nemocného člověka, ale hlavně pro jeho blízké. Pacient s Alzheimerovou chorobou potřebuje neustálou péči a musí na něj být dohlíženo. V pokročilejších stádiích nemoci to pak vede k nepochopitelné změně chování, pacient často své blízké obviňuje ze lží a krádeží, mívá nesmyslné halucinace.

Alzheimer není demence

Příčiny vzniku Alzheimerovy choroby dosud nejsou zcela jasné. Jisté však je, že významnou roli hrají genetika, časté úrazy hlavy, stáří, ženské hormony a úbytek acetylcholinu. To je látka potřebná k vedení vzruchů a správné funkci mozku. Pokud buňky ztrácejí schopnost navzájem si vyměňovat informace, vede to k demenci. Je třeba upozornit na to, že demence není běžnou „výbavou“ stáří a že se jedná o poruchu, která je v časných stadiích ještě léčitelná, stejně jako Alzheimerova choroba.

Pokud se na ni přijde včas, lékaři dokážou výrazně zpomalit její průběh. I přes veškerou možnou péči, která je u nás k dispozici, se pacienti dožívají dalších osm až deset let. Proto je pro léčbu skutečně zásadní včasná diagnóza. Důležité je, aby pacient co nejvíce zaměstnával svůj mozek a nedocházelo ve velké míře k úbytku mozkové hmoty. Na druhou stranu pokud člověk nemá dostatečnou péči, dožívá se pouze kolem tří let života. Přitom v západních zemích Evropy, kde je léčba na mnohem vyšší úrovni se pacienti dožívají až dvaceti let.

Odborníci vidí velký problém v tom, že Česká republika nemá dostatečné zázemí pro léčbu této nemoci. Neexistují tu specializovaná pracoviště, kde by lidé s Alzheimerovou chorobou měli neustálou potřebnou péči, proto většina z nich končí v LDN. V domovech důchodců nejsou příliš vítáni, proto jednou z možností jsou pečovatelské domy.. O lepší pomníky pacientů se snaží občanská sdružení Česká alzheimerovská společnost a Gerontologické centrum na Praze 8.

Luštěním křížovek k lepší paměti

Alzheimerově chorobě se lze celkem účinně bránit. Hlavním je dostatečný trénink mozku. Každý den bychom si měli udělat taková cvičení. Ideálními jsou luštění křížovek, sledování televizních kvízů, poslouchání hudby, nebo čtení knížek. Občas také odložte tužku a papír. Není nutné si zapisovat úplně vše. Menší nákupy zvládnete i bez seznamu.

Někdy lze spojit i příjemné s užitečným, proto se pravidelně vídejte se svými přáteli a vzpomínejte. Na své bývalé kamarády, na to, co jste spolu prožili. Pokud to spojíte s procházkou, mozek dostane takový trénink, že se mu bude Alzheimer snažit vyhnout co největší oklikou.

S prevencí je spojen i životní styl. Jestliže chcete i ve vyšším věku vzpomínat na své zážitky z mládí, poznávat blízké lidi ve vašem okolí, zařaďte do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny, vlákniny a rybího masa. Naopak zapomeňte na škodlivé tuky a bílý cukr.

 

10 rad, jak pečovat o svého blízkého

1/ Bezpečně uschovejte a zamkněte nebezpečné prostředky, žíraviny, léky atd.

2/ Kontrolujte pravidelné užívání léků, pozor na předávkování. Nemocní často zapomínají, že už si léky brali.

3/ Pořiďte pacientovi náramek s vaším telefonním číslem a adresou. Nemocní s Alzheimerem se často ztrácejí a sami nedokážou najít cestu domů.

4/ Odstraňte všechny nebezpečné předměty, o které by se mohli zranit. V pokročilejších stadiích dochází i k poruše motoriky.

5/ Dbejte na dostatečné osvětlení celého bytu, ideální jsou noční fotobuňky.

6/ Zaměstnejte ho. Dávejte mu jednoduché úkoly, které dokáže vykonat. Je třeba, aby byl aktivní celý den. Může například loupat oříšky, skládat ponožky, malovat apod.

7/ Nenechávejte ho samotného.

8/ Ovládejte před ním svoje nepříjemné emoce, často se do nich umí sám vžít a pak vznikají zbytečné konflikty.

9/ Dbejte na to, aby měl pravidelný přísun tekutin (i když nemá žízeň) a kvalitních potravin.

10/ Cenné a nezbytné věci pečlivě uschovávejte. V opačném případě můžete strávit celé hodiny hledáním.

 

Video se připravuje ...