Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Cestování v době krize: Kdy a kam vyrazit? A kde vás to vyjde nejlevněji?

30. září 2022 | 11:30

Chystáte se v zimě na dovolenou nebo patříte mezi ty, kteří rádi plánují a již nyní pokukujete po zájezdech na léto? Pak jsou následující řádky určeny právě vám. Na nejčastější otázky, týkající se cestování, a tipy, kam a kdy vyrazit, nám odpověděla Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style.

Jak moc ovlivnilo cestování Čechů v době covidové a nyní ekonomické krize?

Covid ovlivnil cestování skutečně hodně. Prakticky smazal zajeté nákupní chování klientů i sezónnost prodejů zájezdů. Před rokem 2020 byla podstatná část zájezdů na následující hlavní sezónu z velké části prodávána v režimu First Minute, ke kterému se váží největší slevy a výhody. Klienti nakupovali své dovolené i půl roku dopředu, to ale s březnem 2020, kdy byly uzavřeny hranice, na dlouhou dobu skončilo. Během následujících dvou let klienti preferovali nákup více na poslední chvíli. Poptávka po zahraničních dovolených samozřejmě šla z důvodu restrikcí dolů, o to rychleji se poté vrátila, ale přestala ale být rozložena v čase. Díky automatizaci systémů péče o zákazníka jsme tuto dobu zvládli a klientům jsme během této doby byli schopni zorganizovat skvělou dovolenou, kdy zažili pláže bez davů, hotelové komplexy bez obsazených lehátek, taverny a místní obchůdky bez front.

Letošní rok už nebyl limitován neustále se měnícími bezpečnostními opatřeními ani překotným uzavíráním destinací a cestování se tak vrátilo v plné síle. Díky námi nastaveným podmínkám a možnostem připojištění vztahujícím se ke stornu zájezdu, se vrátila také poptávka po včasném nákupu, tedy First Minute. Zájem neopadl ani nyní, kdy je výraz „ekonomická krize“ skloňován v médiích i mezi lidmi stále častěji. Češi jsou prostě na dovolenou zvyklí a nepovažují ji za tolik zbytnou, že by ji ze svého nákupního koše mohli okamžitě škrtnout. Dovolenou a odpočinek potřebuje každý, je zdrojem energie a inspirace a po minulých dvou letech jsme si to ještě více uvědomili.

Cestují lidé méně?

Určitě ne. Co se ale mění, jsou preference cestovatelů. Máme stále početnější skupinu těch, kteří využívají kratšího pobytu, ale za to vícekrát za rok. U naší cestovní kanceláře si totiž můžete jak pobytovou, tak i poznávací dovolenou rezervovat klidně jen na tři, čtyři, nebo pět dní. Samozřejmě nabízíme i standardní délku, nebo i delší pobyty až na dnů patnáct. Těch kratších pobytů nyní klienti využívají na podzim, kdy vyrazí za sluncem třeba jen na prodloužený víkend.

Pokud již nyní někdo plánuje letní dovolenou, je lepší zakoupit nyní nebo počkat na tzv. Last Minute?

My určitě doporučujeme nákup dovolené s předstihem, tedy v režimu First Minute. Nejen že má klient největší výběr z termínů, destinací, hotelů i služeb, ale také může využít ty největší slevy a výhody, jako děti zdarma i další slevy pro dospělé. Podmínky nákupu také umožňují změnu dovolené zdarma ještě 10 dnů před odletem. Naopak nabídka Last Minute se tvoří z kapacit, které prodány nebyly. Tuto sezónu byl například zájem tak enormním, že nabídku Last Minute nebylo možné vůbec v hlavní sezóně připravit.

Vzhledem k aktuální situaci ve světě, kterou lze jen velmi těžko predikovat, je také možné, že v příštím roce bude nabídka Last Minute dokonce dražší, než je tomu nyní u zájezdu v režimu First Minute.

Které destinace byste doporučila pro ty, kteří chtějí k moři, ale nemají na dovolenou velký rozpočet?

Zde je potřeba si říct, co to označení „malý rozpočet“ konkrétně znamená. Obecně lze ale dovolenou rozumně pořídit v typických dovolenkových destinacích jako Tunisko, Egypt, Turecko i Bulharsko, a to bez toho, aby klienti museli slevovat ze svých nároků na služby nebo vybavení. Ve všech těchto destinacích můžete strávit skvělou dovolenou v krásných resortech s tobogány i dětskými kluby, večer zase můžete vyrazit na promenádu nebo do města užít si noční život, a to i s nižším rozpočtem.

Zajímavé určitě také může být srovnání s oblíbeným místem v Čechách, které vás často vyjde dráž než týden u moře. Díky dlouholetým obchodním vazbám a objemu, který v zahraničních destinacích nakupujeme, jsme totiž schopni lépe a rychleji změny v cenách reflektovat, respektive nabídnout cenově atraktivní a dostupný pobyt.

Jsou nějaké nové destinace, které se českým turistům nyní otevírají?

Naše cestovní kancelář přidává novinky pravidelně. Stalo se tak i minulý rok, kdy jsme do našeho portfolia přidali ostrov věčného jara Madeiru, kapverdský ostrov Sal, ideální pro odpočinek a vyzkoušení si všech možných vodních sportů. Dále to byly řecké ostrovy Lefkada a Santorini, kdy každý je úplně jiný, přitom oba se dají popsat jako „to pravé Řecko“. Vyslyšeli jsme také zájem našich klientů, kteří milují Egypt a jeho historii a přidali do nabídky plavbu po Nilu, a to v několika variantách včetně možnosti dvanáctidenní cesty se zastávkou v Káhiře.

Tento rok, respektive přesně 21. října, začínáme létat do země, které se přezdívá perla Orientu, do Ománu. Omán nabízí spoustu možností trávení volného času. Relax u moře můžete kombinovat s výlety do krásné okolní přírody. Případně s námi můžete objevit Omán během osmidenního okruhu touto zemí, kde vám toho ukážeme co nejvíce.

Očekáváte, že lidé budou více šetřit a méně cestovat?

Více šetřit nejspíš opravdu budou. Ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být primárně na dovolené. Způsobů, jak cenově svoji dovolenou optimalizovat, je hned několik. Můžete provést změnu v délce pobytu, sezónnosti i kategorii služeb. Tedy ten, co létal do pětihvězdičkového hotelu v plné sezóně na devět dní, možná poletí mimo hlavní sezonu, kdy jsou ceny jiné, nebo poletí pouze na týden. Určitě se zvýší i zájem o námi nabízené kratší termíny než týdenní. Ale významnějšího omezení se neobáváme, a to i z toho důvodu, že oproti jiným odvětvím, nárůst cen v tom našem bude spíše nepatrný.

Autor: Martina Hrušková