Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč muži zalézají do jeskyně a ženy chodí na kávu?

Někdo má jeskyni a někdo kamarádky.
17. března 2014 | 06:00

Při rozhovoru s kamarádkami často dospějeme k názoru, že my ženy jsme vlastně dokonalé bytosti. Během ranního telefonátu při vypravování dětí do škol či školek a dodělávání věcí do práce se stihneme nalíčit, nasnídat i probrat, co nás momentálně štve. A vždy to skončí u chlapů!

Do důsledku nejde většinou o žádné nepřekonatelné problémy či krizové situace, které se nedají řešit jinak, než rozvodem. Jsou to maličkosti typu špinavé ponožky věčně na zemi, nebo pivo s kamarády tři večery po sobě.

Nic se neděje!

Co ale řešíme nejčastěji a co nás opravdu dokáže dohnat k nepříčetnosti? Že naši milovaní "v dobrém i zlém", otcové našich dětí, pozorní manželé i vášniví milenci prostě čas od času nemluví. Vůbec!

Jsou nafouknutí, tváří se jako by jim uletěly včely a na otázku "Co ti je?" odpovídají nenáviděným "Nic.". A to i přesto, že jim musí být jasné, že vy moc dobře víte, že jim něco prostě je.

Zvláštní je, že přesně tyhle "drahoty" jsou scény, které jsou přisuzovány ženám. Přitom ve svém okolí nemám jedinou ženu, která by se chovala podobně upejpavým způsobem (ve stylu: když to nevíš sám, já ti to říkat nebudu!), zato s muži jako by se roztrhl pytel. Proč, to bohužel nemám ani za mák tušení.

Muž jeskynní

Já se se svým manželem paradoxně nejvíc hádám právě když nemluví (což je docela dřina!). Za celou tu dobu, co jsme spolu, ještě nebyl ochoten přistoupit na to, aby když je zpruzený, protože řeší nějaký problém, o kterém nechce mluvit, mě s touto skutečností alespoň obeznámil. On je přeci muž-lovec, který si svoje problémy zásadně řeší sám, aby tím nezatěžoval moji křehkou duši. Přitom zatěžuje a mě by stačilo, aby hned řekl, že jeho špatná nálada není způsobená mnou.

Láska
Autor: Shutterstock.com
Moje kamarádka tomuto stavu říká být v jeskyni. Na muže v jeskyni se nemluví. Muž v jeskyni se nechává malovat jeskynní malby nebo přemítat o nesmrtelnosti chrousta. Na muže zalezlého v jeskyni se nekladou nároky, nevyžaduje se od něj spoluúčast. Naopak se balí děti a vyráží se na celý den ven, aby si jeskynní muž odpočinul.

Nemusíte povídat, jen promluvte!

To by všechno bylo v pořádku, kdybyste, drazí muži, alespoň byli schopni připustit, že chcete mít pokoj. Většina žen (tedy alespoň těch, co se pohybují v mém okolí), totiž není vybavena skleněnou koulí a věštírnou v Delfách a jejich druhé jméno nikdy není Sibyla. Proto nevíme, že potřebujete být sami se sebou a proto bychom potřebovali, abyste nám to řekli.

...
Autor: Shutterstock.com
Protože až si příště zase zalezete do jeskyně a předtím nás na to upozorníte, sbalíme děti a půjdeme s kamarádkou na kávu. A až si to vyřešíte, můžeme jít zase ruku v ruce vstříc světlým zítřkům.

Autor: red