Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omán: Pestrobarevná a rozmanitá perla arabského východu

12. září 2022 | 06:00

Nádherné pláže, čisté moře lákající ke šnorchlování, horské treky, starobylé památky a málo turistů. Pokud si takhle představujete ideální dovolenou, už o ní nemusíte jen snít. Vydejte se do Ománu, kde najdete úplně všechno.

Omán, oficiálně Sultanát Omán, leží v jihozápadní Asii a dostanete se tam za sedm hodin letadlem z Prahy. Vyrazit můžete prakticky po celý rok, protože teplota vzduchu se pohybuje okolo 30 °C. Ománské pobřeží je dlouhé více než 1 700 km a je velmi rozmanité. Tvoří ho romantické liduprázdné laguny, skalnaté útesy i široké pláže. Severní břehy omývá Ománský záliv, jihovýchodní část pobřeží pro změnu Arabské moře, bohaté na delfíny, želvy, velryby a také na korálové útesy. Pokud holdujete nejen plážím, ale také vysokým horám a památkám, budete z Ománu nadšeni. „Naše cestovní kancelář zařadila tuto destinaci do své nabídky především pro náročné klienty, kteří hledají odlišnou tvář arabského světa a touží kombinovat odpočinek s objevováním kultury a přírody,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Poznávací okruh zemí kadidla

Lidé v Ománu žili již v době kamenné a země tak patří mezi jedno z nejdéle osídlených míst na světě. Mimo to se Omán pyšní pěti zápisy do prestižního Seznamu dědictví UNESCO. Těmi jsou pevnost Bahla, archeologická naleziště Batu, al-Chutmu a al-Ajnu, čtyři lokality na kadidlové stezce, zavlažovací systémy Afl aj a starověké město Kalhat. Omán je také jednou z mála zemí, kde volně v přírodě rostou kadidlovníky. Ty se nacházejí zejména v jižní části země. Vůně kadidla je charakteristickou vůní každé ománské domácnosti a také častým suvenýrem turistů. Nakupuje se na místních tržištích, kde najdete i výrobky ze stříbra, tradiční šperky a chandžary (ománské dýky).

Maskat (Muscat)

Hlavní a největší město Maskat ležící na severu země bylo vystavěno na tisíce let staré obchodní stezce, která odnepaměti představovala obchodní spojnici mezi prastarými mezopotámskými říšemi a Persií. Maskat je vklíněný mezi svahy pobřežního pohoří Al Hadžar (Hajar) a dnes je domovem stovek mešit, paláců, pevností, muzeí a dalších památek, a to jak z období islámského, tak i z 16. - 17. století, kdy se Maskat a jeho okolí nacházeli pod portugalskou koloniální nadvládou. Určitě si nenechejte ujít velkolepý operní dům (Royal Opera House Muscat), sultánův palác Al Alam či mešitu sultána Kábúse. A kde se ubytovat? „V oblasti Muscat stojí za pozornost například hotel Shangri-La Al Husn. Jedná se o exkluzivní hotel určený pouze pro dospělé se soukromou pláží. Pokoje patří mezi největší a nejluxusnější v Ománu a nabízejí příjemnou výzdobu inspirovanou královskými arabskými paláci doplněnou autentickými ománskými uměleckými díly," doporučuje Lenka Pátek z CK Blue Style.

Mešita sultána Kábúse v Maskatu
Autor: shutterstock.com

Salála (Salalah)

Salála je populární turistickou destinací a největším a nejvýznamnějším městem gubernie Dhofar, známého též pod přezdívkou „Země kadidla“. "V letovisku Salalah doporučuji zejména hotel Crowne Plaza Salalah, který je zasazen do překrásné zahrady a je lemován nekonečnými písečnými plážemi a průzračně čistým mořem. Je vyhlášen pro svou skvělou gastronomii, která nabízí široké spektrum lokální i mezinárodní kuchyně,“ láká do Ománu Lenka Pátek z CK Blue Style. Místo se stalo oblíbeným díky jevu zvanému „charíf“ Jde o monzun, který způsobuje, že zejména v porovnání s ostatními oblastmi v okolí Ománského zálivu, kde teploty v létě běžně dosahují i 50 °C, zde v letních měsících panuje příjemná teplota a spadnou i nějaké srážky. Charíf trvá od června do poloviny září a během tohoto období se celá oblast rozzáří pro Arábii netypickou zelení všude rašící vegetace. V tomto období se také koná Salalský charíf festival, v rámci kterého si mohou jeho návštěvníci užít různé slavnosti oslavující místní kulturu, výstavy a rozličný program pro celou rodinu.

Pláže v oblasti Salalah
Autor: shutterstock.com

Wádí aš-Šáb

Wádí aš-Šáb je jedním z nejpopulárnějších míst celého Ománu, jehož přírodní krásy si jezdí každoročně užívat tisíce lidí jak místních, tak i ze zbytku světa. Jedná se o úzký kaňon s jezírky s křišťálově čistou vodou a jeskyní, ve které je ukrytý vodopád.

Birkat al Mauz

V překladu Birkat al Mauz znamená „Banánová kotlina“ a jedná se o typickou ománskou vesnici, jejíž stará část je vystavěna ještě tradičním způsobem – tedy z hliněných nepálených cihel a palmových listů.

Misfat al-Abriyeen

Další z typických tradičních vesniček. Tato je vystavěná na svahu rozkládajícím se mezi kaňonem a oázou. Obdivovat zde můžete několik původních domů, důmyslnou konstrukci zavlažovacího kanálu a vskutku nádherný výhled z místa nad vesnicí, kde stojí dnes již ruina portugalské strážní věže.

Z jednoho hrnce

Příběh ománského lidu je nerozlučitelně spjatý s mořem – nejen díky štědré nabídce mořských plodů, které jim odpradávna přinášelo na stůl, ale především díky obchodním cestám, které Omán propojovaly se zbytkem starověkého světa. Dávno před objevením ropy byli Ománci námořníci, rybáři, farmáři datlových palem a kočovní beduíni. Jejich strava byla založena na trvanlivých surovinách, díky kterým mohli přežít hubené roky. V horších časech tvořily základ jejich jídelníčku sušené datle a velbloudí mléko. V lepších časech pak na jejich stolech objevila rýže dochucovaná exotickým kořením ze vzdálenějších koutů Asie. Tradičně se jedlo s rodinou a přáteli – z velkých hrnců si každý nabíral každý rukou, bez použití příborů. Tato tradice se drží v Ománu dodnes a určitě neváhejte ochutnat místní kuchyni.

Autor: Aneta Mrazilová