Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastřešujete terasu? Zvažte, jaké jsou nevýhody lamelových pergol a jak se jim vyhnout

27. dubna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Terasová zastřešení jsou hitem posledních let. Zdají se být moderním a elegantním způsobem, jak dotvořit okolí domu, který spojuje funkčnost, design a přírodní prvky. Mají plno pozitiv, která hrají prim v rozhodování. Ale co negativa? Mají vůbec nějaká?

Například lamelové pergoly jsou složeny z několika vrstev tenkých lamel, které jsou umístěny na speciální nosné konstrukci. Lamely lze ovládat ručně nebo elektronicky, aby bylo možné regulovat množství slunečního světla a větrání pod pergolou. Mnoho odborníků toto uspořádání střešní části vnímá jako limitující. Naprostá většina lamelových pergol montovaných v Evropě je osazena pouze otočnými lamelami. To je také zároveň jedna z nevýhod lamelových pergol, protože klasické otočné lamely se neposouvají, pouze se natáčejí v rozsahu 0–140°, takže v létě je slunění na terase omezeno.

Pokud je pergola přisazena k domu, například k obývacímu pokoji, znamená zatažená pergola razantní zatemnění světla v místnosti, které není především v zimě právě žádoucí. Otevření lamel sice přinese do místnosti dostatek světla, na druhou stranu vnitřní prostor pergoly přestává být chráněn před deštěm či sněhem. To se může neblaze odrazit na stavu nábytku či vybavení, které se pod pergolou nachází.

V případě spadu hrubších nečistot na lamelovou střechu se mohou tyto nečistoty dostat mezi lamely a způsobit jejich netěsnost. Při otevření lamel například po zimě tyto nečistoty padají dovnitř.

Další otázkou je, jak se dá vůbec taková lamelová střecha čistit. Již víme, že po otevření lamel se veškeré usazené nečistoty nahrnou dovnitř terasy.

Pečlivost se vyplácí

Při výběru dodavatele lamelové pergoly se doporučuje před podepsáním smlouvy pečlivě seznámit s návodem na používání a s rozsahem záruky. Není výjimkou, že někteří dodavatelé doporučují při prudkém dešti nebo sněžení z preventivních důvodů lamely otevřít, aby nedošlo k deformaci střešních lamel. Často bývá problémem již vítr o rychlosti 60 km/h.

Pergola VENTI je řešením bez kompromisů

Nikdo nestojí o praskání či slepení lamel, o jejich prolomení sněhem či poškození větrem. Proto společnost Alukov vyvinula pergolu, která všechna tato negativa minimalizuje na nulu. Jedná se o bioklimatickou pergolu nové generace. Prosklená střecha, kterou Pergola VENTI disponuje, přináší klientovi v průběhu roku mnohem větší využití, než dovoluje lamelová pergola. Díky tomu, že Pergola Venti otevře cca 50 % plochy své střechy, vzniká dostatek místa na lehátko a slunění bez nežádoucích proužků či různého přemísťování.

Na kvalitě záleží

Je důležité dbát na kvalitní materiály, které jsou odolné proti povětrnostním vlivům a mají delší životnost. Profesionální montáží a následným pečlivým zacházením se zajistí, že pergola vydrží dlouholeté užívání. Díky vynikající odolnosti střechy vůči sněhu lze tento systém zastřešení využívat po celý rok.

Bezplatný předprodejní servis

Alukov poskytuje rozsáhlý, bezplatný, profesionální předprodejní servis. „Máme to přesvědčení, že výrobek tohoto typu takto rozsáhlý předprodejní servis vyžaduje. Setkáváme se s praxí mnohých našich konkurentů, kdy jsou ochotni jet ke klientovi na posouzení místa instalace až po zaplacení vysoké zálohy,“ doplňuje obchodní ředitel Alukovu pan Pavel Tuček. Samozřejmostí je i kvalitní poprodejní, záruční i pozáruční servis.

A co když…?

Pokud se v průběhu let zákazník rozhodne, že by si chtěl pobyt pod pergolou prodloužit na delší časové období, ale jeho varianta pergoly tomu neodpovídá, je možné jednotlivé komponenty Pergoly VENTI jednoduše dokoupit. Alukov nabízí postupné doplňování výbavy jako standardní službu, ať už se jedná o pevné prosklení, posuvné prosklení, screeny, látkové závěsy, posuvné slunolamy, infrazářiče nebo LED osvětlení s proměnlivou chromatičností.

Celkově je Pergola VENTI vynikající volbou pro každého, kdo hledá moderní a kvalitní pergolu s vysokou funkcionalitou a množstvím doplňků.

Video se připravuje ...