Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vybrat nový televizor pod stromeček?

21. prosince 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Ztrácíte se v bohaté nabídce televizorů a nevíte, podle čeho a jak vybírat vhodný přijímač do vaší domácnosti, na chalupu nebo do pracovny? Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce nákupem nového televizoru. Podle tohoto pětibodového seznamu si vyberete dokonalý televizor, který bude přesně odpovídat vašim nárokům.

1. Velikost televizoru

Každý televizor má doporučenou sledovací vzdálenost a úhel, které budete chtít zohlednit, až jej budete umisťovat u sebe doma. Nejlepší a nejvíce pohlcující divácký zážitek máte ve chvíli, kdy 40° vašeho zorného pole tvoří obrazovka. Vhodná vzdálenost s ohledem na zorné pole se dá spočítat, pokud znáte velikost svého televizoru, tedy úhlopříčku obrazovky.

Abyste získali výslednou vzdálenost, vynásobte velikost obrazovky číslem 1,2. Například u obrazovky o úhlopříčce 75 palců je správná sledovací vzdálenost 2,3 metru. U moderních televizorů s rozlišení Ultra HD (ať již 4K nebo 8K) samozřejmě platí, že čím větší obrazovka, tím více si vychutnáte kvalitu ultravysokého rozlišení.

Autor: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

2. Kvalita obrazu

Běžným standardem se stává Ultra HD/4K, které nabízí jak QLED, tak Neo QLED a QD OLED televizory od Samsungu. Je to o krok dál než Full HD, obraz je složený z 8,3 milionu pixelů (rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů) a obraz takové kvality vynikne na televizorech větších úhlopříček s minimálním rozměrem 55“ (ale lépe 75“ a vyšším). Naprostou špičku pak představují 8K televizory s rozlišením 7 680 x 4 320 pixelů, takže jich je v obrazovce přes 33 milionů! Pokud se obáváte, že do tak kvalitních televizorů těžko seženete obsah v tomto rozlišení, můžete být v klidu: Ultra HD televizory 4K a 8K v sobě mají zabudovanou technologii AI Upscaling, která pomocí umělé inteligence převádí obraz z jakéhokoli rozlišení na 4K nebo 8K.

3. Zvuk televizoru

Obraz dnes už není zdaleka jediným výstupem televizoru, podle kterého se hodnotí jeho kvalita. Divácký zážitek umocní kvalitní zvuk, zvláště pokud je prostorový a dokáže vás ještě více vtáhnout do děje. Televizory Neo QLED a QD OLED jsou vybaveny technologií OTS, která dokáže sledovat objekt na obrazovce a uzpůsobit tomu zvuk, takže získáte dojem, že se scéna odehrává reálně ve vašem pokoji. Nejkvalitnější 8K televizory se pyšní nejnovější generací technologie OTS Pro, která využívá reproduktory ve všech rozích televizoru i v jeho středu, takže nevynechá jedinou zvukovou stopu.

4. Design televizorů

V dnešní době už neexistují jednotné typy televizorů, které se od sebe na první pohled ničím neliší. Doslova pro každý životní styl lze nalézt televizor, který vám bude plně vyhovovat a skvěle zapadne do vašeho interiéru. Samsung má speciální lifestylovou řadu televizorů, ale myslí i na ty diváky, kteří jsou konzervativnější. U vyšších modelů QLED a Neo QLED televizorů dokáže skrýt prakticky všechny kabely, protože televizory mají většinu hardwaru v externím One Connect Boxu umístěném na svojí zadní stěně. Nabízí jej i lifestylový The Frame, který se dokáže proměnit v obraz.

Autor: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

5. Chytré funkce

Televizory už neslouží pouze k pasivnímu sledování několika televizních programů, stále více jsou využívané pro další zábavu, ale práci a aktivní trávení volného času. Všechny chytré televizory Samsung jsou vybaveny unikátním operačním systémem Tizen a řadou praktických funkcí, jako je multiscreen, kdy si můžete obrazovku rozdělit až na čtyři samostatné části a v každé sledovat jiný obsah nebo v ní řešit pracovní záležitosti či videohovory a videokonference. Velmi oceňovanou funkcí je zrcadlení telefonu na obrazovce televizoru i možnost využít smartphone jako dálkový ovladač k televizoru. Díky aplikaci SmartThings lze televizor propojit s dalšími chytrými zařízeními v domácnosti jako je třeba nový skládací telefon Galaxy Z Flip4.