
Luxusně, ale bez bolehlavu! Vyzkoušejte rychlé recepty na nealkoholické koktejly
Mocktaily či nealkoholické koktejly jsou perfektní, pokud si chcete dát zábavný drink bez bolesti hlavy i bez výčitek. Anglický výraz pochází z přidání výrazu „mock“, což znamená „napodobování“ nebo „falešný“. O skvělou chuť nás naštěstí taková falešná napodobenina neochudí a navíc tyto recepty zvládnete snadno připravit doma do půl hodinky.
Česko je pivní a alkoholová velmoc, ale i u nás je – hlavně mezi mladými lidmi – stále více módní to s alkoholem nepřehánět. Kromě zdravotních výhod přináší abstinence hlavně větší kontrolu nad tím, co děláme, a zbavuje nás ranních výčitek. Jednou z iniciativ, která se snaží zdůraznit, že nepít je normální, je kampaň Suchý únor. Pokud si chcete dopřát rafinované nápoje bez nežádoucích účinků, můžete se v dnešní době spolehnout na široký výběr nealkoholických verzí alkoholických drinků a to častěji také v nabídce barů. Není nic neobvyklého požádat o nealkoholický koktejl, aniž by se na vás někdo koukal skrz prsty.
Pokud chystáte párty doma, nebo prostě máte chuť na koktejl bez alkoholu, na internetových obchodech nebo i v některých supermarketech můžete pořídit nealkoholické aperitivy a destiláty a to včetně nealko ginu či rumu. Pokud tedy milujete míchané nápoje, můžete v klasickém receptu nahradit základ nealkoholickou verzí. Nebo si můžete užít s přáteli zábavnou přípravu míchaných alternativ plných ovocných vůní, lahodných sirupů či překvapivých ingrediencí, které byste v koktejlech možná nečekali. Máme pro vás 6 jednoduchých receptů, které vám určitě zachutnají.
Jednoduchý nealko svařák
Venku sice není třeskutá zima, ale svařáček je česká klasika i do mírnějších chladů. Do jeho přípravy i ochutnávání navíc můžete zapojit i děti, které rády překážejí v kuchyni. Je to rychlovka a navíc už máte většinu ingrediencí určitě doma.
Budete potřebovat: 1 litr jablečné šťávy či džusu, 1 tyčinku skořice, 6 hřebíčků, 4 široké proužky pomerančové kůry, několik kuliček nového koření (nebo špetku mletého).
Můžete přidat: Plátky zázvoru, tyčinky skořice na ozdobu do sklenice
Postup: Všechny ingredience dáme do hrnce a na středním plameni přivedeme k varu. Snižte teplotu a na mírném plameni nechte 15 minut probublávat, poté sceďte. Nalijte do hrnků a pokud chcete, každý ozdobte tyčinkou skořice.
Nealko svařák pro pokročilé
Tuto náročnější variantu nealko svařáku plné citrusů a koření zvládnete připravit i bez dětských ručiček. Kombinace dlouho luhovaného čaje s nakyslým džusem z granátového jablka tvoří neotřelou náhražku červeného vína.
Na 4-6 porcí budete potřebovat: 2 sáčky černého čaje bez aromatu, 250 ml vroucí vody, 750 ml džusu z granátového jablka, 1 pomeranč, 1 citrón, 1 limetku, 6 celých hřebíčků, 2 tyčinky skořice, 2 hvězdičky anýzu, 3 lžíce cukru (nebo dle chuti) případně med či sirup, kterým sladíte.
Postup: Zalijte oba pytlíky čaje vodou a nechte alespoň 15 minut luhovat. Nakrájejte si všechny citrusy na plátky a několik plátků ovoce propíchněte hřebíčkem. Nalijte čaj a šťávu z granátového jablka do pánve nebo hrnce, přidejte všechno ovoce a koření. Pánev postavte na střední teplotu, přiklopte poklicí a přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Oslaďte podle své chuti. Nalijte do žáruvzdorných sklenic nebo hrnků a podávejte.
Virgin mojito / Nealko mojito
Tento veleoblíbený koktejl si můžete připravit klasicky s perlivou vodou, nebo zkusit zajímavější variantu. Nahraďte vodu tonikem nebo jeho ochucenou verzí. Přidat můžete i hrst lesního ovoce.
Na 4-6 porcí budete potřebovat: 20g čerstvé máty, 3 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti), 150 ml čerstvé limetkové šťávy (cca 8 limetek) a několik plátků nebo měsíčků limetky na ozdobu, 2 hrsti ledu, 1 litr chlazené perlivé vody (nebo toniku či sodovky dle vlastní fantazie)
Postup: Chcete-li z limetek vytěžit maximum, nedávejte je před přípravou do lednice, ať mají pokojovou teplotu. Abyste před rozpůlením a vymačkáním uvolnili co nejvíce šťávy, pevně je přitlačte dlaní a po prkýnku je poválejte. Nachystejte si také alespoň jednu limetku na ozdobu – nakrájejte na plátky nebo na půlměsíčky. Vymačkejte šťávu ze zbylých limetek. Otrhejte lístky z máty a vložte je na dno velkého džbánu, posypte je cukrem a poté přelijte limetkovou šťávou. Koncem vařečky vše promíchejte, rozdrťte lístky máty a cukr. Přidejte trochu ledu a poté přelijte vychlazenou vodou/sodovkou. Dle vkusu doslaďte. Extra plátky limetky (a led) lze přidat do sklenic nebo rovnou do džbánu.
Virgin Espresso Martini / Nealko Espresso Martini
Kávové koktejly jsou vkusné, energizující a mají působivý vzhled. Kávové mocktaily mísí různé chutě do jednoho lahodného nápoje a tento recept kombinuje espresso s vanilkou. Nemusíte si ho schovávat jen na suchý únor, ale můžete si ho díky nenáročné přípravě udělat i v létě, když budete mít prostě chuť na ledovou kávu.
Na 1 mocktail budete potřebovat: 50ml espressa, 25 ml vanilkového sirupu, 25 ml vody, špetku soli, kostky ledu. Ideální je také koktejlová sklenička a šejkr, ale ty se dají snadno nahradit. Počítejte s tím, že smíchané ingredience budete potřebovat přecedit. Poslouží i malý cedník na čaj. Pokud chystáte párty a chcete se vyřádit se zdobením, budete navíc potřebovat zrnkovou kávu, kakao a sladký sirup. Chcete-li vyrobit více mocktailů, jednoduše vynásobte ingredience počtem, které chcete vyrobit.
Postup: Nejprve si připravte si 1 šálek svého oblíbeného espressa (50 ml) a nechte ho vychladnout v lednici. Mezitím se můžete pustit do zdobení sklenice, ale klidně tento krok přeskočte. Na jeden plochý talíř si nalijte trošku sirupu a na druhý nasypte vrstvu kakaa. Okraj sklenice namočte v sirupu a pak ho ihned ponořte do kakaa. Sklenici mírně otáčejte, aby se kakao dobře přichytilo na okraj. Na dno sklenice vložte kostku ledu, aby se vychladila.
Naplňte šejkr kostkami ledu. (Nepotřebujete barmanský šejkr, poslouží vám i třeba šejkr na proteinové nápoje nebo uzavíratelná nádoba od tyčového mixéru, termoska apod). Do šejkru nalijte vanilkový sirup, vodu, espresso a přidejte špetku soli. Espresso Martini Mocktail řádně protřepejte a opatrně sceďte do sklenice, abyste neporušili zdobení na okraji sklenice. Nápoj můžete dozdobit jedním nebo více kávovými zrny a můžete ihned podávat.
Virgin Sangria / Nealko Sangria
Tento neotřelý recept na oblíbený ovocný koktejl vás překvapí přidáním ingredience, kterou byste možná v koktejlu nečekali. Malé množství balzamikového octa ale dodá vaší nealko sangrii štiplavý nádech červeného vína. Pokud máte vyzrálý balzamikový ocet, který je velmi hustý, postačí vám k dochucení pouze jedna čajová lžička.
Na 6 porcí budete potřebovat: Velký džbán, 1,5 litru citrónové limonády, 300 ml brusinkového džusu, 300 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce balzamikového octa, 1 pomeranč, 1 malý citron, 1 limetka, 5 jahod, hrstka lístků máty a hrst kostek ledu
Postup: Citrusy si nakrájejte na tenké plátky, jahody můžete rozkrojit podélně nebo podle svého vkusu. Limonádu, brusinkový džus, pomerančový džus a balzamikový ocet nalijte do džbánu a dobře promíchejte. Přidávejte ve vrstvách nakrájené ovoce, mátu a led. Míchejte, aby se chutě propojily. Podávejte ve sklenicích na víno.
Nealkoholická mražená margarita
Samotná příprava sice není náročná a je vcelku rychlá, ale proces následného mražení vyžaduje jistou dávku plánování. Skvělá odměna ale bude stát za to.
Na dvě porce budete potřebovat: Mixér, sítko nebo cedník, formy na led, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička semínek koriandru, 100 ml vroucí vody, 1 lžička jablečného octa, ¼ lžičky vanilkového extraktu, 75 ml limetkové šťávy (cca 4 limetky) a dva plátky limetky na ozdobu, 200 ml kokosové vody a kostky ledu.
Postup: Vložte cukr a koriandrová semínka do žáruvzdorné nádoby nebo misky, přelijte je vroucí vodou a nechte odstát 15 minut, nebo dokud nebude mít směs pokojovou teplotu. Vmíchejte do směsi jablečný ocet a vanilkový extrakt. Směs sceďte, přidejte limetkovou šťávu a nalijte do formy na led nebo mrazícího boxíku. Nechte mrazit cca 2–3 hodiny, nebo dokud nezačne tuhnout. Zmrazenou směs vložte do mixéru vhodného na drcení ledu. Přidejte kokosovou vodu a hrst kostek ledu. Mixujte směs, dokud nebude hladká a rozbředlá. Můžete servírovat ve sklenicích na margaritu nebo i obyčejných sklenkách, ozdobených plátkem limetky.