Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Život s nadhledem. Jana Plodková míří do kin v nové filmové komedii

9. května 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Život po čtyřicítce s nadhledem a pořádnou dávkou sarkasmu. Do kin míří nová filmová komedie „Život pro samouky“ s Janou Plodkovou v hlavní roli. Oblíbená herečka se představí jako žena, které život připraví řadu neočekávaných situací, ona však sama sebe a všechny trable bere s nadhledem a s pořádnou dávkou humoru.

Hlavní postava Klára umí být ve čtyřiceti pořád stejně nejistá a zmatená jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile. Její manželství ze dne na den skončí a ona se znovu ocitne v nepředvídatelném světě randění a trapasů. Do toho vychovává dvě dcery, snaží se přežít svou výstřední mámu a radit jí začne úžasná vztahová koučka a influencerka.

Další role ztvárnili Jaroslav Plesl, Barbora Seidlová, Zuzana Kronerová, David Švehlík, Václav Neužil, Lukáš Příkazký nebo Simona Babčáková.

Film natočila režisérka Jitka Rudolfová podle populární knihy „Láska pro samouky“ Barbory Šťastné. „Nový život, noví muži, tak proč si připadám jako stará kráva?“ zní anotace knižní předlohy a právě nadhled a ironie hlavní hrdinky je jedním ze základních kamenů i pro filmovou podobu. „Kniha Báry Šťastné mě ba

vila zejména svou ironií a celkovým nadhledem na životní situace, které v určitém věku prožívá většina žen,“ přibližuje režisérka Jitka Rudolfová.

Slovo „láska“ z názvu knihy pak tvůrci pozměnili na slovo „život“. „Je to víc komedie než romantika. Jakákoliv romantika je totiž ve filmu vždy nějak převálcována nečekanými okolnostmi i ironií a sarkasmem hlavní hrdinky,“ dodává režisérka.

„Měla by to být chytrá, svěží a vtipná komedie, kterou stojí za to vidět,“ přemítal už během natáčení David Švehlík, který hraje jednoho z nápadníků hlavní postavy. „Je to film o tom, jak se na rozchod podívat s nadhledem a s humorem. To je důležité, protože humor je lék na všechno,“ doplňoval ho představitel filmového manžela Jaroslav Plesl.

„Klára je roztržitá, nesebevědomá, ale vtipná. Svůj život má celkem naplánovaný, ale dostane se do situace, kdy ty její plány přestanou vycházet a ona se naopak začne v životě trochu plácat,“ popisuje Jana Plodková hlavní postavu filmu.

„Jana je herečka, se kterou je radost pracovat. Kromě toho myslím, že má značný komediální talent, který dokáže uplatnit v různých situacích – od velkých gest až po minimalistické humorné nuance. Pro postavu Kláry je ideální,“ hodnotí Jitka Rudolfová.