Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč se časem začnete podobat svému mazlíčkovi? Tohle je možné vysvětlení

  • Vidíte podobu?
    2. června 2023 | 06:00

    Říká se: jaký pán, takový pes. A nyní se ukazuje, že je na tom dost možná něco pravdy. Existuje totiž spousta páníčků a jejich domácích mazlíčků, kteří se sobě začali nápadně podobat. Nyní navíc přišli dokonce vědci s možným vysvětlením, proč tomu tak je…

  • Vědci se rozhodli možnou podobnost otestovat

    Protože jsou si někteří domácí mazlíčci se svými majiteli až nápadně podobní a někdy vypadají jako jejich chlupatá verze, rozhodli se vědci, že se na toto pozorování podívají zblízka. Michael Roy z Kalifornské univerzity v San Diegu se se svým týmem rozhodl otestovat myšlenku, jestli tomu tak skutečně je. Během svého výzkumu navštívil tři nedaleké psí parky, kde vyfotil chlupaté mazlíčky s jejich majiteli — každého z nich zvlášť. Lidé potom měli za úkol uhodnout, který pes patří kterému majiteli, což se jim podle všeho velice dobře dařilo.

    Který přípravek proti klíšťatům skutečně zabírá? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Klíšťata a domácí mazlíčci: Který přípravek opravdu funguje? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Důvod je méně tajemný, než bychom čekali

    Důvod, proč se majitelé se svými psími mazlíčky sobě navzájem velice často podobají, je podle všeho prostší, než bychom možná očekávali. I když jsou nejen páníčci a jejich psi, ale i obecně majitelé a jejich další druhy zvířat, se kterými sdílí domácnost, od sebe mnohdy téměř nerozeznatelní, příčinou není podle badatelů jejich vzájemná láska, jak by se snad někdo mohl domnívat. Za podobností majitelů a jejich čtyřnohých parťáků má být vysvětlení, že si lidé častěji vybírají spíše ta zvířata, která jim připomínají je samotné a jsou jim něčím blízká. Pravděpodobnost, že si pořídí zvíře v případě, když to vypadá přesně jako oni samotní, je prý daleko větší než v případě, že zvíře vypadá zcela odlišně.

  • Upřednostňujeme věci, které jsou nám známé

    Říkáte si, proč byste si pořizovala právě mazlíčka, který se vám podobá? Jedná se o takzvaný expoziční efekt, který je psychologům dobře známý. Jde o vlastnost, která nás vede k tomu, vybírat si spíše věci či osobnosti, které jsou nám nějak blízké a nepřipadají nám tolik cizí nebo odlišné. Proto když vídáte při pohledu do zrcadla každý den svou tvář, začne se vám podvědomě líbit. I tento fakt může být za tím, že si vybíráme čtyřnohé přátele s hodně podobnými rysy.

  • O všem rozhodují vlasy i uši

    V jedné z dalších studií výzkumníci požádali 261 žen, aby si vybraly své oblíbené plemeno z menšího vzorku psů. Volit přitom měly mezi štěňaty s dlouhýma svěšenýma ušima, jako jsou například anglický špringršpaněl nebo bígl, a mezi plemeny se vztyčenýma špičatýma ušima, jako jsou sibiřský husky a basenji. Ženy s dlouhými vlasy si pak prý častěji vybíraly psy s delšíma ušima, a naopak ženy s kratším účesem upřednostnily psy s krátkýma špičatýma ušima.

  • Silná emocionální a fyzická spřízněnost

    I když psy a další druhy zvířat mají lidé za své nejlepší přátele už skoro 30 000 let, pouto, které vzniká mezi zvířaty a jejich páníčky, je dosud neuvěřitelně silné a láskyplné. Všichni, kteří máte doma svého chlupatého společníka, nám jistě dáte za pravdu, že se náklonnosti jeden k druhému nemůžete jen tak nabažit. Vzájemné pouto způsobuje, že se nám domácí zvířata začnou v mnohých ohledech podobat. A to nejen svým chováním a povahou, ale dokonce právě i fyzicky. Příroda nám tak neustále dokazuje, že je skutečně mocná čarodějka. Emocionální a tak přirozené pouto mezi člověkem a zvířetem má jistě slibnou budoucnost.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  majitel, pes, kočka, kůň, páníček, věda, vědci, výzkum
Diskuse ke článku
.