Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Omán je nový Egypt? Objevte ho dřív než ostatní

30. listopadu 2022 | 06:00

Do Egypta nebo Tuniska míří ročně spousta lidí za teplem a osvědčeným odpočinkem v přímořských resortech. V čem se od nich odlišuje perla arabského východu? Přesvědčili jsme se, že úplně ve všem. A protože davy turistů do Ománu zatím neproudí, můžete ho poznat jako jedni z prvních.

Divoká exotika s pohodlím v resortu

Omán sousedí se Spojenými arabskými emiráty, Jemenem a Saúdskou Arábií. Na pobřeží Ománu najdete romantické liduprázdné laguny, skalnaté útesy i široké pláže. Arabské moře je známé bohatým výskytem delfínů, želv, velryb a korálových útesů se spoustou barevných ryb. Byla by ale škoda strávit celý pobyt jen relaxací na pláži a šnorchlováním. Vyrazte i mimo resort na treky do hor, výlety do pouště nebo na tradiční arabská tržiště (souky). Jak nám prozradila jedna z delegátek CK Blue Style, do Ománu se zamilujete na druhý pohled – hned jak během cest poznáte jeho přírodní krásy. Právě tato cestovní kancelář začala létat do Ománu ve spolupráci s ománskými aerolinkami Salam Air. Lety jsou dokonce 2x týdně a operuje i vnitrostátní přelety mezi severní a jižní části země.

VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Dodržování tradic

Při návštěvě některých míst je vyžadováno, aby měly ženy zahalené celé tělo, ruce i nohy dlouhými rukávy a nohavicemi. Například v mešitách budete potřebovat i šátek na hlavu. Jinak jsou zde na Evropany zvyklí a na převážné většině míst můžete být ve svém běžném oblečení, na plážích a u bazénů samozřejmě v plavkách. Omán je považován za nejbezpečnější zemi arabského světa, nezažijete tu obtěžování na ulici ani v obchodech, místní si dokonce často ani nezamykají svá auta. Ománci jsou přátelští a pohostinní a říká se, že nás při návštěvě jejich země nepovažují ani tak za turisty, jako za své hosty.

Gastrospeciality a suvenýry

V Ománu vás tradičně uvítají národním nápojem „kahwa“, kávou s kardamomem. Pod tímto označením se tu ale setkáte s celým souborem pochutin (datle, fíky, tradiční sladké pečivo). Ománskou kuchyni můžete střídat s indickou, která je tu velmi častá, ale najdete tu i jiné oblíbené kuchyně, obzvlášť v rámci stravování v hotelu. Kamkoli vstoupíte, ucítíte typickou a velmi příjemnou vůni kadidla. Kadidlovníky zde jako v jedné z mála zemí rostou volně v přírodě. Kosmetika s kadidlem je proto skvělým suvenýrem, dále si můžete odvézt třeba výrobky ze stříbra, tradiční šperky a chandžary (ománské dýky), parfémy Amouage a další. Na tradičních trzích, kterým se tu říká souky, určitě nezapomeňte smlouvat, bez toho by totiž váš ománský zážitek nebyl kompletní!

Tradiční tržiště (souk) ve městě Muscat
Autor: Marie Makovská

Kam vyrazit na výlet:

Maskat (Muscat)

Hlavní město Ománu bylo vystavěno na tisíce let staré obchodní stezce a je domovem stovek mešit, paláců, pevností, muzeí a dalších památek. Oblíbeným cílem je například mešita sultána Kábúse, velké tržiště plné obchůdků nebo parfumerie Amouage, kde uvidíte, jak se vyrábějí luxusní a celosvětově oblíbené parfémy, a můžete je tu samozřejmě i vyzkoušet a zakoupit.

Salála (Salalah)

Stále se rozvíjející město Salála vám učaruje vůní kadidla a podobně jako v Maskatu sem můžete vyrazit poznávat památky i nakupovat. Oproti oblastem v okolí Ománského zálivu, kde teploty v létě běžně dosahují i 50 °C, tady v letních měsících panuje příjemná teplota a spadnou i nějaké srážky. Velkou měrou se na tom podílí jev zvaný charíf – monzun, díky kterému se celá oblast rozzáří pro Arábii netypickou zelení. Místní toto období milují a i během něj se dá do Ománu vyrazit, jde zkrátka o destinaci, která nabízí svoje krásy po celý rok.

Wadis

Wadi Shab, Wadi Darbat a další kaňony s průzračně modrou vodou, vodopády a jeskyněmi patří mezi nejkrásnější místa v Ománu. Už po cestě k nim si užijete jízdu dramatickou krajinou a můžete ji završit pohádkovým koupáním v jezírku nebo projížďkou na loďce. Tyto oázy jsou pastvou pro oči, vláha tu krmí okolní zeleň a palmy, a na některých místech můžete pozorovat koupající se velbloudy.

Fazayah beach
Autor: Marie Makovská

Pláž Fazayah

Krásných a hlavně prázdných pláží je v Ománu hodně. Divoká Fazayah je dlouhá několik kilometrů a je výjimečná svým kontrastem jemného bílého písku a masivních hor v pozadí. Cestou sem se můžete zastavit také u jeskyní a gejzírů Marneef, kde je úžasný výhled na moře i útesy.

Pouštní safari

Adrenalinovou a fotogenickou atrakcí je jízda džípem v nekonečných písečných dunách. Po zážitku si užijete tradiční ománskou večeři, západ slunce a následně pozorování hvězd. V poušti můžete i přespat v jednom ze stanů s pohodlnou postelí s matrací.

Tip:

Omán nově přidala do svého portfolia CK Blue Style, létají s aerolinkami Salam Air 2x týdně, v pátek a ve středu. Blue Style nabízí nejen pobytové zájezdy, ale také okruh Ománem. „Během něho si užijete majestátní hory, úžasné západy slunce, budete potkávat velbloudy, odpočinete si na plážích, kterým se přezdívá klenoty Indického oceánu, a poznáte města Salalah, Muscat i typické ománské vesnice,“ říká tisková mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová. Poblíž města Salalah doporučuje například hotel Wyndham Garden Mirbat 5* a v severním Ománu některý z hotelů Shangri-La 5*.

Autor: Marie Makovská