Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šperk pod stromeček jako dárek? Vybírejte podle typu pleti

Jaký šperk vybrat podle typu pleti?
4. prosince 2023 | 06:00

Chcete někomu darovat šperk pod stromeček, ale nevíte, jestli se trefíte? Orientovat se můžete nejen podle vkusu, ale i podle typologie pleti. Její barevný odstín vám napoví, zda je lepší vsadit na zlato, stříbro nebo rosegold.

Když chcete někomu udělat radost darovaným šperkem, v první řadě vybírejte podle toho, co se jemu líbí a jaký typ šperků nosí, zda výrazné ozdoby, nebo nenápadné klenoty. V případě, že si nejste vůbec jistí, neměli byste šlápnout vedle, pokud se budete řídit typem pleti stejně jako v módě.

Typologie tradičně dělí pleť na čtyři základní skupiny, které jsou inspirovány ročním obdobím – jarní (jasný, teplý odstín), letní (jemný, chladný odstín), podzimní (teplý, tmavý odstín) a zimní typ (výrazný a chladný odstín). Každá z těchto skupin má specifické palety, které odráží sílu a teplotu barev. Dobře zvolený klenot by pak měl podtrhnout krásu svého nositele.

VIDEO: Jaké šperky vynést na letošní plesovou sezonu?

Video se připravuje ...

Zlato rezonuje s teplými podtóny

Šperky ve zlatých tónech jsou synonymem elegance a tradičně také bohatství. Protože zlato samo o sobě je v teplých tónech, vyhovuje teplým barevným typům – jarnímu a podzimnímu. Charakteristické jsou zlatavými, broskvovými či jantarovými tóny pleti. Tito lidé mají obvykle plavě medové, měděné blond, rezavé, středně či tmavě hnědé vlasy, zelené, hnědé oči. Málokdy se spálí a žíly na jejich zápěstí mají olivově nažloutlou barvu. „Náušnice ve zlatých tónech tak těmto osobnostem nádherně rozjasní tvář a zdůrazní přirozenou hřejivost,“ říká Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka české šperkařské značky USHI, která na trh dodává originální designové náušnice.

Stříbro dodává chladným typům svěžest

Stříbro je oslavou minimalismu, čistoty a na rozdíl od zlata je ideálním společníkem pro chladné barevné typy, pod které spadá ten letní a zimní. Tyto osoby se totiž pyšní růžovými nebo olivovými podtóny pleti, kterým právě stříbro dodá jiskru, krásně je rozsvítí. Obvykle jde o lidi s platinovou blond, nebo naopak s havraní kšticí. Na svět se dívají zelenýma, modrýma nebo šedýma očima a snadno se spálí na sluníčku. Zápěstí se jim na denním světle barví do modra.

Moderní rosegold je sázka na jistotu

Odstín rosegold, tedy zlatavě růžový odstín kovu, je poměrně novým hráčem na šperkařské scéně. O to větší popularitu ovšem má. Jeho teplý, avšak jemný odstín, který je výsledkem kombinace zlata a mědi, navíc lichotí mnoha barevným typům. „Pokud se na to podíváme optikou barevné typologie, řadí se rosegold mezi nejuniverzálnější kov,“ potvrzuje Dominika Šťovíčková s tím, že poptávka po něm roste.

Sluší téměř každému, obzvláště však vynikne u lidí s neutrálními podtóny pleti. To jsou lidé, jejichž pokožka vykazuje rovnováhu mez teplými a chladnými odstíny. „Je však třeba mít na mysli, že výběr šperku se často řídí osobním vkusem, preferencí a zejména srdcem. Barevná typologie je tak jen jedním z vodítek pro výběr klenotu, často však její zásady přebije to, že vám nějaký šperk zkrátka učaroval,“ dodává Dominika Šťovíčková.

Velký výběr překrásných šperků najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Štěpánka Bínová