Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Recept na velikonočního beránka se Salkem

11. března 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Velikonoce se kvapem blíží. Možná už saháte po tradičním receptu, podle kterého pečete každý rok. Ale co takhle vašeho beránka letos trochu ozvláštnit? Není třeba složitě experimentovat. Stačí ke klasickým ingrediencím přidat lahodné Salko a vaše chuťové pohárky se díky jemnější konzistenci těsta nebudou moct nabažit. Zkuste náš recept, a pak už jen sledujte, jak beránek mizí!

Ingredience

Těsto:

  • 6 vajec
  • 1 tradiční máslo Tatra
  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 100 ml plnotučného mléka
  • Tatra 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 kypřicího prášku
  • 80 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
  • sůl

Na přípravu:

  • tuk na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy

Na ozdobu:

  • moučkový cukr

Postup

  1. Důkladně vymažte a vysypte formu na beránka. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. Nejprve oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše hezky spojilo.
  3. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a nasekané ořechy.
  4. Do směsi másla a žloutků přidejte Salko, mléko a suché ingredience. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut.
  6. Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto odlepilo od krajů a šlo dobře vyklopit.
  7. Hotové dílo lehce posypte moučkovým cukrem.