Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exotika na dosah! Objevte s námi Kapverdské ostrovy

7. listopadu 2022 | 10:30

Chcete letos zažít netradiční vánoční svátky? Nebo si jen přejete na chvíli utéct před chladným počasím a ohřát se u moře? Máme pro vás tip na místo, kde je téměř pořád slunečno a kde mají pláže s jemným bílým pískem. Navštivte Kapverdy a jejich nejoblíbenější ostrov Sal.

Kapverdy najdete u pobřeží západní Afriky v Atlantském oceánu. Patří mezi celoroční destinace, protože slunce tu svítí více než 350 dní v roce. V listopadu se tady teploty průměrně pohybují okolo 29 stupňů a v lednu kolem 25 stupňů.

Kapverdy tvoří deset ostrovů a pět menších ostrůvků. Mezi ten nejoblíbenější patří ostrov Sal, na který se dostanete přímým letem z Prahy za sedm hodin. Nebudete potřebovat žádný test ani potvrzení o očkování proti covidu a nemusíte se bát ani návalu tuzemských turistů. Přestože patří Sal k nejnavštěvovanějšímu kapverdskému ostrovu, pořád je pro české cestovatele tak trochu novinkou.

Zapomeňte na stres

Sal je ideálním místem na to, kde zcela vypnout hlavu a zapomenout na každodenní spěch. Místní obyvatelé se řídí heslem „no stress“ a je to nakažlivé. Nejrušnějším místem na Salu je městečko Santa Maria, kde jsou koncentrovány veškeré restaurace, bary a malé obchody se suvenýry. Pomyslným centrem Santa Marie je hlavní molo na pláži „Praia de Santa Maria“, kde se ráno shromažďují rybáři, aby prodali své úlovky.

Ostatně ryby a plody moře jsou hlavními surovinami zdejší výborné kuchyně. Té dominuje kreolská gastronomie a národním pokrmem je cachupa, která připomíná guláš. Obsahuje kukuřičnou kaši, zelené banány, maniok, sladké brambory, dýni, rajčata, zelí a koření. Milovníci masa dostanou navíc salám, hovězí nebo vepřové maso. Jako dezert ochutnejte karamelový puding, banánové placky filhoses de banana nebo sladké brambory vařené ve vodě s pomerančovou kůrou. Oblíbená je také třtinová pálenka grogue, která chutí připomíná silný rum.

Pozorování žraloků i vodní sporty

Ostrov Sal je vyhlášené místo pro milovníky vodních sportů jako je windsurfing a kitesurfing. „Dokonce se zde v minulosti konalo i několik světových mistrovství. Najdete tady i  školy kitesurfingu, takže pokud jste začátečník a tento sport vás láká, budete mít ideální příležitost se ho naučit,” říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Při objevování ostrova navštivte solný důl Pedra de Lume a slané jezero Salinas. Sůl se zde těží dodnes a právě od soli je odvozen i název celého ostrova. Solné jezero, které je ještě několikanásobně slanější než Mrtvé moře, vás bude nadnášet na hladině a za zmínku stojí i jeho léčebné účinky. Pomáhá na lupénku, ekzémy a další kožní onemocnění.

„Další zajímavé místo je žraločí zátoka. Jedná se o jediné místo na pobřeží ostrova, kde je díky vulkanickému podloží teplejší voda a díky tomu se zde shromažďují hejna žraloků citronových. Ti určitě budí respekt, ale pro člověka nepředstavují žádnou hrozbu. Odvážnější cestovatelé tak mohou do vody vstoupit a mít tato stvoření doslova na dosah ruky," popisuje Lenka Pátek z cestovní kanceláře Blue Style.

Ostrov Sal není příliš velký, ale atmosférou připomíná exotický Karibik. Dlouhé písčité pláže s jemným bílým pískem, průzračná voda, spousta aktivit a výtečná kuchyně - to jsou hlavní důvody, proč se sem vydat. „Ostrov Sal je na Kapverdách tím turisticky nejvíce frekventovaným a najdete tady spoustu kvalitních hotelů. Za sebe doporučuji pětihvězdičkový hotel Riu Palace Santa Maria, kde je oddělená část pouze pro dospělé, tedy pokud vyrazíte jen ve dvou, krásně si to tam, v klidu, užijete,“ dodává Lenka Pátek z cestovní kanceláře Blue Style.

Autor: Aneta Mrazilová