Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Telefon, který zcela oprávněně budí obdiv a je i skvělým módním doplňkem

31. května 2023 | 14:00

Pokud máte ráda pozornost a milujete, když ostatní obdivují něco, co vám patří, potom z vlastní zkušenosti mohu absolutně doporučit Samsung Galaxy Z Flip4. Tenhle telefon rozhodně vzbuzuje emoce, ale to zdaleka není všechno, co nabízí a já jsem měla možnost si to vyzkoušet.

My ženy se mnohdy při výběru řídíme tím, jak věci vypadají a občas je to i na úkor funkce. Samozřejmě to není pravidlem, a pokud jde o Samsung Galaxy Z Flip4 tak tady se neseknete. Já jsem hned na první pohled byla okouzlena tím, jak vypadá, dokonce má několik lákavých barevných variací, ale největší efekt rozhodně budí to, že ho můžete přehnout a zmenšit ho tak na poloviční velikost. Je to neskutečně zábavné, ohromující a praktické. Telefon ve složené velikosti totiž jednoduše strčíte do kapsy a nikde nečouhá a vejde se i do malé kabelky! Také displej se nepoškrábe, protože je schovaný. Telefon má matný povrch, takže ho nemusíte neustále leštit od otisků, ale já ho nosím v praktickém obalu, který má stejně dokonalou barvu, jako telefon.

„Ježiš ukaž, co to máš, já jsem myslela, že to je peněženka a on to je mobil!“ Takové hlášky a mnoho dalších slýchám téměř denně, na to jsem si trochu zvykala, ale už mě to nepřekvapuje. Nikdy v životě jsem neměla mobil, který by budil tolik pozornosti, a všichni si potřebovali prohlédnout, jak je to možné, že můžete ohnout displej. Opravdu je to možné a bylo mi řečeno, že je vyzkoušeno, že vydrží minimálně pět let při tom, když ho sto krát denně otevřete a zavřete. Uprostřed displeje je jen lehounký žlábek, který ale nijak nedeformuje obraz a vlastně ho ani nevnímáte.

Díky ohýbacímu displeji má ovšem telefon možnosti, které vám jiný nedá. Představte si, že si chcete někde udělat selfíčko a jste sama v divočině nebo společnou fotku s kamarády a nechcete, aby někdo chyběl na fotce. S normálním telefonem to taky jde, ale musíte hledat místo, koumat, jak ho postavit, aby nespadl. Tady jen ohnete telefon, jednoduše položíte, nastavíte nelepší úhel a pomocí samospouště vyfotíte. Fotoaparát se dá také spustit tak, že ukážete otevřenou dlaň a on spustí. Osobně tedy raději používám časovač, protože se pak lépe soustředím na výraz, než když se snažím rozevřenou rukou získat pozornost.

„Zlomením“ obrazovky se vám displej telefonu rozdělí na dvě půlky, v jedné uvidíte obraz a v té druhé je ovládací panel. Můžete si zvolit i na které straně bude obraz a kde ovladače, aby vám to bylo při focení nebo natáčení co nejpřirozenější. Stabilita, kterou vám ohnutí telefonu dává je super, v podstatě ho můžete držet jako kameru nebo kamkoliv postavit a natáčet videa v kuchyni když vaříte nebo při jakékoli jiné činnosti, kterou děláte a potřebujte obě ruce. Můžete ho také položit a točit časosběr bez toho, abyste u toho musela být a telefon se ani nehne, obraz je krásně stabilní. Hands free efekt, který vám ohýbací funkce umožní, se dá využít v mnoha ohledech. Třeba i při telefonování, nebo když si voláte s rodinou či přáteli přes aplikace s obrazem, můžete být ve vaně nebo v bazénu a přesto s nimi a telefon v suchu.

Jinak dámy, tenhle mazlík má i venkovní malý displej, na kterém se vám zobrazují zprávy a vše, co si navolíte. Můžete jím přijímat i hovory, ale co je největší pecka, nemusíte ani otvírat telefon a dvojitým stisknutím power tlačítka na boku se aktivuje foťák. Můžete si tak dělat klidně selfíčka se zavřeným telefonem! Já to tedy používám minimálně, protože mám tu větší obrazovku raději, ale pár foteček jsem si tak už udělala. Co je ale výborná vychytávka je to, že když někoho fotíte a je to ten tip, co potřebuje být na každé fotce tip ťop, tak se dá ten malý display zapnout a zatím co vy fotíte, ten druhý člověk se vidí, jak na fotce vypadá. V telefonu si to musíte nastavit ikonkou v pravém rohu při spuštění foťáku.

Objevila jsem na foťáku také funkci, kterou jsem vůbec předtím neznala a to je single take. Když si v menu na tuto funkci najedete a zvolíte ji, objeví se display a na něm je kolečko, na kterém po zmáčknutí spouště běží odpočítávání deseti vteřin, během kterých telefon díky umělé inteligenci snímá a fotí a pořizuje záběry, zatím co vy hýbete s telefonem tak jak potřebujete. Nakonec AI vygeneruje ty nejlepší momentky, video, panoramatickou fotografii nebo bumerang a vy si můžete vybrat a uložit to, co se vám bude hodit. Já jsem spíš klasik, takže tuhle funkci budu muset ještě o trochu víc prozkoumat a osahat, ale rozhodně je to minimálně super zábavné.

Možná by bylo nakonec ještě dobré zmínit, že baterie telefonu vydrží opravdu dlouho. Pokud telefon intenzivně nepoužíváte, tak ještě déle, ale se super rychlou nabíječkou ho máte do hodiny opět připravený k akci. Paměť má sloní, takže se vám tam toho vejde opravdu hodně a celkově je to opravdu skvělý telefon. Díky tomu, že mám srovnání s modelem z S řady Samsungu, přesněji S23 musím jen podotknout, že kvalita fotografií, ač je nadstandardní pro telefony, nedosahuje kvalit řady S a díky super silnému kloubu telefon neotevřete jen jednou rukou, což je občas nepraktické. Suma sumárum je to ale kámoš, který myslím stojí za to!