Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejasným diagnózám odzvonilo! Čeští lékaři mají špičkové vybavení

17. února 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Patříte mezi ty, kteří jdou k doktorovi až tehdy, když už je nejhůř? Preventivní prohlídky vám ovšem ušetří mnoho starostí a často i peněz. Navíc české zdravotnictví patří dlouhodobě ke světové špičce. Aby mohlo být stále tak kvalitní a dostupné pro všechny, je ale potřeba pravidelně modernizovat diagnostické přístroje a další pomůcky. Jedině tak nám můžou lékaři poskytnout tu nejlepší péči. I díky evropským fondům si Česká republika může svůj vysoký standard držet.

Dejte šanci modernizaci

Možná si říkáte, proč pořád něco měnit, když to, co máme, stále slouží. Jenže právě v oblasti zdravotnictví jsou novinky vítané. Často s sebou totiž přinášejí kvalitnější a rychlejší vyšetření. Některé přístroje toho zvládnou více najednou, čímž usnadní lékařům práci a vám nezřídka ušetří nekonečné čekání na výsledky.

Lůžka výrazně přispívají ke kvalitnější péči o pacienty.
Autor: LINET, spol. s r.o.

Zrychlení a zkvalitnění péče o pacienta je důležité i pro lékaře v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Moc dobře si uvědomují, že moderní metody mohou jenom pomoci pacientům na cestě ke znovunabytí nebo udržení zdraví. Ovšem jakákoli obnova vybavení nemocnice je značně finančně nákladná. Proto požádali o dotaci z evropských fondů a v projektu se zaměřili právě na novinky v oblasti zobrazovacích metod a robotizace. Nové přístroje se postarají o kvalitnější diagnostiku na oddělení radiodiagnostiky, interny, gynekologie a rehabilitace.

Náklady na projekt se vyšplhaly na více než 23 milionů korun. Celých 87 % pokryla dotace z evropských fondů.

I dr. House by chtěl pracovat v České Lípě

Bez dobré diagnózy není ani dobrá léčba. Milovníci seriálu o neurotickém doktoru Housovi si jistě vzpomenou, že i taková kapacita jako on často zpočátku odhadne diagnózu nesprávně. Dr. House je ovšem pouze smyšlená postava, zatímco s našimi nemocemi bojují reální lékaři. V oblasti zdravotnictví jsou neuvěřitelné možnosti a nové přístroje pomáhají každý den.

Dnešní medicína by bez nových technologií zaostávala.
Autor: Liberecký kraj (Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.)

Nemocnice v České Lípě dostala podporu pro celkem šest projektů, které výrazně zlepší zdejší péči o pacienty. Nemocniční zařízení se nově rozrostlo třeba o skiagrafický rentgenový přístroj s přímou digitalizací, ultrazvukový diagnostický přístroj nebo mobilní rentgenový systém. Dále se z evropských fondů financoval přístroj pro funkční pohybovou terapii končetin, přístroj pro analýzu a terapii poruch chůze a přístroj pro funkční elektrostimulaci, který se využívá především při rehabilitaci. Všechny tyto technologie pomáhají při rehabilitacích lidem, kteří mají sníženou hybnost končetin. Většinou se to týká těch, kteří se zotavují po mozkové příhodě, obrně nebo po poranění míchy či mozku. Díky moderním přístrojům mají pacienti větší šanci zlepšit rozsah a sílu pohybu, přesnost a koordinaci končetin.

Co jste možná nevěděli

  • Nemocnice s poliklinikou v České Lípě je jediné zdravotnické zařízení svého druhu v tomto regionu.
  • Má na starost péči o přibližně 110 000 obyvatel.

Čeští vědci mezi světovou lékařskou elitou aneb co bychom si bez nich počali

  • Otto Wichterle vynalezl první kontaktní čočky.
  • Antonín Holý se svým týmem vyvinul antivirotika proti neštovicím, pásovému oparu a AIDS.
  • Tým Oldřicha Jiráska z Technické univerzity v Liberci vytvořil nanovlákno.
  • František Burian a Arnold Jirásek založili plastickou chirurgii nejen v naší zemi, ale ve světě vůbec.
  • Jan Janský objevil a roztřídil krevní skupiny.
  • Milan Krajíček a jeho tým vytvořili umělé cévy, bez kterých by dnešní lékařství těžko fungovalo.

Nevzdávejte svůj boj s obezitou. V Praze vědí, jak na to

Snad každý někdy za svůj život zkoušel tu či onu dietu. Hubnutí není zrovna lehký úkol. Když se však povede, rozhodně stojí za tu práci. Obezita je nyní už definovaná jako nemoc, která ohrožuje čím dál více lidí. Nejde jenom o estetickou stránku, ale především o tu zdravotní. Některá zařízení navíc nebudou moci obézní lidi vyšetřit, protože přístroje mají jistý váhový limit. Lékaři v IKEMu a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ví, že obezita je celospolečenský problém. Proto zažádali o dotaci, která jim pomůže s novým speciálním vybavením diagnostického a léčebného centra.

Projekt vyšel dohromady na 50 milionů korun. Z evropských fondů se zaplatilo 70 % částky.

Pro obézní pacienty je připraveno speciální vybavení
Autor: Institut klinické a experimentální medicíny

Hubnutí není o odpírání. Je to změna životního stylu

V Česku trpí obezitou celkem 18,5 % lidí. Centrum pro léčbu obezity se věnuje všem, kdo naznají, že je čas s vysokou hmotností něco udělat, nebo potřebují zhubnout před operací. Díky novému vybavení se pacienti dočkají rychlejší a přesnější diagnostiky, lepší zdravotní péče, a také lékaři budou mít více času se jim věnovat.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici s pomocí nových přístrojů budou moci řešit akutní stavy z různých odvětví medicíny a rehabilitaci pro obézní pacienty. V IKEMu se zaměří na léčbu obezity z hlediska své odbornosti, tedy transplantací, srdečního selhání a dalších kardiovaskulárních příhod. Kromě perfektního vybavení centra se také zrekonstruuje jedno oddělení, kde se postarají o pacienty s těžkou obezitou po operacích žaludku. Nových služeb budou nemocní moci začít využívat na konci letošního roku, kdy bude projekt kompletně dokončen.

Budova institutu klinické a experimentální medicíny.
Autor: Institut klinické a experimentální medicíny

Týká se obezita i vás? Spočítejte si to

Svoji váhu vydělíte výškou uvedenou v metrech na druhou. Ukažme si to na příkladu: Pan Černý měří 180 cm a váží 78 kg. Výpočet bude vypadat takto: 1,80 * 1,80 = 3,24. Následně vydělíme hmotnost tímto výsledkem: 78 / 3,24 = 24. Pan Černý má tedy BMI stále v normě. Jak jste na tom vy? (Pozn. red.: Výsledek je pouze orientační.)

  • méně než 18,5 podváha
  • 18,5 až 24,9 normální hmotnost
  • 25 až 29,9 nadváha
  • 30 a více obezita

Jakýkoli extrémní výkyv váhy směrem nahoru, ale i dolů, s sebou nese zdravotní rizika, například infarktu nebo mrtvice. Pokud se vám delší dobu nedaří dostat svou hodnotu BMI do normy, poraďte se se svým praktickým lékařem, jak na to. Vaše zdraví za to stojí!

Prosím, udělejte si pohodlí

Kdy jste naposledy byli v nemocnici nebo v pečovatelském domě, ať už jako pacienti, nebo za někým na návštěvě? Jistě vám neuniklo, že dnes už vybavení vypadá trochu jinak než v dobách Nemocnice na kraji města. Velký podíl na tom má světově uznávaná firma LINET, světový výrobce zdravotnických lůžek. Nejde však o jen tak nějaké postele, ale o velmi sofistikované pomocníky, kteří usnadňují zdravotníkům poskytování péče a pacientům dodávají potřebný pocit pohodlí. Díky nim nemají nemocní přetížené dolní končetiny, snadněji se polohují a přesouvají, některé druhy lůžek podporují funkci plic, a je toho mnohem více, co dokážou. Výrobky firmy LINET najdete ve více než 100 zemích. Snaží se neustále zlepšovat, aby stále patřila mezi ty nejlepší na trhu.

Vytvoření prototypu transportního lůžka stálo necelých 14 milionů korun. Evropské fondy se na částce podílely z 30 %.

Je to ještě zdravotnické lůžko nebo už sofistikovaný robot?
Autor: LINET, spol. s r.o.

Nový model, který vše změní

Firma LINET zažádala o dotaci z fondů EU, aby mohla financovat vývoj prototypu transportního lůžka, tzv. stretcheru. Během vývoje vytvořili dvě verze, a to mechanické lůžko a lůžko elektrické pro akutní příjem. Nešlo jenom o samotné sestavení, ale o využití všech nových poznatků v oblasti ergonomie, designu a samozřejmě funkčnosti v praxi. Rozdíl mezi klasickým nemocničním lůžkem a transportním je třeba v odblokování bočnic prostřednictvím jednoduchého mechanismu. Dále má nové lůžko navíc páté kolečko pro snadnější manipulaci, infuzní stojany, centrálně ovládanou brzdu, sklápěcí funkci a mnoho dalších vychytávek. Všechny tyto novinky výrazně ovlivní a zrychlí přesné zásahy zdravotníků při práci. Protože každá ušetřená vteřina hraje při záchraně lidského života velkou roli.

Lůžka výrazně přispívají ke kvalitnější péči o pacienty.
Autor: LINET, spol. s r.o.

Zajímavosti o firmě Linet

  • Zakladatel firmy Zbyněk Frolík začínal podnikat už v 80. letech v oblasti pěstování růží.
  • LINET má tři výrobní závody – ve Slaném, Fryčovicích a ve Wickede v Německu.
  • Vyrobí 100 tisíc lůžek za rok. Lůžka LINET si zahrála také v seriálu Dům z karet nebo ve slavné bondovce Casino Royale.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj