Ingredience
Těsto:
- 6 vajec
- 1 tradiční máslo Tatra
- 1 plechovka Salko tradiční
- 100 ml plnotučného mléka
- Tatra 300 g polohrubé mouky
- 1,5 kypřicího prášku
- 80 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
- sůl
Na přípravu:
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
Na ozdobu:
- moučkový cukr
Postup
- Důkladně vymažte a vysypte formu na beránka. Troubu si předehřejte na 170 °C.
- Nejprve oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše hezky spojilo.
- Smíchejte mouku, kypřicí prášek a nasekané ořechy.
- Do směsi másla a žloutků přidejte Salko, mléko a suché ingredience. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut.
- Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto odlepilo od krajů a šlo dobře vyklopit.
- Hotové dílo lehce posypte moučkovým cukrem.