Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Africká pohádka: Tunisko je země skrytých pokladů, které si zamilujete

5. srpna 2022 | 14:00

Musím se hned na úvod přiznat, že Tunisko nikdy nepatřilo mezi země, které bych měla na svém cestovatelském wishlistu. Když se ale naskytla možnost, tuto zemi alespoň trochu prozkoumat, šla jsem do toho. A nyní můžu jen říct: Ach ty předsudky. Děkuji, Tunisko, za krásné zážitky.

Většina lidí má tuto zemi na severu Afriky spojenou s resorty a dlouhými plážemi. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem víc.

My jsme svojí cestu Tuniskem začali na ostrově Djerba. Je to největší z 60 tuniských ostrovů a pro příklad, je velký zhruba jako Praha. Sem se dostane pohodlně přímým letem za necelé 3 hodiny.  Zde také pro mnoho turistů cesta i končí. Na Djerbě najdete vše, co je k pravé odpočinkové dovolené zapotřebí. Resorty se službami all inclusive, teplé moře s pozvolným vstupem a z letiště jste prakticky všude do půl hodiny. Pokud tedy cestujete s malými dětmi nebo už se necítíte na žádné dobrodružství, je to pro vás ideální volba. Navíc se tu budete cítit velmi bezpečně a vítaní. „Tunisané mají rádi turisty a obzvlášť Čechy. Protože i když měli v minulosti někdy problémy, tak právě Češi na ně nikdy nezanevřeli, a proto je vždy vítají s otevřenou náručí,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Také dodává, že na začátku a na konci sezony, tedy do poloviny června a od poloviny září do zhruba konce října je Tunisko vyhledávanou destinací seniorů právě z výše uvedených důvodů a k tomu je tam v této době i velmi příjemné klima.

Video se připravuje ...
Co nechybí celebritám v kufru, když jedou na dovolenou?

Cesta do pouště přes Matmatu

 Jestliže ale chcete zažít pravé Tunisko a objevit jeho kouzla, musíte vyrazit na pevninu. Djerba je sice ostrov, ale je spojen s pevninou tzv. Římskou cestou, takže se tam dostane pohodlně autem či autobusem. Highlight naší cesty byla oáza Ksar Ghilane v Sahaře. Tam jsme se dostali za zhruba 3 hodiny. Zhruba v půlce cesty se vyplatí zastavit v Matmatě. Tato vesnice na jihu Tuniska je známá především svými obydlími, tzv. troglodyty, což jsou jakési jeskyně. Zajímavé jsou tím, že si jich cestou prakticky nevšimnete. Je to vlastně velký kráter v zemi. Na jeho dno vede tunel, kterým se dostanete se na nádvoří obklopené vytesanými místnostmi, které slouží jako obydlí i sklady. V přízemí bývají většinou obytné místnosti a obchody, vyšší patra jsou používána jako sklady na obilí.

Nezapomenutelná noc v poušti

Po dalších dvou hodinách, kdy jedete kamenitou pouští a nepotkáte ani živáčka, se před námi otevřela oáza Ksar Ghilane. Z ničeho nic se ocitnete uprostřed palmové zahrady, kde najdete kemp, termální jezírko a bazén a malou vesničku. Najednou máte pocit, že jste se ocitli v ráji. Uprostřed vyprahlého ničeho tato pohádka. A aby byla dovedena k dokonalosti, vydali jsme se na velbloudech vstříc západu slunce mezi duny. Nikdy jsem nezažila takové ticho jako právě tam. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek a ano, trochu kýč, ale skvělý.

A noc strávená daleko od civilizace? Dlouho jsem se tak dobře nevyspala. Dokonce jsem se nechala přemluvit na vstávání ve 4.30, abychom si užili i východ slunce. Tentokrát na čtyřkolkách. Zase trochu jiný zážitek. Obzvlášť v tom, že vyjíždíte prakticky za tmy, venku je zhruba 10 stupňů a když se po zhruba hodině vrátíte, teplota začne stoupat závratnou rychlostí. V 8 hodin je už běžně přes 40 stupňů a ani tam se ručička od května do září nezastaví. Návštěvu tohoto magického místa si tak naplánujte nejpozději na konec května, jinak nebudete venku schopni fungovat.

Berberský otisk a Star Wars

Cestou zpět na Djerbu jsme se zastavili ve vesnici Chenini . Jedná se o nejkrásnější horskou berberskou vesnice, která je ukrytá v průsmyku v okrese Tataouine.

Je složitě dostupná a snadno ji přehlédnete. Ale rozhodně stojí za to ji vidět. Tato oblast na tuniské pevnině láká i filmaře, natáčela se zde spousta ikonických scén do filmové série Star Wars. Ostatně jako i v jiných částech Tuniska, např. ve výše zmíněné Matmatě.

Takhle voní a chutná Tunisko

Co neodmyslitelně patří k poznávání nové krajiny, je jídlo. Vždy se snažím objevit a ochutnat typické místní speciality. Nejtypičtějším jídlem Tunisanů je jednoznačně kuskus. Dokážou ho připravit na mnoho způsobů, jak naslano, tak nasladko. Jehněčí v jejich podání chutná  i zarytým odpůrcům tohoto druhu masa a pro mě překvapivě jsou milovníci tuňáka. Běžně v obchodech vidíte 3-5 kilové plechovky. Já si osobně zamilovala brik – původně turecký pokrm. Základ je vždy stejný. Brikové pláty, tunisky nazývané malsouka, plněné vejcem, tuňákem, kapary a brambory, smažené na rozpáleném olivovém oleji do křupava a podávané se zeleninou. Zakápnout si ho můžete citronem. Já si brik dávala nejraději s harissou, což je pasta z rozemletých chilli papriček, dochucené solí a česnekem. To je i mj. tip na suvenýr z Tuniska. Koupíte ji za pár korun v každém obchodě. Doma si kupte čerstvou křupavou bagetu, rozmíchejte harissu v olivovém oleji, přidejte nasekané olivy a fantastický předkrm máte na stole. A na co byste ještě neměli zapomenout? „ Rozhodně si do kufru přibalte růžové víno. Je fantastické a celosvětově vyhlášené,“ doplňuje Lenka Pátek.

Tipy na cestu:

  • Chcete poznat Tunisko? Velký výběr zájezdů nabízí CK Blue Style. Ceny jsou již od 11 690 Kč s programem all inclusive za 8 dní!
  • Platí se zde tuniským dinárem. 1 TND je zhruba 8 Kč. Tuniská měna není volně směnitelná. Je zakázán dovoz i vývoz tuniských dinárů. Vyměňte si v bance či v hotelu vždy raději jen menší obnos.
  • Spropitné – Tunisané jsou zvyklí na spropitné a to tvoří i velkou část jejich platu. Pokud jste spokojeni se službami, nechte barmanovi či na pokoji uklízečce pár dinárů. Ocení to!  ...nebo také výlet na čtyřkolkách v dunách

Autor: Martina Miláčková