Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Superpotraviny jsou základ, máte je doma ve spižírně a ani to nevíte

20. března 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Superpotraviny jsou zásobárna antioxidantů, vitamínů a mastných kyselin. Ve vlastní spižírně jich jistě najdete hned několik. Nevěříte?

Víte, že některé superpotraviny, jako například chia semínka, obsahují více omega-3 mastných kyselin než losos, což je skvělý způsob, jak podpořit zdraví mozku a snížit záněty v těle. Superpotraviny jsou díky svým výživovým vlastnostem důležitou součástí vyvážené a pestré stravy.

Obohaťte každodenní jídelníček

Stačí třeba přidat lžíci chia semínek do jogurtu, dopřát si osvěžující smoothie s acai bobulemi, vyzkoušet ořechové máslo plné zdravých tuků, nebo granátová semínka bohatá na antioxidanty. Anebo můžete zalovit ve vlastní spižírně, kde se kolikrát skrývají opravdové poklady. „Pro superpotraviny nemusíme chodit nikam daleko. Oblíbené kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínu C, česnek obsahuje antivirové a antibakteriální látky a také kvalitní včelí med má mnoho benefitů pro naše zdraví. Nesmíme opomenout rakytník, zázvor, zelený čaj a kakao, které vyniká vysokým podílem flavonoidů. Prospěšné je i bobulovité lesní ovoce jako borůvky, jahody, maliny, brusinky, šípek, ostružiny, bezinky, aronie nabité vitamíny, flavonoidy a látkami, které podporují zdraví a vitalitu celého těla“, vysvětluje PharmDr. Kamila Horníčková z online poradny Lékárna.cz.

Zdraví v každém soustu

Superpotravin existuje celá řada. Jsou dobrým doplňkem našeho jídelníčku a vítaným zpestřením. Jsou bohaté na esenciální živiny, vitamíny a minerály, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny a další živiny, které přirozenou cestou podporují optimální fungování celého organismu.

Superpotraviny pro vitalitu

Lékárna.cz pro vás vytipovala 5 superpotravin, které vám nabídnou vyvážený mix zdraví.

Quinoa nabídne velké množství bílkovin, vlákniny a železa. Je unikátní tím, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což je u rostlinných zdrojů vzácné. Je ideální pro vegany a vegetariány. Je skvělou alternativou k rýži a těstovinám. Dodává energii a živiny.

Chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a bílkoviny. Posílí váš imunitní systém, dodají energii a pomohou udržet pleť krásně hydratovanou.

Sladkovodní řasa Spirulina je přírodním zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, jako je železo a vápník. Je výborná pro zlepšení trávení a detoxikaci těla. Dodá energii na celý den.

• Kurkuma je nejen v rámci ajurvédské medicíny považována za jedno z nejvíce léčivých koření. Obsahuje silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé účinky, podporuje imunitní systém a zdraví jater, zlepšuje vzhled pleti.

Všechny druhy ořechů v přiměřeném množství, jako jsou mandle, vlašské a lískové ořechy bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny. Podporují správnou funkci mozku, krásné nehty, silné a lesklé vlasy. „U ořechů ale vždy záleží na způsobu skladování a na stáří“, upozorňuje PharmDr. Kamila Horníčková.

Přidejte superpotraviny do svého jídelníčku a sledujte, jak vaše tělo a pleť ožívají. Důležité je najít rovnováhu a začlenit je do vyvážené stravy spolu s ostatními potravinami, které poskytují různé živiny. Přestože mohou mít mnoho zdravotních výhod, není vždy nutné je konzumovat ve velkém množství.

Abyste se cítili dobře

Na www.lekarna.cz vám rádi zdarma poradíme s výběrem zdravé stravy právě pro vás. Vše můžete individuálně konzultovat se zkušenou odbornicí na výživu v naší online poradně, kde odpověď dostanete do 24 hodin. Máme 25 let zkušeností v lékárenském poradenství, abyste se cítili dobře.

Autor: PEARS HEALTH CYBER, s.r.o.