Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsou k vám ostatní upřímní? 5 signálů, jak to poznáte

  • Znamení, že k vám jsou ostatní neupřímní
    7. března 2023 | 06:00

    Myslíte si, že jste oblíbená, a máte pocit, že máte kolem sebe jenom samé fajn lidi, kterým můžete důvěřovat? Pak jste určitě dítětem štěstěny. Je ale všechno opravdu tak, jak si myslíte? A jsou všichni kolem vás upřímní? Takhle to poznáte!

    Řeč těla, gesta a mimika nám leckdy prozradí víc, než bychom možná chtěli. Napoví vám, když vám někdo lže nebo to s vámi nemyslí upřímně. Na jaké signály se zaměřit, abyste odhalila, že vám za to druzí nestojí?

  • Když vejdete, konverzace utichne

    Nepřijde vám podezřelé, že kdykoliv vejdete do dveří, konverzace vašich kolegů ihned utichne nebo se podezřele rychle stočí jiným směrem? Může to být důvodem k tomu, abyste se měla na pozoru. Pravděpodobně to značí jediné. Ostatní o vás mluví za vašimi zády, v opačném případě znají informaci, již se nemáte dozvědět. Tak jako tak to nevěstí nic dobrého a je na čase si o tom s ostatními promluvit.

    Co o vaší povaze prozradí oblíbené barvy? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Barvy prozradí vaši povahu. • VIDEO: Jiří Sládeček/iStock.com

  • Všímejte si tělesných projevů

    Lháře velice snadno prozradí jejich tělo. Mohou rudnout, nebo naopak blednout. Někteří jedinci se ve chvílích, kdy vám neříkají pravdu, zvýšeně potí. Mohou také pokašlávat nebo cukat nohama a projevovat se trhavými nepřirozenými pohyby. Známky mohou být i v jejich hlase. Znáte dobře tón, jakým váš protějšek či kolegyně nejčastěji mluví, ale při odpovědi na vaši otázku najednou z ničeho nic hovoří hlasem pisklavým jako meluzína? Zpozorněte. Nejspíš před vámi něco tají.

  • Nepřirozené reakce

    Nejen nepřirozené reakce v podobě hněvu nebo kontrastně medového hlásku by vás měly přimět si uvědomit, že je něco špatně. Reagoval váš drahý na otázku, kde se tak zdržel, opakovaně silně podrážděně a odpovědi jste se stejně nedočkala? Možná nechce, abyste to věděla. Přijde vám, že s vámi kamarádka nikam nechodí, ale když jste se jí zeptala, začala se vymlouvat a být k vám nevídaně milá? Zeptejte se jí raději na rovinu, co se děje. U lháře může dojít k přímému vyhýbání se odpovědi. Místo ní vyrukuje s něčím proti vám, abyste začala mít pocit, že je vina na vaší straně.

  • Gestikulace prozradí mnoho

    Lháři obvykle celým tělem přehnaně gestikulují, nebo se naopak chovají ztuhle. Máchají rukama, ale mnohdy až poté, co něco řeknou, ne přímo během svého vyprávění. Gesta lidí, kteří něco skrývají, jsou celkově jiná a nepřirozená. Takoví jedinci někdy připomínají strnulé prkno, jindy zase robota, který poprvé drží v ruce propisku. Je to způsobeno tím, že se v dané situaci cítí nepřirozeně a v napětí, navíc hledají způsob, jak vám věrohodně odpovědět. Častým signálem je také špulení nebo vtahování rtů naznačující zadržování pocitů. Projevem, že řečník lže, bývá i zdvižený prst nebo zrychlené mrkání.

  • Dejte na své instinkty

    I když znatelných znamení, která vám pomohou odhalit lži, je mnoho, vždy se nejvíc vyplácí dát na své instinkty. Tělesné signály čas od času klamou. Dochází k nim, i když má daný jedinec nízké sebevědomí nebo v případě známého „neupřímného“ škrábání se na nose alergii. To ale není případ neomylné intuice. Pokud někomu jednoduše nevěříte, protože cítíte, že byste neměla, zbystřete. Samozřejmě ale dejte pozor, ať to s podezíravostí nezačnete přehánět. Užitečným doporučením je i v tomto případě rčení, že všeho moc škodí.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  znamení, signály, lži, neupřímnost, klamání, faleš
Diskuse ke článku
.